Lightroom 2023: zo kun je in een paar klikken het onderwerp selecteren

2 januari 2023 10:25
redactiezoomnl

Het eerste masker dat je ziet Lightroom in het geopende venster nadat je op het cirkelsymbool hebt geklikt, is Onderwerp selecteren. Dit is een van dé tools waar de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) om te hoek komt kijken.

Wanneer je deze optie aanklikt, speurt Lightroom Classic automatisch de betreffende foto af om het onderwerp te herkennen. Met slechts één druk op de knop is dus je onderwerp geselecteerd. Superhandig dus om heel snel te kunnen selecteren.

Klik op Onderwerp selecteren om Lightroom zijn werk te laten doen. Het kan, afhankelijk van de grootte van je foto en de snelheid van je computer, enkele seconden duren tot het proces is afgerond. Zodra het onderwerp eenmaal is gedetecteerd, zal Lightroom dat onderwerp met een rood masker arceren. Zo zie je dankzij deze rode Overlay wat Lightroom als onderwerp geselecteerd heeft. Alles wat rood is, valt binnen de selectie, en alles wat niet rood is uiteraard niet. Je kunt de rode overlay aan- en uitzetten met de sneltoets O op je toetsenbord.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023

Het onderwerp wordt automatisch geselecteerd en met een rode overlay getoond.

Behalve dat Lightroom een rode overlay toont, wordt ook een extra venster met de titel Maskers geopend. In dat venster worden al je gemaakte selecties bewaard en getoond. Je kunt dat venster smaller en breder maken door te klikken op het kleine pijltje in de rechterbovenhoek. Je kunt het venster ook verplaatsen via de bovenbalk, of je kunt het ‘docken’ in het rechterpaneel door een dubbelklik op deze bovenbalk. Door een tweede dubbelklik of slepen komt het venster weer los.

Nu je selectie automatisch voor je is gemaakt, kun je aan de slag met de aanpassingen die je wilt doen op je onderwerp. In ons voorbeeld maken we de zwanen nog een tikkeltje lichter. Hiervoor verstellen we in het Effect-paneel aan de rechterzijde van het scherm de schuifregelaar Belichting. Zodra je een schuif beweegt, wordt automatisch de rode overlay voor je uitgeschakeld, zodat jij je kunt concentreren op je aanpassingen. Met het schakelaartje in de bovenbalk, links van de vensternaam Maskers, zet je de aanpassingen aan of uit. Zijn de aanpassingen naar wens? Klik dan op Gereed. Het instrument Masker wordt afgesloten. Uiteraard kun je later opnieuw met je aanpassingen aan de slag.

We passen de belichting van de selectie aan.
Uitsluitend de zwanen zijn een tikje lichter gemaakt.

Pro tip

De overlay die getoond wordt, heeft standaard een rode kleur. Deze kleur kun je eventueel veranderen in een kleur van jouw voorkeur. Hiervoor zie je in het venster Maskers rechtsonder een rood vierkantje. Klik daarop om een kleurenkiezer te openen. In die kleurenkiezer kun je nu een andere kleur voor de weergave van het masker kiezen. Onder het hoofdvenster vind je achter Overlaymodus nog meer mogelijkheden om die weergave te customizen voor een optimale zichtbaarheid.

De kleur van de overlay is naar wens aan te passen.

Alles behalve het onderwerp

We hebben in ons voorbeeld zojuist de zwanen een tikkeltje lichter gemaakt door de Belichting aan te passen. Wat we vervolgens willen doen, is de rest van de foto juist iets donkerder maken. Daarvoor moeten we aan de slag met een nieuw masker. Klik daarom wederom op het Masker-icoontje.

Wat nu in tegenstelling tot de eerste keer níét gebeurt, is dat je het venster te zien krijgt met de keuzes voor het aanmaken van een masker. Die opties zie je alleen de eerste keer. Wat je daarentegen wél te zien krijgt, is het venster rechts boven je foto met als titel Maskers. Je ziet in dat overzicht ook dat je al eens een masker hebt aangemaakt: Masker 1. Als je op het kopje Masker 1 klikt, kun je dat masker zelfs opnieuw gebruiken. Dus je kunt dan verder aanpassingen doen op je onderwerp.

Maar zoals gezegd gaan we een nieuw masker maken, want we willen graag nog een aanpassing doen aan de omgeving van het onderwerp. We willen dus eigenlijk alles maskeren behalve het onderwerp. We moeten daarom een nieuw masker aanmaken. Dat nieuwe masker komt straks ook in het overzicht te staan.

Om dat overzicht met maskers overzichtelijk te houden (we kunnen er namelijk tientallen aanmaken als we willen), is het handig om je maskers een naam te geven. Dus voordat we een nieuw masker aanmaken, geven we eerst het bestaande masker een naam. Dubbelklik op de naam Masker 1. Je krijgt nu de mogelijkheid om een naam op te geven. Wij kiezen hier voor Zwanen, omdat het de selectie van ons onderwerp betrof. Na het invoeren van een naam klik je op OK. De naam wordt in het maskeroverzicht aangepast.

Het wijzigen van de naam van het masker.
Ons masker heet nu ‘Zwanen’.

Tijd om het tweede masker aan te maken: de selectie van de achtergrond. Om dit te doen, klik je in het maskeroverzicht, het venster Maskers dus, op het plusteken bij Nieuw masker maken. Je krijgt nu wederom een overzicht te zien waaruit je kunt kiezen om een masker te maken.

Na een klik op het plusteken krijg je wederom een keuzelijst.

Dat overzicht hebben we eerder gezien. We kunnen uit deze lijst simpelweg weer een keuze maken. Maar dat wat we willen selecteren, de omgeving of de achtergrond, staat er niet tussen. Hiermee lijkt onze wens onmogelijk uitvoerbaar. En tóch kan het. We willen namelijk alles selecteren, behalve het onderwerp. En daarom gaan we andersom denken. We gaan bewust juist ons onderwerp selecteren. Klik daarom op Onderwerp selecteren. In het masker ontstaat een nieuw masker en de zwanen zijn ten tweeden male geselecteerd.

De zwanen zijn weer geselecteerd en vormen een tweede masker in het overzicht.

Als je wilt, kun je ook nu weer het zojuist aangemaakte masker een nieuwe naam geven. We hebben dit masker omgedoopt tot Omgeving. Maar onze rode overlay laat nog steeds zien dat we de zwanen hebben geselecteerd. Logisch, want we kozen ook zojuist weer voor Onderwerp selecteren. Maar dat was de bedoeling toch niet ...? We wilden juist alles behalve de zwanen selecteren. En daarom moeten we onze selectie omkeren. En dat is eenvoudig. Rechts onder de instrumentenbalk zie je het woord Omkeren. In het selectievakje kun je een vinkje zetten. Zodra je dit doet, wordt dus alles geselecteerd behalve je onderwerp. Precies wat we wilden!

Zet een vinkje bij Omkeren.
De nieuwe selectie, die we Omgeving hebben genoemd, wordt omgekeerd dankzij het vinkje bij Omkeren.

Nu de selectie is omgekeerd, kun je naar hartenlust aan de slag met de schuiven in het Effect-paneel aan de rechterzijde van je scherm. In dit voorbeeld willen we de omgeving wat donkerder maken, dus we zetten de schuifregelaar Belichting een beetje naar links.

De zwanen en hun omgeving hebben we afzonderlijk van elkaar aangepast.

Aanpassingen naar je zin? Klik weer op Gereed om het gereedschap te sluiten.

In voorgaand voorbeeld hebben we de zwanen lichter gemaakt en de omgeving (alles op de zwanen na) wat donkerder. Onthoud dus goed dat Omkeren een belangrijke optie is. Deze biedt je extra mogelijkheden om snelle selecties te maken.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!