Inspiratie: fotolocaties in Nederland

28 december 2023 08:45
redactiezoomnl

Voor mooie foto’s hoef je niet ver te reizen. Ons land zit vol met prachtige fotolocaties! Wij zetten er een aantal op een rij met handige fotografietips als je er zelf naar toe gaat.

Architectuur

Koppelpoort in Amersfoort

De Koppelpoort is een van de monumenten in Amersfoort. De stadspoort stamt uit 1400 en was onderdeel van de voormalige stadsmuur. De poort is gemakkelijk bereikbaar: hij ligt in het noordwesten van de binnenstad aan de Eem.

Tip: Als je recht voor de koppelpoort staat kun je rechtsachter ook de 98 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren zien. Fotografeer deze samen met de Koppelpoort op een heldere avond met een lange sluitertijd.

Paleiskwartier Den Bosch

In de moderne stadswijk het Paleiskwartier in Den Bosch vind je de Armada appartementen. De tien appartementengebouwen zijn geïnspireerd op de vier elementen: licht, lucht, water en land. Een bolvormige zuidgevel, roestvaststalen balkons en de achtergevel in rode bakstenen. De unieke architectuur gecombineerd met het aangrenzende water levert mooie foto’s op. Het Paleiskwartier ligt in de binnenstad, bij het Centraal Station.

Tip: Speel eens met de reflectie van de appartementen in het water. Staat er te veel wind? Probeer dan eens met een lange sluitertijd te fotograferen.

JaapKoole

Haagsche Zwaan en skyline Den Haag

Binnen één minuut van de snelweg ben je in de parkeergarage van de 73 meter hoge Haagsche Zwaan. Een indrukwekkend gebouw van glas en staal dat boven de stad uittorent. De schuine helling steekt maar liefst twaalf meter uit. Vlakbij het Centraal Station van Den Haag vind je de Koningskade (s100) bij het Malieveld. Hier kun je prachtige kiekjes schieten van de Haagse skyline.

Tip: Een groothoeklens zet een gebouw in z’n geheel in beeld, maar geeft wel vertekening. Heb je geen tilt-en-shiftlens? Dan kun je de vertekening achteraf rechtzetten in Photoshop via het filter lenscorrectie (bij vervormen).

De Blob en Strijp-S uit Eindhoven

In Eindhoven vind je de Blob, een 25 meter hoog gebouw in de vorm van een druppel. Het transparante gebouw dient als winkel- en appartementencomplex en staat naast de Lichttoren.

Voor urbexfotografie kun je je uitleven bij de Strijp-S, de voormalige Verboden Stad van Philips. Het industrieterrein heeft oude gebouwen met een karakteristieke industriële uitstraling, zoals het oudste gebouw uit de wijk de Hoge rug of het inmiddels gerestaureerde Klokgebouw.

Tip: Sinds een aantal jaar is de Strijp-S een mix tussen wonen, werken en recreatie met restaurants, kantoren, skate- en bmx-parken, winkels en sportscholen. Naast architectuur kun je er dus ook sport- en straatfoto’s schieten.

Johneos

Natuur

Aekingerzand (Kale Duinen, bij Appelscha)

Vlak bij Appelscha ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Hier vind je het stuifzandgebied Het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen. De meeste bomen zijn door Staatsbosbeheer gekapt om het zand weer te laten stuiven. Een enkele boom in het zandlandschap levert mooie natuurbeelden op.

Tip: Heb je genoeg foto’s geschoten van het mooie zandgebied? Op loopafstand vind je het beekdal de Vledder Aa.

De Zoom-Kalmthoutse Heide

De Zoom-Kalmthoutse Heide is een natuurgebied van zesduizend hectare bij de grens van Nederland (Woensdrecht) en België (Essen en Kalmthout). Het gebied bestaat uit bossen met berken en zomereiken, heidevelden, landduinen en vennen. In de polders kun je broedvogels als de boomleeuwerik, nachtzwaluw en zwarte specht tegenkomen. In het broedseizoen, tot eind juni, is een deel van het natuurreservaat voor het publiek afgesloten.

Tip: Als je gaat om vogels te fotograferen, doe eerst onderzoek naar hun gedrag. Online of in vogelboeken kun je genoeg vinden, zodat je weet waarop je moet letten als je gaat fotograferen.

Lausar

De Lek 

De rivier de Lek komt bij Kinderdijk, een dorp met negentien windmolens, samen met getijrivier de Noord tot de Nieuwe Maas. De Lek stroomt door plaatsen als IJsselstein, Culemborg, Vianen en Nieuwegein. Langs de Lek vind je prachtige locaties om te fotograferen.

Tip: Het fijne van het fotograferen bij een rivier is dat je de hele dag door kunt fotografen. ’s Ochtends de dauw en kleine insecten. Zodra het licht te hard is, kun je je richten op de schepen die voorbijvaren of de bruggen. Ze je foto’s daarna eens om naar zwart-wit.

Noord-Hollands Duinreservaat

Het Noord-Hollands Duinreservaat wordt beheerd door PWN (Waterleidingbedrijf Noord-Holland). Het bos- en duingebied van 5300 hectare tussen Wijk aan Zee en Bergen is ideaal voor een fietstocht of wandeling, maar natuurlijk ook om te fotograferen. Voor slechts € 1,70 kun je genieten van de mooie natuur en kun je Schotse Hooglanders, Konik- en Exmoorpony's en Scottish blackface schapen zien.

Tip: Het duinreservaat beschikt over veertig gemarkeerde wandelroutes van twee tot zeventien km lang. Deze vind je op www.natuurwegwijzer.nl.

Dieren

Apenheul

In het groene bos van de Apenheul loop je tussen de doodshoofdaapjes. Ook kun je mensapen zoals gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans fotograferen. Kleinere apen zoals de wanderoes, geelborst capucijnapen, witwang gibbons, of gouden leeuwapen zijn aanwezig in hun natuurlijke omgeving.

Tip: Gebruik een open diafragma (laag getal) voor een mooie portretfoto van de apen. Een open diafragma zorgt voor weinig scherptediepte. Hiermee komt de aap vrij van de achtergrond en verdwijnen eventuele tralies op de voorgrond.

MicFoto

De Meinweg

Het Meinweggebied herbergt vele diersoorten, van vogels tot insecten en zoogdieren. Maar ook reptielen, amfibieën en spinachtigen kom je hier in het wild tegen. Op een zonnige zomerdag spot je misschien een gladde slang, hazelworm of een hagedis. Van de 21 spinsoorten is de wespenspin het meest opvallend. Grote dieren zoals reeën en zwijnen komen vrijwel overal voor. Nationaal Park De Meinweg heeft een omvang van ongeveer 18 km² en ligt in Limburg.

Tip: Op zonnige (zomer)dagen komen de amfibieën in de zon liggen. Zo ook de bekende adder. Ze leven in vochtige heidevegetaties en langs bosranden.

Rietputten (baardmannetjes)

Een echte vogelliefhebber moet de Rietputten bezoeken. Dit is een natuurgebied tussen Maassluis en Vlaardingen in Zuid-Holland. Het gebied van 36 hectare wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het riet is aantrekkelijk voor rietvogels en je vindt er bijzondere soorten als het baardmannetje en de roerdomp.

Tip: Vogels fotograferen kan best lastig zijn. Kies een snelle sluitertijd, stel automatisch scherp via AI Servo (Canon)/Continuous Focus (Nikon) en richt je focus op de kop van de vogel.

Sjeun

Straatfotografie

Giethoorn

Het dorpje Giethoorn maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Het wordt ook wel Hollands Venetië genoemd vanwege z’n grachten, rietgedekte boerderijen en karakteristieke bruggetjes. Auto’s zul je in het centrum niet tegenkomen, fluisterboten des te meer. Giethoorn ligt tussen Steenwijk en Meppel.

Tip: Het is leuk om een fluisterboot te huren en door het centrum van Giethoorn te varen. Zo heb je direct een afwijkend standpunt, wat leuke foto’s kan opleveren.

Enschede

Enschede is met bijna 160 duizend inwoners de grootste stad van Oost-Nederland. Het heeft een levendig stadshart met kunst, cultuur, uitgaan, winkelen, architectuur en historie. Loop eens over het horecaplein Oude Markt of bezoek op dinsdag of zaterdag de weekmarkt op het H.J. Van Heekplein.

Tip: Als je Enschede of andere stad ingaat voor straatfotografie, werk dan eens met een leuk thema als rode schoenen of mensen die muziek luisteren. Dit maakt straatfotografie een stuk makkelijker om mee te beginnen en je hebt al snel een leuke collage.

Amsterdam

Amsterdam, de hoofdstad van ons land. Met ruim 800 duizend inwoners en vele toeristen ideaal om straatfotografie te oefenen. Begin je fotodag in het centrum, met het winkelpubliek, de grachtengordel en de altijd gezellige Jordaan met markten en cafeetjes. Bezoek daarna het Museumkwartier in Zuid. Op een zonnige dag is het Vondelpark vol met zonaanbidders. Vergeet het Museumplein en de drie grote musea (Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum) niet of bezoek bekende winkelstraten als de P.C. Hooft en Cornelis Schuytstraat.

Tip: Ga je naar de hoofdstad voor straatfotografie, vergeet dan vooral niet pen en papier en eventueel je visitekaartjes. Zo kun je altijd gegevens uitwisselen met degene die je op de foto hebt gezet.