Fujifilm presenteert X-T50 en 16-50mm F2.8-4.8

21 mei 2024 12:28
redactiezoomnl

Fujifilm heeft zojuist de nieuwe X-T50 aps-c-systeemcamera aangekondigd. In één moeite door lanceerde het merk een bijpassende nieuwe kitzoom: de XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR.

Op het oog ziet de X-T50 eruit als het kleinere broertje van de X-T5. Die overeenkomsten gaan dieper dan het uiterlijk: ook de onderhuidse techniek komt in veel opzichten overeen. De beeldsensor is de X-Trans CMOS 5 HR-sensor met 40,2 megapixel en een base-iso-waarde van 125, die debuteerde in de X-H2 en ook te vinden is in de X100VI. Ook de krachtige X-Processor 5 is present, evenals een snelle elektronische sluiter met een kortste sluitertijd van een duizelingwekkende 1/180.000 seconde. Maar misschien wel de meest opvallende upgrade is dat de X-T50 net als z’n grote broer over ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie beschikt, die bij opnamen uit de hand tot zeven stops extra marge oplevert. 

Verbeterde ergonomie

Ondanks de toevoeging van beeldstabilisatie is de X-T50 niet veel groter en zwaarder geworden dan z’n voorganger: de X-T30 II. Inclusief accu en geheugenkaart blijft de wijzer van de weegschaal net onder de 440 gram hangen. Om de ergonomie te verbeteren, zijn het ontwerp en de knoppen onder handen genomen. De behuizing heeft vloeiender lijnen en een meer geprononceerde handgreep gekregen. Naast de ‘analoge’ draaiknoppen van eerdere modellen is ook een draaiwiel voor de selectie van filmsimulaties (inclusief het nieuwe Reala Ace) toegevoegd. Onder de elektronische zoeker (dezelfde als in de X-T30 II) bevindt zich een kantelbaar aanraakscherm met hoge resolutie.

Het AF-systeem is eveneens aangepakt, met onder meer uitgebreide onderwerpherkenning en verbeterde tracking. En ook op videogebied kan de X-T50 zich aardig met het topmodel in de X-T-serie meten, met een maximale resolutie van 6,2K (30p).

Nieuwe kitzoom

Tegelijk met de nieuwe camera kondigde Fujifilm een nieuwe kitzoom aan: de XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR, die in de plaats komt van de nogal bedaagde 18-55mm F2.8-4 R LM OIS. De typeaanduiding laat doorschemeren dat het nieuwe model weerbestendig is uitgevoerd, maar dat de ingebouwde beeldstabilisatie is gesneuveld. Op zich geen drama: met een ‘gestabiliseerde’ body is de meerwaarde daarvan beperkt.

Verder is het zoombereik een stukje naar de groothoekkant opgeschoven: van (omgerekend naar fullframe) 27 tot 84 naar 24 tot 76 mm. Omdat juist in het groothoekbereik een paar millimeters veel verschil maken, zullen veel gebruikers daar niet rouwig om zijn. Met een gewicht van 240 gram is de nieuweling ook wat lichter dan z’n voorganger. 

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-T50 wordt medio juni leverbaar in zilver, zwart of antraciet voor een bodyprijs van € 1.499,-. De Fujinon XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR komt eveneens medio juni op de markt voor een losse verkoopprijs van € 799,-.

www.fujifilm-x.com/nl-nl