Inspiratie - 10 tips voor nieuw leven in je fotografie

2 mei 2023 05:16
redactiezoomnl

Fotografie is een ontzettend leuke bezigheid, maar drukte en werk kunnen ervoor zorgen dat je enthousiasme even op een lager pitje komt te staan. Hoe krijg je dat enthousiasme en het fotografische vuur weer terug? Lees onze tien tips. Tien tegen één dat je na het lezen van dit artikel weer met je camera op pad wilt!

1Doe inspiratie op

Inspiratie opdoen is een van de beste manieren om je fotografie weer nieuw leven in te blazen. Het mooie is: fotografie is overal, en het is dan ook helemaal niet ingewikkeld om een plek te vinden waar je prachtige of inspirerende fotografie aantreft. Een voor de hand liggende plaats is bijvoorbeeld een museum. Daarbij kun je denken aan een fotografiegerelateerd museum, maar ook aan een museum waarin je andere soorten beeldende kunst kunt vinden. Ook zo’n bezoek kan je aan de hand van een visie, techniek, onderwerp of sfeer aan het denken zetten over een nieuw fotografieproject. Je verlaat het museum ongetwijfeld met een berg goede ideeën!

Het bekijken van een fotoboek kan ook enorm inspirerend zijn. Er zijn vast fotografen die je bewondert. Schaf eens een fotoboek van een van die fotografen aan, want naast het feit dat een goed gemaakt fotoboek een feestje is om door te bladeren, krijg je zo nieuwe energie én ideeën om zelf ook weer op pad te gaan met je camera.

Ga langs bij een fotograaf

Als je liever inspiratie opdoet in de praktijk, ga dan eens langs bij een fotograaf. Op die manier kun je zien hoe hij of zij te werk gaat en welke onderwerpen interessant kunnen zijn voor een fotoreportage. Dit kan een drempel voor je zijn, want misschien ken je persoonlijk geen fotograaf met wie je mee zou kunnen lopen. Denk dan aan je plaatselijke fotograaf, of benader een fotograaf tegen wie je opkijkt. Waarschijnlijk vindt die het leuk om je een keer te ontvangen!

Foto: 1103

2Zoek het dicht bij huis

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. De oorzaak van het versloffen van je fotografiehobby heeft vaak te maken met tijdgebrek én dat je niet weet wat je precies zou willen of kunnen gaan fotograferen. Vaak denk je daarbij veel te moeilijk, want ook in je directe omgeving zijn voldoende leuke onderwerpen te vinden. Zo kan bijvoorbeeld een wasbak vol met druppels al een heel dankbaar onderwerp zijn. En wat dacht je van lamellen of luxaflex als de zon daar fotogeniek doorheen schijnt? Heb je een macrolens, dan is het helemaal feest. Daarmee geef je ieder voorwerp dat op zichzelf niet heel bijzonder is een ware glansrol. Zoek daarbij vooral naar de abstractie en naar een bijzondere lichtval.

Het klinkt gek, maar als je op zoek bent naar nieuwe inspiratie op fotografiegebied kan het heel goed werken om juist je oude foto’s uit de kast te halen. Je hebt die foto’s vast niet zonder reden gemaakt. Door ze opnieuw te bekijken en te analyseren, ontdek je welke thema’s en onderwerpen je toen enthousiast maakten. De kans is groot dat dit opnieuw gebeurt!

Opdracht: Bewerk je oude foto’s opnieuw

Pak een stuk of tien foto’s die je jaren geleden hebt gemaakt bij elkaar en ga er opnieuw mee aan de slag. Je zult zien dat je in de tussenliggende tijd een enorme ontwikkeling hebt doorgemaakt, zowel qua oog en smaak als qua gebruikte techniek en de manier van nabewerking. Kijk bijvoorbeeld naar uitsneden, kleuren en de balans tussen licht en donker. Je zult zien dat je oude foto’s opnieuw tot leven komen.

Opdracht: Huisje-boompje-beestje

Zoek vijf huis-tuin-en-keukenvoorwerpen en maak daar een serie pakkende foto’s mee. Kies een overkoepelend thema, bijvoorbeeld ‘Licht’, ‘Abstract’, ‘Zwart-wit’ of ‘Contrast’, en zorg dat deze vijf foto’s als één serie bij elkaar passen.

Opdracht: Maak een woningreportage bij je thuis

Stel je voor: je huis moet verkocht of verhuurd worden. Daarvoor heb je pakkende foto’s nodig! Ga dus op pad in je eigen huis en leg alle ruimtes zo fraai mogelijk vast. Beeld je hierbij in dat de foto’s gebruikt gaan worden in een advertentie. Zoek naar bijzondere hoekjes, mooie lichtval en de juiste perspectieven. Vergeet ook de tuin of je balkon niet. Kortom: zorg voor een complete reportage!

Foto: Newfotografie

3Leer bij

Een goede manier om weer enthousiast te worden over fotografie is het leren van nieuwe technieken en inzichten. De aangewezen methode om nieuwe kennis op te doen, is het volgen van een cursus of een workshop. Zo’n cursus kan betrekking hebben op een voor jou nieuwe fotografietechniek, bijvoorbeeld het gebruik van flitslicht. Een inspirerende docent kan je die techniek tot in de puntjes bijbrengen. Het oefenen, experimenteren en proberen brengt je een stuk verder, terwijl het je tegelijkertijd ook opnieuw enthousiast maakt over fotografie. Aan de andere kant kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een voor jou vertrouwd thema of een geliefde techniek via een cursus of workshop verder uit te diepen. Aan jou de keuze!

Zoom.nl Academy

Word een betere fotograaf met de Zoom.nl Academy! Volg online cursussen voor beginners en gevorderden, gemaakt door de makers van Zoom.nl. Ga stap voor stap door de uitgebreide lessen en leer alles over je favoriete fotografiegenre of -techniek.

Kijk op zoomacademy.nl voor meer informatie.

4Ga buiten je comfortzone

Ga eens aan de slag met een fotografiegenre of een techniek waarmee je in het verleden nooit iets hebt gedaan. Want, zo luidt het bekende spreekwoord, je weet niet wat je mist! Als je gewoonlijk alleen landschappen fotografeert, kan het heel verfrissend zijn om je lens eens op een totaal ander onderwerp te richten, bijvoorbeeld op een model of een kunstig opgemaakte salade. Misschien is dat wel een veel grotere uitdaging!

Opdracht: Zoek het tegenovergestelde

Er is vast één fotografiegenre dat je nog nooit uitgeprobeerd hebt. Misschien omdat je er niets in ziet, denkt dat je het niet kunt of er gewoon niet aan gedacht hebt. Probeer dat genre toch maar eens uit. Ga dus de straat op als je normaal macrofoto’s maakt in je achtertuin, of maak portretten als je gewend bent om statische gebouwen te vangen met je lens. We denken dat je al snel verrast bent door deze nieuwe manier van fotograferen. Wie weet heb je daarna zelfs een favoriet nieuw onderwerp! 

Foto: CreativeFox

5Geef jezelf opdrachten

Het kan moeilijk zijn om vanuit het niets je fotohobby nieuw leven in te blazen. Zorg daarom voor uitdagende (kleine) opdrachten die je zonder al te veel moeite kunt uitvoeren. Zo kom je stap voor stap vooruit en boek je al snel resultaat. Begin daarom bescheiden en ga niet meteen voor enorm grote en pretentieuze opdrachten. Je hoort vaak over de 365-dagen Challenge, waarbij je elke dag van het jaar een foto maakt. Dat is een leuke manier om je fotografie te onderhouden en een fraaie serie op te bouwen, maar het is tegelijkertijd ook best tijdrovend en intensief. Ga daarom in eerste instantie voor een kleinere opdracht, die je in een paar dagen of desnoods een paar weken kunt afronden. Tastbaar resultaat is altijd fijn en zorgt ervoor dat je er vertrouwen in krijgt dat je volgende opdrachten eveneens tot een goed einde zult brengen.

Vijf leuke opdrachten!

1. Maak elke week één zwart-witportret van een van je familieleden.
2. Laat je vrienden het thema bedenken voor een fotoserie met vier beelden.
3. Ga op pad in een stad vlakbij waar je eigenlijk nog nooit geweest bent.
4. Zoek één boom, scène of landschap uit en maak daar in ieder seizoen één keer een foto van.
5. Maak een persoonlijke kerstkaart, uitnodiging of verjaardagskaart met je eigen foto.

Foto: Fotostad

6Werk samen

Het is vaak leuker om een hobby met andere mensen samen te beoefenen, want dan kun je elkaar uitdagen, verrassen en enthousiasmeren. Neem daarom eens een kijkje bij een fotoclub in je omgeving, of ga samen met een andere fotograaf op pad. Kies allebei een locatie of een onderwerp waar jullie goed in zijn en verras elkaar met inzichten, invalshoeken, technieken en onderwerpkeuzes. Leg jullie foto’s achteraf naast elkaar en kijk waarin ze van elkaar verschillen, maar ook waar ze elkaar misschien juist wel raken qua opzet, techniek en sfeer. 

7Ontdek je eigen gear

Moderne camera’s hebben ontzettend veel mogelijkheden aan boord. Veel fotografen benutten slechts een klein gedeelte van al die opties, technieken en snufjes. Duik eens wat dieper in je eigen camera en ontdek mogelijkheden die je nog nooit gezien hebt of die je nooit eerder hebt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een panorama of aan experimenteren met dubbele belichtingen, waarbij twee beelden over elkaar heen vallen. Dergelijke mogelijkheden zitten tegenwoordig vaak standaard in een camera ingebouwd, terwijl veel fotografen daar geen weet van hebben. Pak je handleiding er dus eens bij en laat je verrassen!

Een andere manier om je eigen apparatuur te ontdekken, is deze. Als je normaliter alleen maar op de automatische stand fotografeert, is dit de uitgelezen mogelijkheid om eens een andere stand uit te proberen. Ga niet meteen volledig handmatig aan de slag, maar experimenteer eerst met de standen diafragmavoorkeuze of sluitertijdvoorkeuze.

Ook het kijken naar en het oriënteren op nieuwe gear kan je fotografiehobby nieuw leven inblazen. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel en er komen ieder jaar veel nieuwe en innovatieve camera’s op de markt, waarmee steeds meer mogelijk is. Het wordt zo steeds gemakkelijker om mooie en technisch goede foto’s te maken. Voordat je die kostbare stap zet, is het een goed idee om te kijken of je wel het uiterste haalt uit je huidige apparatuur. Ook dat is vaak een leuke uitdaging!

Foto: fred-stevenson

8Zoek een coach

Laat je begeleiden! Dit klinkt serieuzer dan het is, want we hebben het hier niet per se over begeleiding door een professional. Dat kan natuurlijk wel, maar kijk eerst eens of je medefotografen kent die het leuk en leerzaam vinden om jou een tijdje te begeleiden. Die begeleiding kan dan inhouden dat je af en toe bij elkaar komt om doelen te stellen, gemaakte foto’s te bespreken of van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in de fotografie. Dat kan nét de stok achter de deur zijn die je nodig hebt om je fotografiehobby weer op te pakken en te onderhouden. 

9Maak een fotoboek

Een fotoboek met je eigen foto’s is en blijft een fantastische manier om je fotografie een podium te geven. Een foto in een boek komt heel anders over dan op een beeldscherm én het is een ideale methode om jouw werk te bewaren voor later. Bijkomend voordeel: het is tegenwoordig heel eenvoudig om online een professioneel ogend fotoboek samen te stellen met je eigen beelden.

Het maken van een fotoboek kan ook een fantastische manier zijn om je fotohobby weer op de rit te helpen. Het geeft je een concreet doel om naartoe te werken en is ook gelijk een reden om weer actief aan de slag te gaan met je camera. Ga maar na: je gaat nadenken over welke beelden je in het boek wilt zien. En als die beelden er nog niet zijn, heb je gelijk een ideale reden om weer op pad te gaan met je camera. Het kan ook zo zijn dat je graag met een schone lei begint aan je fotoboek. Dan ligt de complete inhoud nog open en is er ruimte voor nieuwe ideeën. Voor je het weet, denk je alweer aan je tweede fotoboek!

Denk eens aan je telefoonfoto’s

Als je een fotoboek wilt gaan maken, denk dan ook eens aan je Instagramfoto’s. Een fotoboek hoeft niet per se alleen je ‘serieuze’ werk, gemaakt met een volwassen camera, te bevatten. Nee, een fotoboek met al je Instagram- of telefoonfoto’s is ook een leuk idee. Want vergeet niet: de beste camera blijft toch de camera die je bij je hebt. We weten zeker dat je zonder problemen een leuke serie beelden kunt selecteren uit alle foto’s op je telefoon of je Instagramaccount. Zet ze bij elkaar in een leuk compact boekje en je hebt al snel een verrassend en aansprekend fotoboek in handen!

Foto: Mariska-22

10Stel doelen

Het stellen van doelen kan je verder helpen als je fotografie al een tijdje stilstaat. Denk niet te groot, maar formuleer één of twee doelen die leuk én haalbaar zijn. Stel natuurlijk ook een datum vast waarop je die doelen behaald wilt hebben. Doelen waaraan je zou kunnen denken, zijn:

  • Volgend jaar rond deze datum wil ik twee verschillende fotoboeken gemaakt hebben: eentje gevuld met ‘oude’ foto’s en eentje met nieuw werk.
  • Tijdens de komende vakantie ga ik één dag alleen op pad met mijn camera om een serie landschapsbeelden te maken
  • Over twee maanden wil ik zoveel mogelijk weten over studiofotografie.
  • De komende week wil ik mezelf toeleggen op het goed en helder archiveren van mijn oude foto’s, zodat mijn werk goed en veilig is opgeborgen.
  • Over een jaar wil ik minimaal één lokale expositie achter mijn naam hebben, bijvoorbeeld in het dorpshuis of in de kantine op mijn werk.