Noorderlicht fotograferen in Nederland? Zo doe je dat!

7 maart 2023 08:28
TessMutsters

Vorige week was het noorderlicht niet één maar twee dagen goed te zien in Nederland. Voornamelijk in het noorden van Nederland was aurora borealis goed te zien, maar zelfs in Brabant werd het hier en daar gespot. De kans is groot dat het noorderlicht nog vaker te zien zal zijn in Nederland de komende jaren. We vertellen je waarom én hoe je het noorderlicht vast weet te leggen.

Als je het noorderlicht wilt zien, kun je het beste naar Lapland, IJsland of het noorden van Canada reizen. De kans om het noorderlicht daar te spotten, is namelijk een stuk groter. Toch gebeurt het een enkele keer dat het noorderlicht ook hier in Nederland te zien is. De komende jaren wordt de kans daarop wat groter, volgens de Volkskrant. De activiteit van de zon heeft namelijk een cyclus van elf jaar. In die tijdsspanne neemt de activiteit toe en zwakt die weer af. Het eerstvolgende maximum zal halverwege 2025 plaatsvinden volgens NASA en momenteel wordt de zon dus langzaam wat actiever. Meer kans op noorderlicht buiten de poolcirkel dus.


Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Winter!

Het noorderlicht spotten

Goed, het noorderlicht zal dus wat vaker te zien zijn in Nederland, maar het noorderlicht spotten is nog een stuk lastiger. Wanneer het noorderlicht te zien is, is namelijk extreem lastig te voorspellen. De KP-index zou daarbij moeten helpen. Simpel gezegd geeft deze aan hoe actief de zon is. De index loopt van 1 tot 9, waarbij 1 weinig activiteit is en 9 extreem veel. Binnen de poolcirkel heb je al kans het noorderlicht te spotten bij een erg lage activiteit. In Nederland is een KP-index van minimaal 5 een goede indicatie.

De KP-index kun je checken via verschillende apps. Zo kun je bijvoorbeeld via My Aurora Forecast zien wat de KP-index is. Daarbij kun je ook je locatie instellen, zodat je een melding krijgt als de kans groter wordt op het spotten van het noorderlicht. Ook het KNMI kun je in de gaten houden. Wel is het goed om te onthouden, dat je het beste gewoon je eigen ogen kunt gebruiken. Omdat het noorderlicht zo lastig te voorspellen is, kunnen dit soort organisaties het ook gemakkelijk missen. Zie je dat de KP-index hoog is en dat er kans is om het noorderlicht te spotten? Ga dan gewoon op pad en wie weet heb je geluk!

noorderlicht
Foto: erik_lei - ISO 1250 · ƒ/2.8 · 15s · 24mm

De juiste plek voor het noorderlicht

Wil je het noorderlicht spotten en fotograferen, dan moet je op zoek naar de juiste plek. Voor het noorderlicht geldt: hoe noordelijker hoe beter. Is er dus kans op het noorderlicht, overweeg dan om naar het noorden te rijden. In Zeeland, Brabant en Limburg zal het toch een stuk lastiger worden om het noorderlicht te zien.

noorderlicht
Henk-JanHospes - ISO 3200 · ƒ/4 · 13s · 13mm

Omstandigheden om het noorderlicht te fotograferen

In Nederland zal het noorderlicht nooit bijzonder sterk worden, daarom zal het op plekken met veel lichtvervuiling slecht te zien zijn. Blijf dus weg van grote steden en zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zoals aan zee of in een Dark Sky Park. Een volle maan kan ook voor lichtvervuiling zorgen, maar gezien je waarschijnlijk maar een paar keer de kans krijgt om het noorderlicht in Nederland te zien, kun je daar niet beter te veel op letten.

Als je het noorderlicht wilt kunnen zien, is het enorm belangrijk dat het helder weer is. Wolken zorgen er immers voor dat het noorderlicht wordt afgeschermd en dan kun je er niets van zien.

noorderlicht
Foto: jlinnenkamp - ISO 3200 · ƒ/2.8 · 15s · 14mm

De belangrijkste tips voor het noorderlicht fotograferen in Nederland

Het noorderlicht fotograferen is niet makkelijk. Je hebt immers te maken met extreem lastige lichtsituaties en je weet nooit zeker hoe lang het noorderlicht blijft. Zo kan het zijn dat je een uur het noorderlicht kunt fotograferen, maar het kan ook gebeuren dat het slechts enkele minuten te zien is. Om ervoor te zorgen dat je echt voorbereid bent, geven we je een paar tips.

1. Zorg ervoor dat je klaar staat

Het noorderlicht kan ineens verschijnen en dus ook snel weer verdwenen zijn. Het is dan ook belangrijk dat je al helemaal klaar staat als het noorderlicht zichtbaar wordt. Is er die avond een kans om het noorderlicht te spotten, zorg er dan voor dat je op tijd naar de juiste locatie rijd. Hier kun je je camera klaarzetten, instellen en je compositie bepalen. Vervolgens is het simpelweg afwachten. Met een beetje geluk komt het noorderlicht dan ook echt tevoorschijn.

2. Apparatuur en instellingen

Het noorderlicht kun je in feite fotograferen met iedere camera, maar een fullframe camera heeft in dit geval wel écht een stapje voor. Hetzelfde geldt voor een lichtsterke lens. Een lichte groothoeklens met een laag diafragma werkt het beste, je wilt immers zo veel mogelijk licht vangen.

Om het noorderlicht zo goed mogelijk in beeld te brengen, kies je voor een lange sluitertijd. Omdat het noorderlicht in Nederland wat minder sterk is, zul je al gauw aan een sluitertijd van 10 tot 30 seconden zitten. Kies voor een sluitertijd lang genoeg om de foto goed te belichten, maar zorg ervoor dat de sterren geen sporen gaan trekken. Tenzij dat je bedoeling is natuurlijk. Verder zet je je diafragma zo ver mogelijk open en zet je je iso zo hoog als nodig. Fotografeer in RAW, zodat je in de nabewerking nog veel kunt aanpassen, waaronder de witbalans.

noorderlicht
Foto: RJphotography

3. Scherpstellen

Scherpstellen in het donker kan lastig zijn, het lukt je camera vaak niet om automatisch ergens op scherp te stellen. Je zult dan ook altijd handmatig scherp moeten stellen om het noorderlicht te fotograferen. Sommige lenzen kun je instellen op oneindig. In dat geval stel je scherp op de sterren. Maak wel nog wat proeffoto’s om te zien of de sterren écht scherp zijn.

Kun je niet op oneindig scherpstellen? Zoom dan op je LCD-scherm zo ver mogelijk in op de helderste ster. Vervolgens stel je scherp op deze ster en maak je een paar testfoto’s om de scherpte even goed te testen.

4. Gebruik een statief

Wat je echt niet kunt missen bij het fotograferen van het noorderlicht, is een statief. Je werkt immers met lange sluitertijden en dat maakt dat je altijd last zult krijgen van bewegingsonscherpte als je uit de hand fotografeert. Zorg er dus altijd voor dat je een goed statief meeneemt, zodat je camera goed stil staat tijdens het fotograferen.

Bekijk de galerij over noorderlicht

Wil je een aantal prachtige noorderlichtfoto’s zien die zowel binnen als buiten Nederland gemaakt zijn? In de galerij Noorderlicht verzamelden we de mooiste noorderlichtfoto’s! Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

noorderlicht
Foto: nielsdam - Klik op de foto om naar de galerij te gaan