Leica M11-P en Summicron 28mm

8 november 2023 10:33
redactiezoomnl

Leica heeft de M11-P aangekondigd, een variant van de reguliere M11 fullframe-meetzoekercamera, speciaal aangepast voor fotojournalistiek.

Voor onopvallend gebruik onder ruige omstandigheden is het kenmerkende rode Leica-puntje vervallen en is de 60-megapixelcamera voorzien van een ‘dark chrome’-coating op de zoeker, een krasbestendig scherm van saffierglas en extra intern geheugen in vergelijking met het standaardmodel. De zilverkleurige uitvoering van de M11-P heeft een messing bovenplaat en is daardoor 20 procent zwaarder dan de matzwarte versie.

In dit tijdperk van ‘fake news’ en beeldmanipulatie introduceert de M11-P een belangrijke innovatie: het is de eerste camera op de markt die bestanden digitaal kan ondertekenen en ‘Content Credentials’-metadata kan toevoegen. Deze metadata, ontwikkeld door het Content Authenticity Initiative, worden naast de gebruikelijke exif-data opgeslagen om de authenticiteit van afbeeldingen te waarborgen, essentieel bij disciplines zoals reportagefotografie.

Het Content Authenticity Initiative is een samenwerkingsverband van onder meer Adobe, Intel, de BBC, Microsoft en chipontwerper Arm, gericht op beveiligde en betrouwbare herkomst- en bewerkingsmetadata in bestanden. Dit initiatief krijgt steun van grote cameramerken en mediabedrijven, wat de adoptie en ontwikkeling van de bijbehorende tools bevordert. Naast deze camera kondigde Leica de Summicron-M 28mm F2 ASPH. aan: een herziene versie van de compacte groothoeklens met M-vatting voor de meetzoekercameralijn. 

Deze lens, die een eerdere versie met dezelfde naam vervangt, is voorzien van een nieuw ontwerp en een geïntegreerde zonnekap die kan worden uitgeschoven of ingetrokken. Het optische ontwerp bestaat uit 9 elementen in 6 groepen, met handmatige scherpstelling en een kortste instelafstand van 40 centimeter. Volgens de maker is dit objectief ideaal voor fotojournalistiek, straat- en documentairefotografie, mede omdat je al op de volle lensopening scherpe beelden kunt krijgen. De Leica M11-P moet inmiddels in beide uitvoeringen leverbaar zijn voor een bodyprijs van € 8.950,-. De Summicron-M 28mm F2 ASPH. is vanaf eind november verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 4.550,-.

www.transcontinenta.nl

www.leica-camera.com