Gebruikersreview Sony A7C R: Straatfotografie met Kris Pouw en Lieke Hammink

4 februari 2024 13:35
partnerredactie

De Sony A7C R is een compacte fullframe-systeemcamera met een snel en nauwkeurig autofocussysteem, die uitstekend presteert bij weinig licht. Lieke Hammink mocht deze camera een dag lang uitproberen tijdens een intensieve workshop straatfotografie, waarin ze door fotograaf Kris Pouw werd uitgedaagd om buiten haar comfortzone te treden. Hieronder haar eigen verslag.

#brandedcontent - In samenwerking met Sony. Met dank aan Kris Pouw & Lieke Hammink.

We beginnen de dag in een typisch Amsterdams café. Nadat we kennis hebben gemaakt, krijg ik een eerste uitleg van Kris Pouw over de nieuwe Sony A7C R: de camera die ik vandaag mag gaan gebruiken. Deze toelichting is vooral fijn omdat ik daardoor weet welke instellingen mij gaan helpen om sneller te kunnen fotograferen, zoals de autofocus met eye-tracking (eye-autofocus). De camera blijkt heel makkelijk in te stellen en ik heb het geluk dat een fotograaf naast mij zit die al precies weet wat het beste werkt en waar die instellingen in het menu zitten. Zelf probeer ik ook wat dingen uit en kan ik snel vinden wat ik wil veranderen.

Oog van de straatfotograaf

Na deze uitleg beginnen we te lopen, en al meteen valt mij op hoe anders de kijk van Kris Pouw op de wereld is. In plaats van in één richting of recht voor zich uit te kijken, kijkt hij voortdurend om zich heen, en ook omhoog. Daardoor ontdekt Kris de meest bijzondere dingen en momenten. Zo ziet hij iemand in het raam zitten ergens boven in een huis, en ik weet zeker dat hij een prachtig moment heeft vastgelegd. Meteen besef ik dat ik dit óók wil leren. Dat werkt erg goed, want vanaf dat moment zie ik zó veel meer!

Hoge beeldkwaliteit

Het valt mij op dat de Sony A7C R een flinke upgrade is vergeleken met mijn huidige camera: de Sony A7 III. Scherpstellen gaat sneller, hij stelt automatisch scherp op het oog en is redelijk goed in kiezen wat je scherp wilt hebben. Verder ben ik positief verrast door de beeldkwaliteit. Ook valt mij op dat de kleuren beter te zien zijn op het scherm van de camera. Dat werkt heel fijn, want daardoor kun je beter inschatten wat je mag verwachten tijdens het nabewerken. Het instellingenmenu is ook anders: overzichtelijker.

De kwaliteit van de foto’s is zó hoog dat wanneer je een foto bijsnijdt, de resolutie hoger ligt dan bij een niet-bijgesneden foto van mijn huidige camera. Dat is ook wel nodig, omdat ik zelf vaak met een zoomlens werk en het vandaag de uitdaging is om dat juist niet te doen.

1/2500 sec | f/1.6 | ISO 400 | 35mm
1/2500 sec | f/1.6 | ISO 400 | 35mm

Enthousiast

Wat verder doorgelopen krijg ik al snel de opdracht om een vrouw aan te spreken die met een sigaret in haar hand een kopje koffie drinkt. Mijn gevoel zegt dat ze vast geen zin heeft om op de foto te gaan, maar Kris daagt mij uit, dus ik heb geen keus. Ik loop op haar af en ze zegt meteen: ‘Ja, hoor!’ Het wordt een hele echte en leuke plaat. Meteen trots en met zin om meer foto’s te maken, lopen we weer verder. De rest van de dag gaat het net zo. Ons enthousiasme wordt steeds groter en we ontmoeten uiteindelijk meer dan twintig mensen! Wat een mooie vorm van fotografie is dit!

1/2500 sec | f/1.6 | ISO 400 | 35mm
1/2500 sec | f/1.6 | ISO 400 | 35mm

Spelen met afstand

Kris geeft mij steeds heel subtiel kleine tips die een groot verschil maken voor de uiteindelijke foto. Zo wil ik bijvoorbeeld graag een foto maken van een spelend kindje, en daarbij blijf ik uit automatisme redelijk rechtop staan. Kris geeft aan dat ik beter iets door mijn knieën kan gaan, en dit maakt de foto’s stukken beter. Ook daagt hij mij uit meer foto’s van dichtbij te maken, omdat ik uit mijzelf een beetje op afstand blijf staan. Ook hierdoor worden de foto’s veel beter. Je kunt heel veel spelen met afstand en hebt dan achteraf zó veel verschillende beelden om uit te kiezen.

Wat ik verder nog merk, is dat ik ook van Kris leer door de manier waarop hijzelf foto’s maakt. Door hem bezig en gefocust te zien, ga je dit automatisch spiegelen en merk je waarom hij dit doet. Al met al is Kris een ontzettend goede fotograaf, en ik wens iedereen een workshop met hem toe. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoeveel ik van hem heb geleerd!

1/2500 sec | f/1.4 | ISO 400 | 35mm

Niet alleen voor op straat

Ik denk dat de Sony A7C R ook fijn is voor studiofotografie, vooral vanwege de snelle scherpstelling. Uit ervaring weet ik dat een snelle autofocus ideaal is wanneer een model snel van houding verandert. Verder verwacht ik dat dit ook bij sportfotografie van pas komt, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen omdat ik dit nog nooit heb geprobeerd.

Van tevoren had ik niet verwacht dat er een groot verschil zou zijn met mijn huidige camera, maar dit bleek juist wél het geval. De Sony A7C R is sneller, duidelijk beter qua beeldkwaliteit en heeft een schermpje dat je fijn kunt bewegen, ook als je verticaal schiet. Het enige waar ik aan moet wennen, is dat de zoeker bij dit toestel aan de linkerkant zit. Maar dat komt alleen doordat ik verticale foto’s maak en met mijn rechteroog door de zoeker kijk.

1/2500 sec | f/2.2 | ISO 400 | 50mm
1/2500 sec | f/2.2 | ISO 400 | 50mm

Meer weten over de camera? Klik dan hier.

Bekijk de video!