Fotografie Dilemma: eigen website of portfolio?

21 april 2022 13:22
TessMutsters

Het is een kwestie waar behoorlijk veel fotografen wel eens over nadenken: gebruik je een eigen website, of een online portfolio? Voor beide opties zijn enorm veel mogelijkheden en beide hebben ook voor- en nadelen. In Fotografie Dilemma bespreken we beide opties aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum.

Foto: Unsplash

In het artikel hieronder gaan we aan de hand van het Zoom.nl Forum in op de voor- en nadelen van je eigen website, of een online portfolio. Zo helpen we je met het maken van de keuze die het beste bij jou past. Benieuwd naar de andere artikelen die verschenen in Fotografie Dilemma? Je kunt ze hier vinden.

De vraag

Zoals altijd, begon de discussie met een vraag, gesteld door moderator ko3ntje.

‘Zo. niet echt een dilemma over het foto's maken maar desalniettemin toch wel degelijk een veel voorkomend dilemma wellicht?Voor menigeen fotograaf komt er op een gegeven moment toch een punt waarop je gaat besluiten wil ik mezelf online gaan laten "zien". En zoja: Hoe dan?

Daarom even dit topic gestart en ook vanuit eigen nieuwsgierigheid even de vraag OF en WAT jullie zoal gebruiken? Eigen website? Portfolio website? beide? misschien wel (nog) niks? Ben ook wel benieuwd naar jullie beweegredenen voor een bepaalde keuze, als die er al zijn.

Kan natuurlijk altijd dat je gewoon ergens wilde beginnen en maar een keuze hebt gemaakt. Ben eens benieuwd naar jullie reacties.’

Heb jij een online portfolio of een eigen website? Dit kwam uit de poll!

Bij het forum topic werd ook een poll geplaatst. Hier kon je invullen of je een online portfolio, een eigen website, of geen van beide hebt. De eigen website bleek de grote winnaar te zijn. 

Het online portfolio

Er zijn behoorlijk wat opties voor een online portfolio. Toch geeft vrijwel niemand in de reacties aan de voorkeur te geven aan een online portfolio, hoewel hier wel op is gestemd in de poll. Wel worden combinaties gebruikt. Zo geeft robert-21 aal dat hij gebruik maakt van beide opties. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar een eigen website en daarnaast publiceren op portfoliosites als Zoom, Flickr, 500px, Viewbug etc.’

Het voordeel van een online portfolio is natuurlijk dat het erg makkelijk te onderhouden is. Je hoeft enkel af en toe wat foto’s te uploaden en er af en toe wat te verwijderen. Dat maakt ook wel dat een online portfolio vaak wat minder uitgebreid is. Vaak heeft een online portfolio namelijk een vrij standaard lay-out en kun je er verder geen tekst of uitleg bij kwijt. Een online portfolio is daarom vooral erg handig om te gebruiken als snelle sfeerimpressie.

Welke sites kun je gebruiken als portfoliosite?

Een eigen website

Veruit de meeste mensen op het forum maken gebruik van een eigen website. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Zo kun je zonder veel kennis van technologie al gratis een website op WIX of Pixieset bouwen (ja, Pixieset is zowel voor een portfolio als een website bruikbaar). Maar je kunt ook gebruik maken van een wat ingewikkeldere host, zoals Wordpress, de mogelijkheden zijn eindeloos. Forumlid starthier vertelt wat hij gebruikt: ‘Ik had vroeger wel een eigen website, gewoon omdat het leuk is er een te ontwerpen. Tegenwoordig gebruik ik de website van Google, die is gratis en voor 2 euro per maand kun je nog een domeinnaam krijgen.’

Ook EagleWingsFotografie maakt liever gebruik van een eigen website en programmeert via Wordpress. ‘Ik ga eerder voor een eigen website dan voor een online portfolio. Dit vanwege dat ik erg goed kan programmeren en met WordPress om kan gaan.’

Wat we hierboven ook al vermelden, legt kingcanon nog even uit. ‘Ik opteer ook voor een eigen website. Hier heb je naar mijn persoonlijke mening wat meer mogelijkheden en wat meer flexibiliteit. Buiten het feit dat je er je eigen foto's kwijt kan (in formaat dat je zelf verkiest), kan je er ook bijkomende informatie geven (bv over jezelf en je materiaal) en links vermelden naar bv. bevriende websites.’ Een eigen website heeft immers ook meer vrijheden en meer flexibiliteit. Dat maakt dat je de website volledig naar je eigen smaak in kunt richten, al kost dat wel wat tijd. 

portfolio