Fotograferen in het voorjaar: deze weersomstandigheden kom je tegen

7 juni 2022 07:47
redactiezoomnl

In elk jaargetijden komen allerlei weersomstandigheden voor. Welke typische lente-fenomenen kun je tegenkomen?

Wil je nog meer leren over het fotograferen in het lenteseizoen? In de nieuwste Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Lente leer je hoe je het seizoen op z'n mooist vastlegt.

Mist

Op lentedagen met een blauwe lucht zijn de ochtenden vaak nog fris, met kans op mist. Als vervolgens de zon opkomt heeft die alle ruimte, want er zijn immers geen wolken die de zonnestralen kunnen dempen. De kans is dan levensgroot dat het zonlicht van achteren door de mist gaat schijnen, wat spectaculaire oranje dampwolken oplevert boven waterpartijen zoals vijvers, beekjes en vennen. Sla snel je slag!

Soms hangt de mist metershoog boven het water, soms is het slechts een dunne laag net boven de waterspiegel. Ook dat kan genoeg zijn, maar zoom in zo’n geval iets meer in. Dergelijke omstandigheden duren vaak maar kort, dus het is zaak om snel actie te ondernemen.

Het is handig om vooraf al een goed plan te hebben en te weten waar je moet zijn voor succesvolle foto’s. Een fraaie boom of struik in dergelijk licht is soms al genoeg. Nog beter wordt het als er een eend, gans of zwaan zo gewillig is op de juiste plek in je beeld voorbij te drijven, maar daar moet je natuurlijk een dosis geluk voor hebben. Kennis van je omgeving blijft hier wel belangrijk, want als je weet op welke lokale plas veel eenden verblijven en in welke hoek de zon opkomt, vergroot je je kansen op een succesvolle foto enorm.

Op een mistige dag komen de kleuren extra mooi uit vanwege het verder overwegend witte canvas.

Josiane de Bruin (9biscuitonline9)
Nikon D7200 · ISO 400 · F 5,6 · 1/200 SEC · 50 MM

Grauw en grijs

Ook in de lente hebben we natuurlijk te maken met wat mindere dagen. Clichés zijn clichés geworden om een reden, en dus roert maart zijn staart en doet april nog altijd wat ie wil. Begin april 2022 lag er zelfs nog sneeuw in grote delen van het land. Dat betekent dat ook een lentedag gewoon grijs en grauw kan zijn. Je kunt dan besluiten thuis te gaan zitten mopperen en wachten op betere tijden, je kunt er ook voor kiezen de omstandigheden in je voordeel te gebruiken.

Grijze luchten en dagen zonder zon geven je de mogelijkheid de lucht als een gigantisch wit canvas te benutten. Tegen zo’n wit vlak komen alle kleuren veel mooier en frisser uit. Een kleurplaat maak je ook op wit papier en niet op blauw, toch? Dergelijke dagen lenen zich erg goed voor een tochtje naar het bos. Als de beukenbomen aan het ontluiken zijn, zijn de kleuren lichtgroen, maar is er ook nog veel ruimte in het bos omdat het bladerdek nog verre van dicht is. De witte lucht is dan overal tussen de bomen door te zien. Het biedt je de kans wat meer grafische bosbeelden te maken.

Maak gebruik van sterke vormen in stammen takken, zoals kronkels, om je compositie op te bouwen. De witte lucht geeft de foto’s iets vervreemdends, alsof je in de studio aan het werk bent gegaan. De frisgroene blaadjes brengen kleur in de compositie, en juist doordat de rest van de foto zo goed als zwart-wit is, komen die kleuren extra goed tot hun recht.

Goed belichten bij witte luchten

Belicht je foto’s in zulke omstandigheden wel goed. Als je de camera zijn gang laat gaan, zal deze een boel witte lucht detecteren en de foto willen onderbelichten (om het gemiddeld ‘middengrijs’ te maken). Corrigeer dat, zodat de stammen, takken en bladeren goed belicht zijn. Je moet dus wat overbelichten ten opzichte van wat de camera aanraadt. De lucht zal nu detailloos wit worden, maar dat is nu net de bedoeling.

Bij grijze luchten zal je nog meer moeten overbelichten om de lucht echt wit te krijgen. De andere onderdelen in je compositie worden dan wat lichter en fletser weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Dat los je op door in de nabewerking het zwartpunt aan te passen. Je brengt daarmee de contrasten en kleuren weer eenvoudig terug.

Dauwdruppels in het tegenlicht geven prachtige bokeh-bubbels in de achtergrond.

Ron Westbroek (ronwestbroek)
Olympus E-M1 III · ISO 100 · F 4,5 · 1/80 SEC · 60 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen in de Lente in Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de lente op z'n mooist vastlegt.

Zo leer je onder andere:

  • Welke cameratechnieken te gebruiken
  • Alles over bloemen en jonge dieren
  • Hoe je de mooiste macro-onderwerpen vastlegt
  • Het bewerken van een typische lentefoto in Adobe Lightroom

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Lente.