Fotografie locaties - Het Verenigd Koninkrijk

10 april 2024 07:53
redactiezoomnl

Het Verenigd Koninkrijk is dan wel uit de Europese Unie gestapt, maar ligt natuurlijk nog steeds naast de deur. Hoewel je nu een paspoort nodig hebt, zijn de glooiende heuvels, ruige natuur en prachtige steden zeker de moeite waard. Op basis van de ervaringen én foto’s van Zoom.nl-lezers stelden we een top elf samen met wat minder bekende pareltjes.

Kom thuis met de beste foto's van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!


Camel Island

Dit mooie getijdeneiland ligt aan de noordoostkust van Engeland. Het eiland werd vroeger Velvet Beds genoemd, vanwege het zachte, donzige gras en het mos dat op de stenen van het eiland groeide. Deze begroeiing verdween langzaam, waardoor de naam Camel Island toepasselijker leek. Bij eb zijn aan de zuidwestkant van het eilandje sporen van een kade te zien, die waarschijnlijk uit de middeleeuwen stammen. Er zijn ook veel oudere sporen gevonden uit de prehistorie, die aantonen dat men ook toen al het eiland wist te vinden.

Camel Island ligt vlak bij de stad Newcastle upon Tyne, afgekort Newcastle. Deze stad, bekend van de tv-serie Geordie Shore, heeft zo’n 300.000 inwoners en is een typisch Engelse stad. Je vindt er een paar prachtige gebouwen en monumenten. Wandel bijvoorbeeld over de Gateshead Millennium Bridge of bekijk de adembenemende Durham Cathedral. Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de stad, die dus zeker ook een bezoekje waard is.

Camel Island. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd kun je het water zijdeachtig zacht laten lijken.

Abe Maaijen (abe-maaijen)
Nikon D610 · ISO 200 · F 22 · 15 SEC · 24 MM

Peak District National Park

Eveneens in het noorden van Engeland ligt Peak District National Park. Dit beschermde natuurgebied is enorm heuvelrijk, wat maakt dat je er prachtig kunt wandelen. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd dit gebied uitgeroepen tot eerste nationale park van Engeland. Door velen wordt het ook het mooiste natuurgebied van Engeland genoemd. Je vindt er van alles: heuvels, valleien, heidevelden, grotten, rivieren en watervallen. Het gebied zelf valt onder te verdelen in twee delen: White Peak en Dark Peak. White Peak is het zuidelijke gedeelte van het park. Hier vind je rustieke velden en heuvels, maar ook bloemenvelden en erg veel groen. Dark Peak is het noordelijke deel. Dit is een stuk wilder en ruiger met zijn rotsachtige landschap.

In het natuurgebied zelf liggen verschillende dorpjes. Deze staan stuk voor stuk bekend om hun authentieke gezelligheid. Een paar van de leukste dorpjes zijn Bakewell, Castleton en Edale. De dorpjes zijn klein, idyllisch en een echte magneet voor schilders én fotografen. Bezoek een van de vele dorpsmarkten, of dwaal door de smalle straatjes, tussen de oude huisjes door.

Ook wat betreft bezienswaardigheden heeft Peak District National Park het nodige in huis. Denk bijvoorbeeld aan de ruïne van Peveril Castle. Dit kasteel werd in de elfde eeuw gebouwd. In de zestiende eeuw raakte het in verval, maar later werd het nog wel een tijdje als rechtbank gebruikt. Ook Tideswell Church, ook wel de Cathedral of Peak genoemd, is echt een bezoekje waard. Deze gotische kerk is enorm indrukwekkend en heeft een prachtige tegelvloer. Als laatste noemen we Haddon Hall, een landhuis gelegen aan de rivier de Wye.

Peak District. De fotograaf zorgde ervoor ’s morgens vroeg aanwezig te zijn, zodat hij nog met het opkomende licht kon fotograferen.

Geert Casier (geca_zoom)
Canon 5D II · ISO 100 · F 10 · 0,5 SEC · 31 MM

Bamburgh

Bamburgh is een klein gehucht aan de oostkust van Engeland, dicht bij de Schotse grens. In het plaatsje zelf is niet veel te doen; het heeft dan ook minder dan 500 inwoners. Toch is het een prachtig dorpje om eens doorheen te lopen, vanwege de mooie oude huizen en gebouwen. In het plaatsje staat ook Bamburgh Castle. Wanneer dit kasteel precies gebouwd is, is niet zeker, maar er zijn documenten uit 1164 waarin het kasteel al genoemd wordt. Waarschijnlijk is het zelfs nog wat ouder. Het kasteel heeft een typisch oud-Engelse bouwstijl. Bamburgh Castle is privébezit en gedeeltelijk voor het publiek opengesteld.

In de buurt van Bamburgh ligt de Schotse grens. Wat verder naar het westen, eveneens tegen de grens, vind je Northumberland National Park. Dit is een van de dunst bevolkte nationale parken van Engeland. Het behoort ook tot de minst bezochte. Zonde, want het park is adembenemend mooi. Het natuurgebied bestaat uit heuvels, heidevelden, graslanden en beekjes. Er zijn verschillende langeafstandswandelingen die erdoorheen lopen. Zo kun je de Pennine Way Trail of het Hadrian’s Wall Path wandelen.

Vlak naast Northumberland National Park ligt ook Kielder Forest. Dit is een aangeplant bos in het graafschap van Northumberland. Het dorp Kielder en het gelijknamige waterreservoir worden omgeven door dit bos, dat het grootste bos van Engeland is. Het zuidelijkste deel van dit bos ligt dicht bij de bekende Romeinse muur van keizer Hadrianus.

Bamburgh is een mooi, typisch Engels plaatsje met een imposante kasteelruïne. Het plaatsje is zeker een bezoek waard.

Abe Maaijen (abe-maaijen)
Nikon D610 · ISO 800 · F 14 · 1/800 SEC · 24 MM

Skomer

Skomer is een vulkanisch eiland voor de kust van het graafschap Pembrokeshire in Wales. Het eiland is niet zo groot, en bovendien onbewoond, maar trekt wel veel bezoekers vanwege de prachtige natuur. Er worden dagelijks slechts 250 bezoekers op het eiland toegelaten. Dankzij een woonhuis met aanbouw kan een kleine groep mensen er overnachten. Je kunt het eiland per schip bereiken via Martin’s Haven. Vanwege de populariteit van het eiland kan het tijdens het broedseizoen erg lastig zijn om tickets voor de overtocht te bemachtigen.

Skomer is een waar walhalla voor vogelliefhebbers. Je vindt hier Noordse pijlstormvogels, roofvogels, diverse soorten meeuwen, stormvogels, aalscholvers en kuifaalscholvers. Het eiland staat echter écht bekend om de grote groep papegaaiduikers, ook wel ‘puffins’ genoemd, die hier jaarlijks broedt. Van april tot half/eind juli zijn de papegaaiduikers in grote aantallen op dit eiland te vinden. Daarna verdwijnen ze, om het volgende jaar weer terug te keren voor het broedseizoen. Op en rondom het eiland kun je ook de grijze zeehond en dolfijnen spotten.

Eenmaal op het eiland is het niet moeilijk om papegaaiduikers en andere vogels te fotograferen. Ze zijn talrijk en vliegen voortdurend van hun nest naar zee om daar op zoek te gaan naar voedsel. Heb je geen zin om zoveel moeite te doen om een kaartje te bemachtigen of is dat niet gelukt, maar wil je wel de vogels bewonderen? Er zijn verschillende boottochten te boeken die om het eiland heen varen.

Een papegaaiduiker met een bek vol zojuist gevangen vis, gefotografeerd op het eiland Skomer.

Karin de Jonge (karin-de-jonge)
Canon 5D IV · ISO 500 · F 10 · 1/1000 SEC · 300 MM

Strumble Head Lighthouse

Een vuurtoren is eigenlijk altijd wel fotogeniek. Strumble Head Lighthouse mag daarom ook niet ontbreken op dit lijstje. De vuurtoren staat op St. Michael’s Island, ook wel Strumble Head genoemd, en werkt nog steeds. De vuurtoren ligt in de buurt van het dorpje Fishguard, dat in het noorden van Pembrokeshire Coast National Park ligt. Vanuit dit dorpje kun je schitterende fotowandelingen maken, bijvoorbeeld naar Strumble Head Lighthouse. Een van de mooiste wandelpaden is het Pembrokeshire Coast Path.

Verder naar het zuiden vind je het kustplaatsje Tenby. Deze kleine badplaats heeft een mooi, levendig havengebied, met vrolijk gekleurde huisjes.

Strumble Head Lighthouse ligt in de buurt van Fishguard en in het Pembrokeshire Coast National Park.

Vincent Croce (vincentcroce)
Fujifilm X-H1 · ISO 160 · F 14 · 1/80 SEC · 16 MM

Snowdonia

Snowdonia National Park is een groot, beschermd natuurgebied in het noorden van Wales. De Snowdon, die in het park ligt, is de hoogste berg van Wales (1085 meter). Het park heeft zijn naam dan ook aan deze berg te danken. In 1951 werd dit gebied als eerste gebied in Wales aangewezen als beschermd natuurgebied.

Het natuurgebied is ontstaan in de ijstijd en is beroemd om zijn ruige rotsformaties, leisteen en weelderige natuur. Je komt langs prachtige valleien en watervallen, zoals de Aber Falls. Volgens legendes heeft koning Arthur op Mount Snowdon de reus Rhitta verslagen. Na zijn dood zou zijn zwaard Excalibur in het meer Llyn Llydaw zijn geworpen.

Snowdonia ligt vol wandel- en fietsroutes. Je hebt er dagtochten, maar ook tochten van een paar dagen die je van dorpje naar dorpje leiden. Je kunt ook verschillende bergen beklimmen. Deze hebben namen die regelrecht uit een Lord of the Rings-film lijken te komen, zoals Tryfa, Y Garn en Elidir Fawr. De meest beklommen berg is natuurlijk de Snowdon. Wil je graag naar de top van deze berg, maar heb je geen zin om de hele berg te beklimmen? Vanuit het plaatsje Llanberis loopt de Snowdon Mountain Railway helemaal naar de top. Van begin maart tot het einde van de zomer rijden dagelijks treintjes op en neer.

Aber Falls in Snowdonia. Wil je fotograferen met een lange sluitertijd? Maak dan gebruik van een ND-filter om te voorkomen dat je foto overbelicht raakt.

Jaap Mechielsen (jmechielsen)
Canon 7D II · ISO 100 · F 15 · 25 SEC · 13 MM

Isle of Skye

Het eiland Skye (Isle of Skye) is een enorm populaire vakantiebestemming. Dat is niet zo gek, want het is echt een magisch eiland vol prachtige natuur. Skye heeft ook een bijzondere, lange geschiedenis. Op verschillende plekken van het eiland kun je deze ontdekken. Er staan verschillende prachtige kastelen verspreid over het eiland. Als je het eiland bezoekt, mag een stevig paar wandelschoenen niet ontbreken in je bagage.

Skye is niet bepaald onontdekt. Het eiland figureert in een heleboel films. Scènes uit films als Highlander, Prometheus, Snow White and the Huntsman en Macbeth werden allemaal hier opgenomen. Wandel langs Old Man of Storr, de Fairy Pools of Neist Point Lighthouse en ontdek deze prachtige locaties met je eigen ogen.

Waar je een groothoeklens nodig zult hebben voor het vastleggen van de prachtige landschappen, heb je een telezoom nodig om de dieren op het eiland te fotograferen. Adelaars, herten, otters, dolfijnen en papegaaiduikers … je kunt ze allemaal vinden!

De Fairy Pools op Skye behoren tot de mooiste plekken van het ruige Schotland.

Arno Steeman (maddonk)
Nikon D810 · ISO 31 · F 16 · HDR 3 opnames · 12 MM

Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden vormen een eilandengroep in het noordoosten van Schotland. Deze groep bestaat uit ongeveer honderd eilanden, waarvan er vijftien bewoond zijn. Veel mensen wonen er niet. Op het eiland Mainland wonen de meeste mensen. De eilanden staan bekend om hun extreem ruige natuur. Verder kun je hier grote kolonies zeevogels, zoals papegaaiduikers en Noordse stormvogels, vinden. Ook de bekende shetlandpony is natuurlijk afkomstig van deze eilanden.

De eilanden hebben glooiende groene heuvels en steile kliffen, afgewisseld met een paar zand- en kiezelstrandjes. Op de eilanden zijn nog sporen van de geschiedenis terug te vinden. Zo vind je er ruïnes en prehistorische bouwwerken.

De Shetlandeilanden trekken niet enorm veel toerisme, maar ze zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Het weer en de natuur lijken er nét even wat ruiger dan op het vasteland van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij kun je hier even echt tot rust komen.

Veel wegen op de Shetlandeilanden zijn ideaal om in beeld op te nemen, dankzij de bochtige en heuvelachtige structuur.

Kaj Crucp (kajcrucq)
Canon 5D IV · ISO 200 · F 13 · 1/40 SEC · 20 MM

Loch Lomond & The Trossachs

Het is een hele mondvol, maar Loch Lomond & The Trossachs is een nationaal park in de hooglanden van Schotland. Dit was het eerste nationale park van Schotland. Het park omvat Loch Lomond, de Trossachs, verschillende heuvels en andere meren zoals Loch Katrine. Het natuurgebied is dus eigenlijk vernoemd naar twee locaties in het park.

Loch Lomond is het grootste meer van zowel Schotland als Groot-Brittannië: het is 37 kilometer lang, 8 kilometer breed en heeft een maximale diepte van 190 meter. Het meer mag dan het grootste zijn van Schotland en Groot-Brittanië, Loch Ness heeft het grootste watervolume. Dit laatste meer is vooral bekend vanwege het legendarische monster, waarnaar tot op de dag van vandaag door sommigen wordt gezocht.

De Trossachs is een gebied in het oosten van het nationaal park. Dit gebied wordt ook wel de highlands in het klein genoemd, omdat het alles bevat wat de highlands ook hebben. Je kunt hier geweldig wandelen en de mooiste landschapsfoto’s maken. In de Trossachs zijn ook een paar prachtige bossen te vinden, voor dat echte magische gevoel.

Loch Lomond. Met een lange sluitertijd kun je de beweging van wolken en water mooi vastleggen.

Niels van den Broek (nvandenbroek)
Canon 5D III · ISO 800 · F 14 · 30 SEC · 17 MM

Lange sluitertijden met ND-filter

Met een lange sluitertijd kun je stromend water als een melkachtig waas afbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een waterval of de golven van de zee. Je hebt het dan al snel over belichtingstijden van enkele seconden tot een halve minuut. Overdag kan dat lastig zijn, zelfs op een plek in de schaduw met de laagste iso-waarde en een klein diafragma (hoog F-getal).

Met een grijsfilter oftewel ND-filter kun je een langere sluitertijd bereiken, tot wel zo’n tien hele waarden (‘stops’) toe. In het laatste geval ga je van 1/125 seconde naar acht volle seconden! Uiteraard heb je dan wel een stevig statief nodig. En scherpstellen en de compositie bepalen, kun je beter doen voordat je het filter voor je lens plaatst, omdat je anders nauwelijks iets door de zoeker ziet.

Giant's Causeway

Finn McCool was een Ierse reus die ontdekte dat de Schotse reus Benandonner een bedreiging vormde. Hij maakte een pad over zee richting Schotland om met Benandonner te vechten. Deze was echter veel groter, zodat Finn moest vluchten. Benandonner kwam Finn achterna, waarop deze zich vermomde als baby. Toen Benandonner aankwam en de reusachtige baby zag, begreep hij dat diens vader nog veel groter moest zijn. Benandonner schrok daar zo van dat hij terug naar Schotland vluchtte en onderweg zoveel mogelijk vernielde van het pad dat Finn had gebouwd. Zo is de Giant’s Causeway ontstaan, aldus de legenden.

In werkelijkheid is de Giant’s Causeway een overblijfsel van een vulkaanuitbarsting. De zeshoekige pilaren lijken uit de grond op te rijzen. Het is vrijwel niet te geloven dat er geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen. De vorm van de pilaren is erg indrukwekkend, en het patroon dat de pilaren vormen, werkt enorm goed op foto’s. De Grand Causeway wordt enorm veel gefotografeerd, dankzij het water dat daar langs de pilaren stroomt. De drie bekendste stukjes van de Giant’s Causeway zijn The Camel (dit zou de kameel van de reus Finn zijn, die langzaam in steen is veranderd), Giant’s Boot (lijkt, niet verrassend, op een gigantische laars) en de eerdergenoemde Grand Causeway (het stuk waar de meeste pilaren in zee staan).

De Giant’s Causeway voor de Noord-Ierse kust. Zorg dat je er ’s avonds bent, dan zijn de meeste toeristen weg en heb je het rijk voor je alleen.

Sietske Ebus-Mulders (siets)
Fujifilm X-T2 · ISO 100 · F 16 · 20 SEC · 21,3 MM

Mourne Mountains

Deze bergketen bevat de hoogste bergen van Noord-Ierland. Ruige rotsformaties worden afgewisseld met magische landschappen. De bergen zijn populair: ze inspireerden C.S. Lewis tot de boekenreeks Narnia en scènes uit Game of Thrones werden hier opgenomen. Met de auto kun je langs de schitterende Mourne-kustroute rijden, maar het gebied verken je het beste te voet of met de fiets. Wandel door de bergen en ontdek de Silent Valley, een enorm stuwmeer nabij Kilkeel.

Om de Silent Valley ligt de Mourne Wall. Deze muur werd gebouwd om het waterreservoir te beschermen tegen vervuiling door vee. Het lijkt een simpel stenen muurtje, maar die muur is 35 kilometer lang en de bouw duurde bijna twintig jaar. De muur past prachtig in de weelderige omgeving en kan een mooie lijn vormen in je foto’s.

De Mourne Mountains liggen op slechts een uurtje rijden van het prachtige Belfast. Deze stad is enorm gezellig en zit vol prachtige ‘murals’ (muurschilderingen) – echt iets voor kunstliefhebbers dus. Ben je in Belfast? Rijd dan nog een stukje naar het noorden voor de Dark Hedges. Deze wereldberoemde bomen uit Game of Thrones trekken enorm veel publiek, maar zijn de moeite van het fotograferen zeker waard!

Een prachtig doorkijkje in de Mourne Mountains.

Maaike van Tol (passepardoes)
Nikon D750 · ISO 100 · F 13 · 1/160 SEC · 26 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto's thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.