Lightroom - Selecties verfijnen en combineren

20 mei 2024 08:15
redactiezoomnl

De mogelijkheden voor het maken van selecties en maskers in Lightroom zijn ongekend uitgebreid. Je kunt er simpelweg alle kanten mee op, van eenvoudig met één knopdruk een lucht of onderwerp selecteren via de traditionele selectiegereedschappen tot het nóg verfijndere werk met diepte-, luminantie- en kleurmaskers.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Lightroom heeft ook als feature dat je selecties kunt combineren. Dat wil zeggen dat je een bepaalde selectie kunt ontdoen van ongewenste elementen of juist nog elementen aan die selectie kunt toevoegen. Dat klinkt moeilijk, maar is in feite makkelijker dan ooit.

Dit artikel komt uit de volledige Basiscursus Lightroom Classic in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

Bij deze foto gaan we een combinatie van maskers gebruiken.

De lucht selecteren

Klik op het inmiddels bekende Masker-icoontje en kies dan daarbij voor Selecteer de lucht. Deze methode kent geen geheimen meer, en met één muisklik heb je dat voor elkaar.

De lucht selecteren kent inmiddels geen geheimen meer.

Extra selectie

Nu kan het zijn dat je in deze foto niet alleen de lucht wilt selecteren, maar óók het onderwerp, in dit geval het standbeeld op de voorgrond. Dus zowel de lucht als het onderwerp tegelijkertijd. Hiertoe moeten we dus het onderwerp toevoegen aan de reeds gemaakte selectie van de lucht. Kijk hiervoor in het geopende venster Maskers. Onder je reeds aangemaakte masker zie je twee opties: Toevoegen en Verwijderen. Om iets toe te voegen aan je bestaande selectie klik je uiteraard op Toevoegen.

Klik op Toevoegen om een selectie aan de bestaande selectie te kunnen toevoegen.

Je krijgt nu de keuzes als altijd om een extra selectie toe te voegen aan je bestaande masker. Wij kiezen hier voor Onderwerp selecteren. Direct zal Lightroom op zoek gaan naar het onderwerp. Dit onderwerp wordt in dit geval toegevoegd aan de eerder gemaakte selectie van de lucht. Zowel het onderwerp als de lucht is nu met rood gearceerd. Je ziet nu ook in het venster Maskers dat onder Masker 1 zowel de lucht als het onderwerp is opgenomen.

Het onderwerp en de lucht zitten nu in een gezamenlijk masker.

Foutje? Geen probleem!

Als je kijkt naar de rode overlay, dan zie je dat Lightroom helaas een fout heeft gemaakt. Als onderwerp heeft Lightroom ook de rechtervleugel van het gebouw meegenomen. Dat was niet de bedoeling. Om iets van je selectie af te halen, klik je in het venster Maskers ditmaal op Verwijderen. Je kunt nu de tool kiezen waarmee je een deel van je selectie wilt weghalen. Om de rechtervleugel uit de selectie te verwijderen, werkt een penseel wellicht het beste. Wij kiezen dus voor het Penseel.

We gaan een ongewenst deel van de selectie weghalen met het Penseel.

Masker aanpassen

Vervolgens kun je met ingedrukte muisknop wegpoetsen wat je weg wilt halen. Zo poetsen wij de rechterzijde weg en verwijderen die zodoende uit onze selectie. Ook het Penseel komt nu in het maskeroverzicht te staan, gekenmerkt door een minteken.

De rechtervleugel van het paleis is uit de selectie verwijderd.

Dit combineren van maskers kun je oneindig doen. Zo kun je komen tot uiterst precieze selecties, zodat jij je beeldaanpassingen precies kunt doen op die plek die jíj voor ogen hebt!

Zoom Academy

Wil je meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy Basiscursus Lightroom Classic, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.