Mooie fotolocaties in Duitsland!

17 april 2024 06:12
redactiezoomnl

In de zomer wemelt het op de Nederlandse stranden gewoonlijk van de Duitse vakantiegangers, maar Nederlanders brengen net zo graag een bezoek aan hun oosterburen. Lezers van Zoom.nl droegen hun favoriete fotostekjes in Duitsland aan, geïllustreerd met prachtige foto’s. Op basis daarvan schotelen we jullie deze top tien voor.

Kom thuis met de beste foto's van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Burg Eltz

Dit kasteel aan de Moezel staat hoog op de to-dolijst van veel reisfotografen. Niet zo gek ook, gezien de rijke bouwgeschiedenis, de fraaie ligging en het sprookjesachtige uiterlijk. De burcht wordt door velen het mooiste kasteel van Duitsland genoemd en biedt met zijn talrijke torens een Disneyachtige aanblik.

De burcht is door de jaren heen prachtig bewaard gebleven, mede doordat de graven van Eltz er tot voor kort woonden, al meer dan acht eeuwen lang. Maar ook door de ligging, waardoor het kasteel lastig viel aan te vallen. Inmiddels heeft de huidige eigenaar het stamslot verlaten en is de burcht opengesteld voor publiek.

Burg Eltz is gelegen op een met bos bedekte heuvel en torent prachtig boven het landschap uit. Wanneer je over het stenen pad, de enige toegangsweg naar de burcht, komt aanlopen, kijk je aan beide kanten de diepte in. Je kijkt over de bossen en de natuur in. Dit pad is dan ook een van de populairste standpunten om een foto te maken. Wanneer de reling van het pad voor je uit loopt en je blik de foto in trekt richting de burcht, valt goed te zien waarom men deze burcht zo graag fotografeert. Breng je een bezoek aan Burg Eltz? Vergeet dan niet om je heen te kijken. Ook in de nabije omgeving zijn een heleboel schitterende gebouwtjes te vinden en de natuur is er werkelijk prachtig.

Burg Eltz wordt door veel fotografen het mooiste kasteel van Duitsland genoemd.

Sharon de Groot (sharondg)
Canon 77D · ISO 100 · F 2,8 · 1/800 SEC · 28 MM

Geierlaybrug

Heb je hoogtevrees? Dan is de Geierlaybrug misschien niet de aangewezen plek voor jou: deze ligt namelijk zo’n 100 meter boven de grond. De Geierlaybrug is een enorm lange hangbrug die het dorp Mörsdorf met het dorp Sosberg verbindt. De brug is 360 meter lang en is gratis voor voetgangers te bewandelen. Je kunt de brug ook enkel te voet of met de fiets bereiken. Het is bijna twee kilometer vanaf het parkeerterrein over een geasfalteerde weg naar de brug. De brug behoort tot de langste hangbruggen van Europa en biedt een spectaculaire aanblik.

In 2015 werd de Geierlaybrug gebouwd om het toerisme in het gebied meer leven in te blazen. Inmiddels is de brug een echte toeristische trekpleister geworden, en dat doel is dus zeker bereikt. De omgeving van de brug is werkelijk schitterend. Je loopt over een bebost dal heen. In werkelijk ieder seizoen heeft deze brug dus wel zijn charme. Kom in de winter om besneeuwde of bevroren boomtoppen te bekijken, in de lente voor de frisse, nieuwe bladeren, in de zomer voor de heldere, groene bomen vol vogels, en in de herfst voor de prachtige rode kleuren. De brug is helemaal niet zo ver weg en ligt op een stevige drieënhalf uur rijden vanuit Breda. Ook leuk voor een dagje weg dus.

De Geierlaybrug is zo’n 360 meter lang en wordt omgeven door schitterende natuur.

Henk Smit (thespank)
Sony A7 III · ISO 800 · F 4 · 1/160 SEC · 14 MM

Winterberg

Winterberg staat voornamelijk bekend om het feit dat je er geweldig kunt skiën. Dit gezellige plaatsje is het hoogstgelegen plaatsje in Sauerland, en heeft 34 skipistes en jaarlijks drie maanden sneeuwzekerheid. Daarbij is Winterberg heerlijk dichtbij en dus makkelijk te bezoeken. Vanuit een groot deel van Nederland is het namelijk slechts drie uur rijden.

Ook Winterberg heeft een schitterende omgeving. Zoals het een skigebied betaamt, zijn de bergen overal. En waar in de winter geweldige skipistes liggen, kun je in de zomer prachtige wandelpaden vinden. Van makkelijke wandelingen tot pittige ‘hikes’, je vindt ze allemaal.

In en om het dorp tref je een hoop fotogenieke plekjes aan. Zo ligt daar ook de Kreuzbergkapelle. Deze werd in 1818 gebouwd op de top van de Kreuzberg. De kapel ligt in de bossen en was daardoor vrijwel onzichtbaar. In 2007 trok orkaan Kyrill echter door de regio, en een groot deel van het bos werd met de grond gelijkgemaakt. De kapel bleef redelijk intact en is sindsdien goed te zien vanuit de omgeving. Dat is maar goed ook, want het is een lieflijk kapelletje van waaruit je een prachtig uitzicht over Sauerland hebt.

Bij deze foto van de Kreuzbergkapelle in Winterberg is een polarisatiefilter gebruikt om de wolken te accentueren. Om het contrastverschil op te vangen, zijn drie belichtingen tot een HDR-foto samengevoegd.

Max ter Burg (maxterburg)
Nikon D7200 · ISO 100 · F 11 · HDR van 3 opnames · 10 MM

HDR

Soms past het contrast van je onderwerp niet helemaal in één foto. Of de schaduwen lopen dicht, of de heldere lucht bleekt helemaal uit. Met de HDR-techniek kun je dit ondervangen. HDR staat voor High Dynamic Range.

Je maakt een aantal verder identieke opnamen met verschillende belichtingen: een zogenaamd belichtingstrapje. Vaak zijn drie opnamen genoeg: één onderbelichte (waarop de hooglichten goed zijn belicht), één overbelichte (waarop de schaduwen voldoende doortekening hebben) en eentje daartussenin. Veel camera’s hebben daar een speciale ‘bracketing’-functie voor. Je kunt het ook met de hand doen, maar dan moet je erop letten dat alleen de sluitertijd varieert. Vervolgens voeg je deze foto’s samen, zodat de best belichte delen worden gecombineerd.

Dit samenvoegen kun je in een programma als Lightroom doen, maar je kunt het ook aan je camera overlaten. Het spreekt vanzelf dat je onderwerp tijdens de fotoserie niet mag bewegen, en je camera evenmin; gebruik dus een statief.

Aken

Aken is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Je bent er hartstikke snel, want de stad ligt dicht bij de grens met België en Nederland. Perfect dus voor een kort fotoweekend. De stad is een gezellige, bruisende stad vol leven. Het is alleen al heerlijk om door de gezellige straten te wandelen en je even te richten op straatfotografie. Aken is echter ook erg geschikt voor bijvoorbeeld architectuurfotografie. Er staan verschillende prachtige gebouwen in de stad. Zo is de Dom van Aken een van de meest bezochte bezienswaardigheden. Het oudste deel werd gebouwd tussen 796 en 804. De Dom was het eerste Duitse monument dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO terechtkwam.

Als je op zoek bent naar een mooi uitzicht over de stad, kun je de Lousberg op wandelen. Deze berg ligt ten noorden van de stadsring en is een prachtig stukje groen zo vlak naast de stad. De heuvel ligt op 264 meter boven zeeniveau en biedt een schitterend uitzicht over de stad en zijn bewoners.

Op zo’n kwartier rijden van Aken ligt het Drielandenpunt. Natuurlijk zijn de grenzen niet zo goed op de foto te zetten, maar het labyrint en de uitkijktoren die er gebouwd zijn, zijn leuk om eens te bezoeken. Wie weet wat voor mooie foto’s met een nieuw perspectief je daarbij kunt maken!

Aken is een gezellige, bruisende stad, waar veel te doen, te beleven én te fotograferen valt.

Bas Handels
Nikon D750 · ISO 50 · F 14 · HDR · 32 MM

Allgäuer Alpen

Dit gebied ligt op de grens met Oostenrijk en is vanuit Nederland het dichtstbijzijnde Alpengebied. Na zo’n 800 kilometer reizen sta je midden in een schitterend wandelparadijs met toppen van meer dan 2000 meter hoog.

Er zijn verschillende dorpen in het gebied, die zowel met de auto als met de trein goed te bereiken zijn. In de winter kun je heerlijk skiën in het gebied; in de zomer kun je er prachtig wandelen. In beide seizoenen valt er natuurlijk ook geweldig te fotograferen, al zullen verschillende plekken in de winter lastiger bereikbaar zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te zwaar bepakt op pad gaat. Een klim de berg op met een hoop zware camera-apparatuur is niet bepaald een pretje.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met een van de vele skiliften naar boven te gaan. Vaak kun je aan de voet van de berg een kaartje voor een of meerdere dagen kopen. Vervolgens kun je de lift zo vaak gebruiken als je wilt. Houd wel goed de openingstijden van de lift in de gaten. Wanneer je vlak voor zonsondergang naar boven gaat en ruim de tijd neemt om te fotograferen, wil je niet in het pikkedonker vast komen te zitten boven op de berg. Met een hoop apparatuur naar beneden klauteren is namelijk niet zo makkelijk.

De Allgäuer Alpen zijn een fantastisch gebied op de grens met Oostenrijk, met mooie wandelroutes, schitterende natuur en gastvrije mensen.

Roel Metsemakers (roelmetsemakersfotografie)
Canon 80D · ISO 250 · F 20 · 1/80 SEC · 18 MM

Zwarte Woud

Dit wereldberoemde woud is een waar sprookjesbos. Sprookjes als Hans en Grietje, Doornroosje en Sneeuwwitje vinden allemaal hun oorsprong in dit enorme bos. Het Zwarte Woud heeft dan ook altijd een bepaalde magische sfeer over zich heen gehad. Misschien komt dat door de schitterende natuur, die je bij een wandeling door het woud tegenkomt en die bijna magisch aanvoelt. Bij een wandeling door het Zwarte Woud zie je al snel waarom dit woud zo bijzonder is. De bossen zijn dichtbegroeid, de paden kronkelend, en hier en daar kom je een watervalletje tegen.

Waar in sprookjes vaak kinderen en prinsessen in het bos verdwaald raakten, hoef je tegenwoordig niet meer bang te zijn dat je er de weg kwijtraakt. De wandelroutes staan goed en duidelijk aangegeven, waardoor je zonder al te veel moeite een fijne wandelroute kunt uitstippelen.

Het Zwarte Woud is bovendien een enorm belangrijk natuurgebied, vanwege de grote diversiteit aan wilde dieren. In het woud vind je de ‘gewone’ wilde dieren zoals de vos, het ree en het wilde zwijn, maar ook de wolf en de Europese lynx worden zo af en toe gespot. Deze dieren zijn erg zeldzaam, en de kans is dan ook klein dat je ze tegenkomt … maar je weet natuurlijk maar nooit!

Het Zwarte Woud is een prachtige locatie voor fotografie. De watervallen van Triberg behoren tot de hoogste van Duitsland. Dankzij een sterk grijsfilter kon overdag een lange sluitertijd worden gebruikt.

Lisa Groothuis (lgphotography)
Canon 100D · ISO 400 · F 11 · 25 SEC · 42 MM

Duitse Alpenroute

De Duitse Alpenroute is een enorm populaire route, die jaarlijks door vele toeristen gereden wordt. De route is zo’n 450 kilometer lang en loopt min of meer langs de grens met Oostenrijk. Op deze route kom je een hele hoop moois tegen. En hoewel je deze route natuurlijk kunt beginnen en eindigen waar je maar wilt, ligt Berchtesgaden aan een van beide uiteinden.

In Berchtesgaden is enorm veel te zien en te doen. Zo kun je een vaartochtje maken op de Königssee, of op expeditie naar het Nationale Park Berchtesgaden. Dit park is het enige natuurgebied in de Duitse Alpen, en hier kun je werkelijk van alles doen. Je kunt hier fietsen en wandelen, en daarbij kun je zelf kiezen of je een rondje van een uurtje of van een paar dagen – waarbij je ook de grens met Oostenrijk oversteekt – maakt.

De Königssee is een meer dat gelegen is in Berchtesgaden, het stadje waar de route dus over het algemeen begint. De Königssee heeft de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen. Dit is tegenwoordig dan ook een echte toeristische trekpleister, waar veel mensen op afkomen om te genieten van de prachtige omgeving. In Berchtesgaden zelf kun je heerlijk wandelen en fietsen. Ook kun je hier het Adelaarsnest vinden: het gebouw waar Hitler zijn vakanties doorbracht.

Voor deze foto van de Königssee heeft de maakster geduldig gewacht totdat de bootjes mooi in een rij ‘geparkeerd’ lagen.

Marion Stoffels (marionstoffels)
Fujifilm X-T3 · ISO 80 · F 4 · 1/125 SEC · 42,5 MM

Sint-Colomankerk

De Sint-Colomankerk is gewijd aan de heilige Coloman, een Ierse pelgrim, die onderweg was naar het Heilige Land in de zomer van het jaar 1012. Hij stopte op de plek waar nu de kerk staat om even te rusten. Omdat hij als ‘buitenlander’ voor een spion werd aangezien, werd hij gevangengenomen, gemarteld en ter dood gebracht.

De Sint-Colomankerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Eerst stond hier een oudere kapel. De kerk ligt in Schwangau, Beieren en is voornamelijk bekend geworden doordat die op de route naar het veel bekendere Slot Neuschwanstein ligt. De Sint-Colomankerk is echter een prachtige locatie op zich. Naast de locatie heeft ook de schitterende omgeving ervoor gezorgd dat de kerk zo bekend is geworden. De kerk lijkt namelijk, op een paar bomen na, in een soort leegte te staan. Zeker wanneer het gesneeuwd heeft, is de kerk werkelijk prachtig, en passen kerk en omgeving perfect bij elkaar.

De maakster was op weg naar slot Neuschwanstein toen ze de Sint-Colomankerk tegenkwam in het winterse sprookjeslandschap.

Ilse Kootkar (egjkootkar)
Canon 6D II · ISO 100 · F 7,1 · 1/500 SEC · 133 MM

Slot Neuschwanstein

Het eerdergenoemde Slot Neuschwanstein is een werkelijk sprookjeskasteel. Walt Disney bezocht het kasteel voor de bouw van zijn eerste themapark in Californië, en het kasteel van Doornroosje werd op dit slot gebaseerd. Slot Neuschwanstein werd gebouwd voor Lodewijk II van Beieren. In 1868 begon de bouw. In 1886 overleed de opdrachtgever en na zijn overlijden werd de gehele bouw meteen stilgelegd, zonder dat het kasteel was voltooid. De laatste onderdelen werden in 1892, zes jaar na de dood van Lodewijk, aangebracht, zij het in een sterk vereenvoudigde vorm van de originele plannen. Het gebouw stond toen al een tijdje open voor het publiek, en vandaag de dag is het een van de meest populaire toeristische attracties van Duitsland.

Net als Burg Eltz staat slot Neuschwanstein boven op een rots, waardoor het kasteel enkel te voet bereikbaar is. Je kunt je echter ook met paard en wagen naar boven laten rijden. Rond het slot vind je de mooiste natuur. De bossen kleuren in de herfst prachtig oranjerood, wat een extra bijdrage levert aan de sprookjesachtige sfeer.

Al met al heeft het kasteel slechts één nadeel: het is er vaak enorm druk. Omdat het zo’n populaire toeristische locatie is, werkt de organisatie die het kasteel beheert inmiddels met een tijdslotsysteem, waarbij je een tijdstip moet reserveren. Het kasteel bezichtigen kan ook enkel met een rondleiding. Gelukkig is het slot schitterend om te fotograferen tijdens zonsopkomst, zonsondergang of het blauwe uurtje, en dan is het vaak net even wat rustiger dan tijdens de ‘spits’.

Er zijn al talloze foto’s van slot Neuschwanstein gemaakt. Met een drone krijg je al dat moois vanuit een heel ander gezichtspunt voor je lens.

Erwin Doorn (erwindoorn86)
DJI Mavic Pro Platinum · ISO 100 · F 2,2 · 1/170 SEC · 5 MM

Monreal

Monreal is een enorm oud plaatsje met een middeleeuws cachet. Uit vondsten blijkt echter dat er zelfs al voor het begin van onze jaartelling nederzettingen op deze locatie waren. Vanaf 1930 begon Monreal steeds populairder te worden bij toeristen, en die populariteit is sindsdien alleen maar verder toegenomen. Inmiddels is Monreal een ware trekpleister geworden. Het schilderachtige plaatsje trekt toeristen van heinde en verre, en ook de omgeving – het dorpje ligt namelijk in de prachtige Eifel – wordt graag bezocht. In de omgeving van Monreal kun je heerlijk wandelen en heb je vaak prachtige, groene vergezichten.

Monreal heeft twee kastelen: de Löwenburg en de Philippsburg. Deze vormen het gezicht van Monreal en torenen boven het kleine dorpje uit. Via een smal stenen trapje kun je omhooglopen naar de burchten. Als je de top van de Philippsburg beklimt, heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over het dorpje en de omgeving. Zeker even de moeite waard dus!

Wat je echter echt niet wilt en kunt missen, zijn de prachtige vakwerkhuizen die door het hele dorp staan. De witte huisjes met het donkere geraamte aan de buitenkant geven een karakteristiek uiterlijk aan het dorpje. Een daarvan is het Viergiebelhaus. Dit gebouw werd in 1452 gebouwd en is in 2002 grondig gerenoveerd. Het is het huidige stadhuis van het dorpje en erg indrukwekkend. Leuk is dat naast het gebouw nog een schandpaal staat.

Monreal is een schitterend dorpje, waar je wordt teruggevoerd in de tijd. Het is een genot om daar foto’s te maken. De gele bloemen op de voorgrond voegen kleur en diepte aan het beeld toe.

Alfons Taekema (alfonstaekema)
Canon 5D IV · ISO 100 · F 4 · 1/160 SEC · 20 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto's thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.