Het instellen van je back-button-focus van je camera

16 januari 2023 10:11
redactiezoomnl

Steeds meer professionele fotografen gebruiken de back button focus-techniek om automatisch scherp te stellen. Via een aangewezen knop op de achterzijde stel je scherp, met de sluiterknop bovenop maak je de foto. Waarom zou je deze techniek willen gebruiken en vooral: hoe werkt het precies?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Maak je op de standaardmanier een foto, dan druk je eerst de ontspanknop half in om scherp te stellen. Daarna druk je hem helemaal in om de foto te maken. Voor veel mensen is dit een prima combinatie, maar door deze twee handelingen te scheiden in: een knop achterop de camera om scherp te stellen, en een knop op de camera om af te drukken, kun je veel sneller manoeuvreren.

Waarom gebruik je back button focus

Het eerste belangrijke voordeel: je hoeft niet bij elke verandering van een instelling opnieuw scherp te stellen. Verander je bijvoorbeeld de sluitertijd of iso-waarde tussen de foto’s door en verandert er niks aan je positie ten opzichte van het onderwerp, dan hoef je ook niet verplicht opnieuw scherp te stellen.

Dit helpt bijvoorbeeld als je wilt herkaderen na het scherpstellen. Je stelt scherp op een punt, kadert je camera zoals je de compositie wilt hebben en maakt de foto. Wil je daarna nog eenzelfde foto maken met een iets hogere ISO-waarde? Dan druk je gewoon de sluiter in en hoef je niet opnieuw scherp te stellen. Handig!

Let op: Als je de diafragma-waarde aanpast verandert er iets in de scherptediepte van de foto en is het vaak wel beter om toch nog even opnieuw scherp te stellen.

Daarnaast heeft back button focus in sommige camera’s invloed op het wisselen tussen ‘Continuous AF’ en ‘Single AF’. Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die gebruiken om razendsnel te wisselen van scherpstijlmodus. In sommige camera’s kun je bijvoorbeeld standaard instellen op ‘Continuous AF’ (bij Canon ‘AI Servo’, bij Nikon ‘AF-C’). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp. Druk je hem kort in, dan stelt hij echter eenmalig scherp terwijl je hem inhoudt (single AF). Op die manier kun je veel sneller wisselen tussen Continuous AF en Single AF – iets wat je anders apart moet instellen in het menu van de camera. Dit voordeel klinkt niet heel belangrijk, maar het kan net de tijd schelen die je nodig hebt om te blijven fotograferen; je hoeft niet een menu in te duiken om de AF-modus te veranderen als een onderwerp plotseling beweegt.

In de onderstaande video laat fotograaf Tony Northrup dit voordeel in de praktijk zien:

Tot slot levert back button focus je ook nog eens iets meer accu op. Scherpstellen kost namelijk stroom, en als dit niet de hele tijd opnieuw moet tussen de foto’s door, bespaar je simpelweg een beetje accu. Zeker bij bijvoorbeeld de Sony A7 camera’s is dit een handige bijkomstigheid.

Hoe stel je back button focus in?

Het instellen van back button focus verschilt enorm per camera. In Canon camera’s vind je de optie vaak onder het Custom Functions menu (C.Fn). Daarin kun je kiezen voor de Shutter/AE lock button en vervolgens de optie AE lock/AF selecteren (hoe dit precies wordt aangegeven kan verschillen per camera).

Op Nikon camera’s kun je dit instellen via het Custom Setting Menu (het pennetje). Je selecteert dan ‘controls’ en dan de ‘Assign AE/AF-L’-knop. Hier kies je bij Press voor AF-On. Ook hier kan het per Nikon camera verschillen.

Als je precies wilt weten hoe je back button focus bij jouw camera instelt, kun je het beste even Googelen. Typ je cameratype in met ‘back button focus’ erachter, de kans is dan groot dat je meteen op een website komt waar je de instructies kunt lezen.

Even wennen

Als je voor het eerst de back button focus instelt is het even wennen, maar het komt je foto’s uiteindelijk ten goede. Zo kun je bewuster met autofocus omgaan en ben je niet verplicht per foto scherp te stellen.

Wil je ook nog weten hoe je de back-button-focus gebruikt lees dan ook dit artikel: Wanneer gebruik je de back-button-focus button?