Objectherkenning en verwijderen met behoud van inhoud in Lightroom

6 december 2022 08:07
redactiezoomnl

Naast de persoonsherkenning in Lightroom Classic 12 zijn er nog een paar andere handige nieuwigheden. Waaronder de eveneens nieuwe objectherkenning, terwijl de mogelijkheid om dingen te verwijderen is uitgebreid met ‘Behoud van inhoud’-werking.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Voor
Na

Verwijderen met behoud van inhoud

Een terrein waarop Lightroom Classic nog altijd sterk achterbleef bij Photoshop, was het verwijderen van ongewenste elementen uit de foto. Zowel Retoucheren als Klonen werkt via kopiëren en plakken, waardoor het vaak onmogelijk blijkt om een mooi aansluitend nieuw stukje te krijgen als je een omgeving met veel structuur hebt. Het nieuwe Inhoud behouden Verwijderen (het ‘gummetje’ bij de retoucheergereedschappen) vormt een flinke verbetering, omdat nu iedere pixel apart wordt vergeleken met de omgeving. In deze foto gaan we de grijnzende baviaan accentueren door de omgeving donkerder te maken. Maar eerst willen we die overbelichte twijgjes rechts boven zijn kop verwijderen. Dat gaat moeiteloos met dit nieuwe gereedschap.

Meer leren over de nieuwe versie van Lightroom? In dit artikel vertellen we je wat er nieuw is in Lightroom en Lightroom Classic.

De overbelichte twijgjes boven de kop van de baviaan haal je moeiteloos weg met het nieuwe gereedschap Inhoud behouden Verwijderen. Met Klonen of Retoucheren zou dit veel lastiger zijn geweest.

Achtergrond selecteren

Lightroom Classic 12 heeft ook een nieuwe Achtergrond selecteren-optie bij de maskers, dus dat lijkt perfect om de achtergrond donkerder te maken. Eerst maken we de hele foto iets lichter, zodat de baviaan de gewenste belichting heeft, en dan kiezen we die nieuwe maskeroptie. Door Overlay tonen (insert linksboven) aan te vinken, kun je goed zien wat er gemaskerd wordt, want dat is nu rood. Andere opties voor het masker zijn instelbaar links onder het beeld. De achtergrond donkerder maken is nu een kwestie van de Belichting een flink stuk verlagen naar -1,35.

Wil je graag bewerken in Lightroom, maar weet je niet of je dan Lightroom of Lightroom Classic moet kiezen? In dit artikel leggen we je uit welke van de twee voor jou het meest geschikt is.

Met de eveneens nieuwe maskeroptie Achtergrond selecteren kun je hier in één klik de baviaan losmaken van de achtergrond en die achtergrond vervolgens donkerder maken via de Belichting.

Tak uit selectie wissen

Het enige nadeel is dat nu ook de tak waar de baviaan op zit donkerder wordt, en dat geeft een onnatuurlijk effect. Die tak had ook los van de achtergrond moeten komen, zodat het lijkt alsof de baviaan op een tak zit die nog net zonlicht vangt, terwijl de tak boven zijn hoofd in de schaduw valt. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van de derde nieuwe mogelijkheid bij maskeren. Klik op Verwijderen en kies dan voor Objecten. Lightroom geeft je nu twee opties om zelf objecten aan te wijzen. Je kunt een rechthoekje rond een object trekken of je kunt het object ruwweg overschilderen. We kiezen voor het laatste. Even over de tak schilderen en Lightroom begrijpt wat de bedoeling is. De tak wordt keurig uit het achtergrondmasker weggehaald en krijgt zijn oorspronkelijke helderheid terug. Als je heel kritisch bent, zie je dat het hoekje onder de tak ook is verwijderd. Dat zou je met Toevoegen weer terug kunnen schilderen, maar hier laten we dat zo. Tot slot nog een tip: omdat de routines soms nét weer iets anders zijn, kun je ook kijken wat er gebeurt als je meteen de aap én de tak als object selecteert en dan omkeert, in plaats van eerst de achtergrond te selecteren en dan object verwijderen te gebruiken! Dat is zelfs nog iets sneller, en bij deze foto werkt het net zo goed.

Wil je meer leren over de nieuwste versie van Lightroom 12.0? In dit artikel geven we je de belangrijkste verbeteringen

Met de nieuwe mogelijkheid om objecten aan te wijzen is het heel gemakkelijk om de tak waarop de baviaan zit uit te sluiten van het achtergrondmasker.

Meer leren over bewerken in Lightroom

Dit artikel is deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 1/2 2023 over bewerken in Lightroom. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we laten zien hoe je makkelijk maskers kunt maken bij een portretfoto om in een paar klikken te kunnen retoucheren.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.