Fotograferen in de kou: zo bescherm je je apparatuur en je accu's

14 februari 2023 07:38
redactiezoomnl

Als het echt koud wordt, moet je wel opletten. Als je camera erg koud is, gaan de batterijen minder lang mee. Moderne lithium-ion-batterijen hebben daar minder last van dan de batterijen die vroeger gebruikt werden. Toch blijft een extra accu meenemen, en die in een jaszak houden zodat die niet te koud wordt, aan te raden.

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden.

Als je gaat fotograferen terwijl het sneeuwt, bescherm je de camera door die in een plastic zakje of speciale regenhoes te stoppen, zodat alleen het uiteinde van de lens nat kan worden. Gebruik de zonnekap, want die beschermt ook tegen sneeuw of regen op de frontlens.

Ga je op een vriesochtend op pad? Weet dan wel hoe je slim met je apparatuur omgaat. Deze foto is met een Lensbaby Trio 28 gemaakt.

Manuele Fleurbay (manufleur)
Sony A7 II · ISO 250 . F 3,5 · 1/160 SEC · 28 MM

Statief

Als je een statief in de sneeuw gebruikt, en je wilt dat even inschuiven om naar een andere plek te lopen, schuif dan de onderste pootsegmenten niet helemaal in maar laat ze een centimeter of tien uitsteken. De reden is dat de poten aan de onderkant nat en vuil zullen zijn. Als je de pootsegmenten helemaal inschuift, komt er vocht tussen de segmenten, dat vervolgens kan gaan bevriezen. Dan krijg je de poten niet meer uitgeschoven. Statieven van carbon zijn in de vrieskou prettiger in de omgang dan statieven van aluminium, omdat het materiaal minder koud aanvoelt. Door hun lagere gewicht zijn ze bovendien makkelijker mee te nemen.

Een galloway op een mistige morgen in natuurgebied de Lange Bleek, Noord-Brabant.

Vincent van Mullekom (vinnie1)
Olympus E-M1 II · ISO 200 · F 2,8 · 1/1000 SEC · 12 MM

De thuiskomst

Temperatuurwisselingen zijn slechter voor je apparatuur dan kou op zich. Als je flink lang in de kou gefotografeerd hebt en je komt vervolgens je verwarmde huis weer binnen, laat je cameratas dan een tijdje ongeopend staan. Pak niet meteen je camera eruit om de foto’s over te zetten. Door de grote temperatuurverschillen heb je meteen condens, en dat gaat niet goed samen met delicate elektronische apparatuur. Weersta dus die verleiding en neem de tijd om je apparatuur weer op kamertemperatuur te laten komen. In een afgesloten fototas gaat dat proces veel langzamer en is er geen circulatie van (vochtige) lucht, waardoor je die condensvorming kunt voorkomen.

Als je toch graag de foto’s direct wilt bekijken en bewerken, haal dan buiten al het geheugenkaartje uit de camera en stop dat in je broekzak. Dan kan je fototas dicht blijven als je naar binnen gaat, en kun je toch meteen je foto’s overzetten en bewerken. Je zou ook de accu alvast uit je camera kunnen halen, zodat je die ook meteen weer kunt opladen na binnenkomst voor een volgende expeditie.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Het goed belichten van een winters tafereel
  • Hoe je je witbalans instelt in de winter
  • Jezelf én je camera beschermen tegen de omstandigheden
  • Nog veel meer over de natuur in de winter

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter.