Gebruikersreview: FUJIFILM X-T50

15 oktober 2024 07:02
10 oktober 2024 09:17
Partnerredactie

De recent uitgebrachte FUJIFILM X-T50 kun je zien als een lichtere en compactere versie van de FUJIFILM X-T5 met een aangename prijs. Net als veel FUJIFILM-camera’s heeft de X-T50 een prachtig retro-uiterlijk met lekker veel knoppen en draaiwielen. De X-T50 is zelfs als eerste uitgerust met een unieke filmsimulatieknop! Jens Cobussen heeft enkele weken met de FUJIFILM X-T50 gewerkt en deelt zijn ervaringen met ons.

In samenwerking met FUJIFILM

De FUJIFILM X-T50 heeft het welbekende retro-ontwerp dat doet denken aan klassieke analoge camera’s. De camera is licht en compact. Met een gebruiksklaar bodygewicht van net geen 440 gram is het een fijne camera om mee te nemen in de reistas of om de nek te hangen. Een primeur op deze nieuwe camera is de filmsimulatiedraaiknop, waarmee je rechtstreeks tussen de verschillende filmsimulaties van FUJIFILM schakelt, zoals Provia, Velvia en Classic Chrome. Hierdoor kun je razendsnel wisselen tussen diverse stijlen en kleurweergaven.

Klassieke uitstraling

De FUJIFILM X-T50 ligt lekker in de hand. Als je wat grotere handen hebt, zul je snel merken dat er niet veel diepte zit in de handgreep aan de voorkant, maar dat komt de compacte uitvoering van het toestel wel ten goede. Eenmaal bezig met het schieten van de eerste plaatjes voelt de camera al meteen als een echte FUJIFILM-camera. Boven op de camera vind je de vertrouwde draaiknop voor de sluitertijd, met een kortste tijd van 1/4000 seconde via de mechanische sluiter (kortere sluitertijden zijn mogelijk met de elektronische sluiter).

-V3BoXRyGQ6K3l0CKueQ4Ag

Nijmegen 'toen'

-EOEDDUJURfqxjkK-Xa88bw

© Jens Cobussen

Nijmegen 'nu'

Filmsimulatieknop

Aan de andere zijde op de bovenkant vind je de nieuwe filmsimulatiedraaiknop. Op het camerascherm is meteen een virtuele versie van deze draaiknop te zien, zodat je ook daar ziet welke filmsimulatie je uitkiest. Mede door deze nieuwe knop ben ik al snel gaan wisselen tussen de diverse filmsimulaties. Het zorgt ervoor dat je in elke situatie mooie mogelijkheden hebt om met verschillende kleurweergaven te werken.

Dit kwam goed van pas tijdens de Toen & Nu Challenge waaraan ik heb meegedaan. Deze challenge draaide om het recreëren van een oude iconische foto van Nijmegen, en de X-T50 paste werkelijk perfect bij deze uitdaging. De camera komt niet intimiderend over in het straatbeeld en veel mensen trekken spontaan een vrolijk gezicht zodra ze voor de lens staan. Ook is de FUJIFILM X-T50 dankzij de compacte vormfactor makkelijk mee te nemen.

De uitdaging

Een van de foto’s voor deze challenge heb ik gemaakt bij de Sint-Stevenskerk, met uitzicht op de Grote Markt. Op de originele foto, die dateert uit begin twintigste eeuw, zie je op de achtergrond een oud en afgeladen marktplein. Dat is een van de meest karakteristieke plekken van Nijmegen. Al sinds de middeleeuwen worden verhalen geschreven over dit gebied, als kloppend hart van de stad. De Grote Markt is gelegen bij de Sint-Stevenskerk, het meest iconische gebouw van Nijmegen.

Door de eeuwen heen heeft de markt veel veranderingen doorgemaakt, maar deze is altijd herkenbaar gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Nijmegen zwaar getroffen door bombardementen. Grote delen van de binnenstad zijn verwoest en veel historische gebouwen zijn hierbij verloren gegaan. Ook de Grote Markt bleef niet onbeschadigd, maar is nog steeds herkenbaar dankzij de traditionele gebouwen en het binnenplein.

-UkjxVgjhQDG8cHS4NZGgcg

Nijmegen 'toen'

-RKMstRdIT-CvusWCEh_00g

© Jens Cobussen

Nijmegen 'nu'

Hoge detaillering

Het proces om deze historische foto te recreëren ging vrij gemakkelijk, omdat de omgeving bijna identiek is aan die op de foto van rond 1900. De FUJIFILM X-T50 beschikt over een beeldsensor met 40,2 megapixels, waardoor veel details in de foto worden vastgelegd. Tijdens het fotograferen merkte ik vooral dat dit een snelle camera is die scherpe beelden vastlegt. Een mooi moment vastleggen of snelle actie fotograferen, het zijn allemaal situaties waar deze camera in uitblinkt.

Waar ik wel tegenaan ben gelopen, is de accuduur. In de X-T50 zit een wat ouder accumodel, waardoor je bij intensief schieten het einde van de dag niet haalt op één acculading. Ook zijn vanwege de kleine afmetingen meerdere functies aan dezelfde knoppen toegekend, waardoor je hier wat minder snel naar overschakelt. Dit in tegenstelling tot zijn grotere broer, de FUJIFILM X-T5. 

Ook voor beginners

Ook voor beginners is de FUJIFILM X-T50 een mooie camera om op een laagdrempelige manier met fotografie te beginnen. FUJIFILM heeft een knop boven op het toestel geplaatst waarmee alles volledig automatisch voor je wordt geregeld. Hierdoor hoef je als beginner niet stil te staan bij de diverse instellingen die nodig zijn om het moment vast te leggen. Sluitertijd, diafragma, autofocus, onderwerpherkenning … het wordt allemaal goed geregeld dankzij de AI-technologie.

-cG1X8yyZTN2ySNTF86GlPQ

Nijmegen 'toen'

-MS_BDCmBSfOBE380C7gUhg

© Jens Cobussen

Nijmegen 'nu'

Samengevat

Met de X-T50 brengt FUJIFILM een geweldige camera voor (hobby)fotografen op de markt. Vooral de beeldkwaliteit, de uitgebreide functies en het design maken mij enthousiast. De beeldsensor met 40,2 megapixels, het geavanceerde autofocussysteem en de uitstekende beeldkwaliteit maken dat de FUJIFILM X-T50 veel waar biedt voor zijn prijs!

Met dank aan Jens Cobussen - Jens Photographic