Fotograferen in de sneeuw: zo bescherm je jezelf en je camera tegen kou!

22 januari 2023 13:18
redactiezoomnl

Fotografeer je in de sneeuw, zorg dan dat je rekening houdt met het koude weer. Kleed je goed en houd ook rekening met je apparatuur!

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden.


Kleding

Wanneer je in de kou naar buiten gaat, ben je er waarschijnlijk zelf goed op gekleed. Niet alleen zijn je kleren warm genoeg om vele uren achter elkaar in de buitenlucht te vertoeven, ook zijn in elk geval je jas en misschien zelfs je broek en schoenen waterdicht. Dat is geen overbodige luxe, want de ene sneeuw is de andere niet.

Als de temperatuur ver onder nul is, zal de luchtvochtigheid zo laag zijn en het weer zo helder, dat er überhaupt geen neerslag valt. Zo rond het vriespunt krijg je te maken met sneeuwval. Net eronder en net erboven zorgt voor sneeuw die netjes blijft liggen en droog aanvoelt. De sneeuwvlokken waaien zo van je jas af.

Is de temperatuur echter twee à drie graden boven nul, dan bestaat de sneeuw uit vervelende pakketjes water. Zodra die je jas of handschoenen raken, voel je de nattigheid. In zulke omstandigheden zullen je kleren veel eerder gaan doorlekken op drukplekken en bij de ritsen.

Zorg dat je je goed kleedt op de kou en bescherm ook je camera en lenzen.

Daan Roepman (daanroepman)
Nikon D610 · ISO 100 · F 2 · 1/125 SEC · 85 MM

Apparatuur

Ook je camera en lens hebben veel meer last van die natte sneeuw. De droge sneeuw veeg je zo van je camera af en klop je uit de zonnekap. Die zonnekap zou je met slecht weer sowieso altijd moeten gebruiken, omdat deze de meeste neerslag van de frontlens houdt. Weersta de verleiding om sneeuw met je handschoenen van je frontlens te vegen! De warmte van je handen zal de sneeuw meteen doen smelten en dan heb je alsnog een kletsnatte frontlens. Dan helpt kloppen of vegen niet meer, je smeert het vocht dan alleen maar uit. Gebeurt het je toch, dep dan de sneeuw met een zachte doek van je frontlens.

Preventie is altijd beter, let bijvoorbeeld op dat je de camera niet met de frontlens omhoog draagt, en fotograaf niet vol tegen de wind in op een dag met (natte) sneeuw.

Op het moment dat het sneeuwt, wissel je liever niet buiten van objectief.

Jes van Dijck (jeske09)
Canon 1D X · ISO 640 · F 7,1 · 1/1000 SEC · 110 MM

Lenzen wisselen

Pas ook op met het wisselen van lenzen. Doe het liever helemaal niet buiten, maar als het echt moet, zoek dan een beschutte plek achter een gebouw of achter een dikke boom om de lens te verwisselen. En doe dat als het even kan diep in je rugzak. De klep van je tas beschermt immers ook tegen inkomend vocht. Bij het wisselen van lenzen houd je de camera ondersteboven zodat er niets op de sensor kan vallen. Let wel op dat er dan geen sneeuw op de achterkant van de lens die je wilt plaatsen valt, want dan komt het vocht alsnog op de sensor.

Extra tips

  • Stop de camera onder je jas of in je cameratas als je niet fotografeert.
  • Houd je objectief droog en schoon, want sneeuw- of regenspatten op je lens zorgen voor onscherpe vlekken in je foto’s.
  • Gebruik altijd je zonnekap tijdens een sneeuwbui.
  • Richt je camera niet omhoog als het sneeuwt.
  • Wissel zo min mogelijk van objectief.
  • Wikkel je camera desnoods in een plastic zak.
  • Neem een doek mee om je apparatuur tijdens de actie af en toe droog te vegen. Droog je natte camera na afloop goed af met een handdoek en laat ‘m binnenshuis rustig uitwasemen (niet te dicht bij een kachel of de centrale verwarming).
  • Batterijen kunnen slecht tegen lage temperaturen, dus neem altijd opgeladen reservebatterijen mee en bewaar deze op een warme plaats (bijvoorbeeld je broekzak). Stopt je batterij ermee? Verruil de koude batterij dan voor een warme. De koude accu warm je vervolgens weer op in je zak. Hij zal op miraculeuze wijze zijn spanning hervinden, waardoor je de truc nog een paar keer kunt herhalen.


Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Het goed belichten van een winters tafereel
  • Hoe je je witbalans instelt in de winter
  • Jezelf én je camera beschermen tegen de omstandigheden
  • Nog veel meer over de natuur in de winter

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter.