Een dag in de stad fotograferen!

16 februari 2024 11:05
redactiezoomnl

Steden staan vol bijzondere architectonische hoogstandjes. Ideaal dus om een dagje de een stad naar keuze te bezoeken, om daar volop met architectuurfotografie aan de slag te gaan. We vertellen waar je op kunt letten.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Veel om te fotograferen

Wat je in een stad allemaal fotografeert, hangt sterk af van jouw interesses. Er is enorm veel mogelijk, maar misschien trekt niet alles je evenveel aan. Helemaal niet erg: je hoeft je camera echt niet overal op te richten.

Wil jij liever vooral alle pittoreske bruggetjes vastleggen? Of ga je liever voor moderne architectuur? Of ga je vooral op zoek naar oudere karakteristieke gebouwen? Voor elk is er wel wat wils, en vind je meerdere architectuurgenres leuk, dan hoef je je natuurlijk niet tot één soort te bewerken.

Wat je wilt fotograferen, bepaalt meteen ook de plekken waar je bij voorkeur naartoe gaat. Ben je geïnteresseerd in moderne architectuur? Dan kies je vast voor het zakelijke of financiële district, die innovatieve nieuwbouwwijk of dat gloednieuwe treinstation. Houd je van geschiedenis en monumentale panden? Dan reis je meteen af naar de oude stadskern en breng je een bezoek aan de kasteelruïne en de restanten van de stadsmuur.

Soms kun je zelfs moderne en klassiekere architectuur samen in één beeld vangen.
Jan Korebrits (jan-korebrits)
Sony RX100 · ISO 125 · F 5,6 · 1/250 SEC · 21 MM

Kijk ook eens wat typerend is voor de stad die je bezoekt. In dit hoofdstuk laten we bijvoorbeeld zien dat je je in Amsterdam kunt richten op het vastleggen van de grachtenpanden op allerlei verschillende manieren. Of hoe je de leukste straatjes van Deventer vastlegt.

De mooiste architectuur

Wil je moderne of klassieke architectuur fotograferen? Dan is het belangrijk om goed te letten op eventuele storende obstakels. Allereerst kijk je vanaf welke plek je goed zicht hebt op het gewenste gebouw. Staat er niet toevallig een foeilelijke felgekleurde container in beeld? Die kun je dan hopelijk buiten beeld laten door een paar stappen opzij te doen, iets in te zoomen of de camera anders te richten. Staat er net een witte bestelbus of een grote vrachtwagen pontificaal in beeld? Probeer dan in te schatten of die misschien op het punt staat om te vertrekken. Soms maken een paar minuten wachten een wereld van verschil.

Zoom ook eens in op kenmerkende details die het gebouw voor jou zo bijzonder maken. Wat eveneens een idee is, is het vastleggen van het contrast tussen modern en klassiek. Gigantische kantoorpanden met een vervallen arbeidershuisje of een kerk ertussenin geklemd bijvoorbeeld. Of die oude maar knusse stationshal, met vlak erachter het moderne maar toch ook een tikkeltje steriele stationsgebouw.

Tijden

Architectuur leent zich ook perfect voor het gouden uur en het blauwe uur. Kies dan wel een locatie uit die je bijzonder graag wilt vastleggen. Want er is nu eenmaal maar één zonsopkomst en één zonsondergang per etmaal. Je hebt maar kort de tijd om je mooiste avondfoto’s in de stad te maken.

Zo’n foto kun je alleen tijdens het blauwe uur maken.
Michael Brand (waarbrand111)
Canon R5 · ISO 100 · F 13 · 30 SEC · 26 MM

Skyline

Geen foto laat een stad zo maximaal zien als een skyline. Een skyline geeft een totaalbeeld van een stad waarin de gebouwen de horizon vormen. Als er geen obstakels zijn, kun je zo’n foto vanaf straatniveau maken. Vaak gaat het beter als je op een verhoging staat: een brug, de hotelkamer op acht hoog of een toren. Zorg dat er iets herkenbaars van de stad zichtbaar is. Anderen zullen dan direct zien welke stad het betreft.

Een belangrijke keuze die je hoe dan ook moet maken, is waar je de horizon wilt hebben. Een horizon precies in het midden levert al snel een saaie en voorspelbare foto op (niet altijd overigens!).

Er zijn daarnaast nog twee opties: of je zet relatief meer stad op de foto of juist meer lucht. Typisch voor Nederland zijn de luchten en wolken. Ze kunnen weids of dreigend ogen of door hun tijdloosheid contrasteren met de drukte van een stad. In zo’n geval kun je relatief veel lucht in beeld opnemen. Redenen om juist meer bebouwing op je foto te zetten, zijn de hectiek, de karakteristieke bouwstijl, het stadsleven of de duizenden lampjes waardoor het stadslandschap ‘s avonds wordt verlicht. Maak verschillende composities, verschuif de horizon in beeld en schiet zowel liggende als staande foto’s. Kortom: experimenteer … de keus is aan jou!

Deze foto laat zien dat het niet erg hoeft te zijn om de horizon een beetje centraal te plaatsen.
Arisca van t Hof (ariscaa)
Canon 80D · ISO 100 · F 9 · 3/5 SEC · 26 MM

Drukte en rust

Een stad betekent drukte. Maar er zijn ook altijd momenten waarop het een stuk rustiger is en er misschien zelfs amper iemand op straat te vinden is. Fotografeer je architectuur of een toeristische hotspot, dan is het wel zo prettig als het niet overmatig druk is. De beste kans maak je vroeg op de dag, voordat de mensenmassa’s eropuit trekken. Ook als het wat minder fijn weer is, is het ineens een stuk rustiger op straat.

Tegen het einde van de week en vooral in het weekend, is het met name op toeristische plekken extra druk. Op bijvoorbeeld een maandag of dinsdag zijn veel mensen weer naar huis toe en heb je daar eerder het rijk alleen. Voor architectuur in een voornamelijk zakelijk gebied of op een bedrijventerrein geldt het omgekeerde. Daar is het juist op werkdagen druk en in het weekend erg rustig. Door de dag en het tijdstip slim te kiezen, kun je dus prima al te grote mensenmassa’s omzeilen, maar ook juist voorkomen dat het er onbedoeld uitgestorven is.

Beweging

Drukte is overigens niet altijd storend. Integendeel: menselijke activiteit hoort bij een stad. Je kunt die ook gebruiken om de architectuur in z’n omgeving te laten zien.

Er zijn manieren om bewegende mensen en voertuigen minder storend te maken. Gebruik eens een langere sluitertijd als wapen tegen het verkeer en de mensen. Vlak voor en net na het gouden uur, als het voor je gevoel donker is, kun je prima een belichtingstijd van een aantal seconden instellen zonder dat je daarvoor een grijsfilter nodig hebt. Gebouwen krijgen dan een statige uitstraling tegen een gekleurde lucht, terwijl bewegende mensen vervagen. Lukt het je om met de lage zon in je rug te fotograferen, dan krijgt de foto ook nog een warme gloed. Alle ingrediënten voor een goede stadsfoto.

Met een lange sluitertijd kun je de drukte in een stad in je voordeel gebruiken.
Dennis Borman (dennisborman)
Exif onbekend

Wil je een wat langere sluitertijd gebruiken terwijl het nog licht is? Kies dan een zo laag mogelijke iso-waarde plus een klein diafragma (hoog F-getal). Nu kun je ook bij meer licht een wat langere sluitertijd kiezen. Verkeer beweegt zich dan als een rustige sliert om je standbeeld heen, waardoor de aandacht wordt gevestigd op dat wat je eigenlijk in beeld wilt brengen.

Maar voor een echt lange sluitertijd overdag heb je een grijsfilter nodig. Dit werkt als een soort zonnebril voor je lens, waardoor alles bijvoorbeeld 1, 3, 5 of zelfs 10 stops donkerder is. Je kunt dan overdag ineens een sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden kiezen.

Kijk verder dan de hotspots

Natuurlijk bezoek je een keertje de overbekende plekken die een stad nu eenmaal te bieden heeft. Maar verken daarna ook het omliggende gebied of ga naar minder bekende locaties. Dat scheelt niet alleen enorm qua drukte, je ontdekt op die manier ook allerlei nieuwe dingen die typerend zijn voor de stad of streek waarin je je bevindt. Daardoor kom je met unieke foto’s thuis die maar weinig mensen hebben.

Er zijn vast genoeg leuke straatjes, knusse pleintjes en karakteristieke gebouwen en huizen te vinden als je gewoon wat rondstruint. Vergeet ook de musea niet. Ze zijn vaak in prachtige panden gevestigd, hebben fraaie interieurs en doen met name de laatste jaren veel moeite om exposities extra aantrekkelijk te maken voor fotografen. Let er wel op dat in sommige musea fotograferen of flitsen verboden is.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

  • De basistechnieken voor architectuur
  • Veel tips uit de praktijk
  • Kijken naar voorbeelden van anderen
  • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!