Een vaak ondergewaardeerd paneel: de Kleurtintcurve in Lightroom

11 maart 2023 09:07
redactiezoomnl

Het paneel Kleurtintcurve is voor velen onbekend terrein. Het vraagt wat kennis over het lezen van een histogram en weten uit welke lichtgebieden een beeld is opgebouwd. Als je die kennis hebt, kun je met dit paneel aanpassingen doen in delen van je foto op basis van de beschikbare lichtintensiteit.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023! 


Allereerst moeten we leren het histogram te lezen. In het paneel Kleurtintcurve zie je versimpelde versie van het histogram helemaal bovenaan, die doorkruist wordt door een diagonale lijn. Het histogram wordt weergegeven als een soort berglandschap met diverse pieken. Dit histogram lees je van links naar rechts. Links vertegenwoordigt de donkerste delen van je foto, ook wel de schaduwen genoemd. Hoe verder je naar rechts kijkt, hoe meer de nadruk verschuift naar de lichtere delen. De rechterkant van je histogram geeft dus de lichtste delen van je foto weer, die de hooglichten worden genoemd. Van links naar rechts hebben we het over Schaduwen, Donkere tinten, Lichten en Hooglichten, van donker naar licht.

In dat berglandschap laten de donkerder gekleurde pieken en dalen zien hoeveel of juist hoe weinig pixels er in een bepaald lichtgebied aanwezig zijn in de foto. Als je naar ons voorbeeld kijkt, zie je dat helemaal links nog weinig van de donkere ‘berg’ zichtbaar is. Dat wil zeggen dat de foto weinig schaduwpartijen kent. Dat klopt ook als je naar de foto zelf kijkt. Er zijn weinig donkere delen te zien: het grootste deel en de meeste pieken van de ‘berg’ zie je in het midden van het histogram. Er zijn dus veel middentonen aanwezig, in de vorm van Donkere tinten en Lichten. Kijken we helemaal rechts in het histogram, dan zie je nog een kleine uitschieter. Er zijn dus hele lichte delen aanwezig, maar niet bijster veel. Ook dit klopt weer met het beeld zelf. Er zitten een paar hele lichte delen in de lucht, maar die zijn niet overheersend. Wie oefent met het lezen van het histogram, kan daar veel informatie uit halen.

In het paneel Kleurtintcurve zie je het histogram dat hoort bij je foto.

Lichtintensiteit aanpassen

Zodra je het histogram kunt lezen en interpreteren, kun je aan de slag met de Kleurtintcurve. De tool is bedoeld om delen van de foto op basis van de lichtintensiteit aan te passen. Die vier lichtintensiteiten zie je ook onder het histogram in het paneel staan. Je kunt die lichtintensiteit aanpassen met de schuifjes, maar je werkt sneller en genuanceerder met de diagonale lijn in het histogram. Als je met de muisaanwijzer over die lijn gaat, kun je je van linksonder naar rechtsboven bewegen, van respectievelijk de donkerste schaduwen tot de sterkste hooglichten. Om nu een lichtintensiteit aan te passen, pak je op de gewenste plek in het histogram de diagonale lijn op. Door de lijn met de muis naar boven te verslepen, maak je dat deel van je histogram lichter; door de lijn naar beneden te verslepen, maak je het juist donkerder.

Door de lijn te verplaatsen en te verbuigen, kun je dus de lichtintensiteit van een deel van je foto aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld de contrasten versterken. Je kunt de lijn op meerdere plekken oppakken, dus je kunt met meerdere aanpassingen werken.

In ons voorbeeld zie je dat we de lijn net links van het midden omhooggetrokken hebben, waardoor de middentonen lichter zijn geworden. Wil je nu bijvoorbeeld de lichtste delen juist donkerder maken, dan trek je met de muis de diagonale lijn rechts bovenaan een stukje naar beneden.

Door de verplaatsing van de lijn verandert de diagonaal in een kromme curve.

Aanpassing per kleur

In wezen wordt de Kleurtintcurve dus gebruikt om de lichtintensiteit van de foto aan te passen, om bijvoorbeeld contrasten te versterken of om de belichting te corrigeren. Maar wat heeft dat met kleur te maken? Niets, zou je denken. Maar kijk nog eens goed naar het paneel. Boven in dat paneel zie je een aantal bolletjes in kleur: rood, groen en blauw. Klik bijvoorbeeld eens op het blauwe bolletje. Je ziet nu in hetzelfde venster een verloop van blauw naar geel. Waar je zojuist de lijn gebruikte om de sterkte van een lichtintensiteit aan te passen, kun je diezelfde lijn nu gebruiken om een bepaalde lichtintensiteit te corrigeren naar een bepaalde kleur.

Hoewel het histogramvenster zelf niet veranderd is, is het berglandschap in dat venster dat wél. Omdat we het zogenaamde Blauw-kanaal hebben geselecteerd, zijn alleen de blauwe tinten nog vertegenwoordigd in het histogram. Zo zie je in het histogram dat er redelijk wat blauw in de donkere delen zit, terwijl de piek zich in de lichte delen bevindt. Dankzij de diagonale lijn kunnen we nu het blauw qua kleur aanpassen. Als we, net als in ons voorbeeld, rechtsboven op de diagonaal de lijn naar beneden trekken, worden die blauwe tinten in dat lichtgebied gecorrigeerd naar geel. Zouden we de lijn omhoogtrekken, dan wordt het blauw juist nog blauwer. Door het juiste bolletje te kiezen, kun je switchen tussen de hoofdkleuren rood, groen en blauw.

De Kleurtintcurve is zeker niet het makkelijkste paneel in Lightroom Classic en vergt de nodige oefening. Maar wie leert werken met deze tool, heeft een onbetaalbaar stuk gereedschap in handen!

Het blauwe bolletje is geselecteerd om met name de blauwe lucht wat geliger van tint te maken.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!