Samyang Challenge: Landschap door Cor van der Waal – Stem nu!

20 augustus 2021 08:01
partnerredactie

Voor de Samyang Challenge Landschap, kregen twee Zoomers de opdracht om een landschapsfoto met het thema ‘Nederland, waterland’ te maken. Voor deze opdracht kregen zij het Samyang AF 24mm F1.8 FE objectief toegestuurd om mee te fotograferen. Bekijk nu het resultaat en stem op jouw favoriete foto!

#brandedcontent - In samenwerking met Transcontinenta B.V. – distributeur Samyang Benelux

Stem op jouw favoriete foto!

Cor is een van de twee deelnemers aan de Samyang Challenge Landschap. Bekijk nu ook de foto en review van Vincent Fennis of ga direct naar de pagina om te stemmen door op de knop hieronder te klikken.

Review: Samyang AF 24mm F1.8 FE objectief

Door: Cor van der Waal

Normaal doe ik niet snel mee aan fotografie challenges, maar in dit geval was het vooral de nieuwsgierigheid die het won. In mijn line-up met lenzen heb ik geen Samyang opgenomen vanwege het ontbreken van weerbestendigheid en autofocus. Maar deze Samyang AF 24 mm F1.8 FE zou wel eens de gamechanger kunnen zijn, dus vol verwachting opende ik het pakketje. 

Eerste indruk

In eerste instantie was dat wel even schrikken vanwege het gewicht. Deze lichtsterke lens weegt slechts 230 gram waardoor hij wat ‘plastic’ aanvoelt. Maar zou deze ook ‘fantastic’ zijn? Wat verder opvalt is de programmeerbare focus-hold button die we kennen van Sony zelf, maar nu i.c.m. een LED-aanduiding voor scherpstelling. Verder beschikt deze lens over een programmeerbare schakelaar waarmee je de scherpstelring in een traploos instelbare diafragmaring kunt veranderen. Tot zover de hardware kant. Tijd om op pad te gaan en de optische mogelijkheden te ontdekken. 

Nederland, waterland 

De opdracht die ik had meegekregen was: ‘Maak een landschapsfoto met het thema Nederland, waterland’. Dat was de reden dat ik afreisde naar een van mijn favoriete locaties aan de Waddenzee. De lichtomstandigheden tijdens zonsondergang en het weidse karakter van het landschap zouden me een mooie indicatie kunnen geven van wat deze lens aankan. 

Klein maar fijn

‘Klein maar fijn’, dat was het eerste gevoel dat bij mij opkwam toen ik deze combinatie (Sony A7 III met het Samyang-objectief) op mijn statief monteerde. Het voordeel van zo’n kleine, compacte combinatie werd nog eens benadrukt toen ik me een weg baande door de modder en de slikplaten. Dan is het best prettig als je niet zo’n zware last hoeft mee te zeulen. Het geringe gewicht hielp ook mee tegen het wegzakken van het statief op de zachte ondergrond. Een bijkomend voordeel bij het voorkomen van bewegingsonscherpte. 

Waddenlandschap. De officiële inzending van Cor voor de Samyang Challenge.

Sony A7 III - ISO 400 - 1/13 SEC – F 11 - 24 MM

Optische eigenschappen 

Ik koos er bewust voor om de plas met water in de voorgrond te nemen zodat deze wat groter oogt in vergelijking met objecten die zich verder weg bevinden. Een van de eigenschappen voor een standaard groothoek formaat waardoor je mooi kan spelen met perspectief. Het objectief heeft een lichte tonvorming en de vertekening is niet helemaal gelijkmatig. In de nabewerking zou dit met een goed profiel voor raw-verwerking natuurlijk wel nagenoeg gecorrigeerd moeten kunnen worden. Hopelijk is dit profiel binnenkort beschikbaar in Lightroom, want handmatig is het niet helemaal perfect te corrigeren. De Samyang 24mm F1.8 heeft weinig last van chromatische aberraties en dat is voor een lichtsterk groothoekobjectief best knap. Je moet echt zoeken om er iets van te kunnen vinden. De scherpte in het centrum is hoog, met een klein verloop in de hoeken. Met iets diafragmeren heb je bij F2.8 al vrijwel de maximale scherpte bereikt.

Lamellen 

Het objectief heeft een diafragma met 9 bladen. Hiermee kan je op volle opening best een fraaie scherptediepte krijgen, zeker als je gebruikmaakt van de korte scherpstelafstand van 19 cm, zoals bij de zeekraal-foto hieronder. Soms helpt het geluk je een handje en in dit geval kwam de zon prachtig onder de wolken tevoorschijn. Het objectief geeft mooie zonnesterren met 9 punten en geeft mooie kleuren en sfeervol tegenlicht.

Zeekraal

Sony A7 III - ISO 400 - 1/200 SEC – F 1,8 - 24 MM

Autofocus en focus-hold button 

De autofocus is snel en vrijwel geluidloos, en voldoet prima voor landschapsfotografie. Bij gebruik van een 6-stops ND-filter met diafragma F 8 of F 11 lukt scherpstellen echter niet meer. Op dat moment komt de programmeerbare focus-hold knop en de LED-aanduiding goed van pas. Het objectief is hierdoor direct op een vooraf bepaalde afstand in te stellen, zoals een hyperfocaal punt of oneindige scherpstelling. Dat is handig als er te weinig contrast is om op scherp te stellen maar ook bij nachtfotografie heeft dit een meerwaarde. 

Conclusie 

De Samyang AF 24mm F1.8 FE is een leuk en aantrekkelijk objectief die ik graag opneem in mijn objectieven line-up. Deze is optisch uitstekend, de autofocus is behoorlijk en is verder lekker licht, weerbestendig en voor wat hij biedt bijzonder goed geprijsd. Er is vast wel meer over te zeggen, maar dit objectief komt wat mij betreft dichtbij ‘fantastic’.

Wie is Cor van der Waal?

Fotograferen is voor mij een passie waarmee ik mijn hart volg en mijn talent inhoud geef. Mijn stijl is divers maar herkenbaar, je zou hem allround kunnen noemen omdat ik me niet teveel wil vastleggen op een specifiek onderwerp. Altijd op zoek naar het verhaal in het beeld en de persoon achter het portret. Fotografie is voor mij zorg, tijd en aandacht om een mooie herinneringen zo optimaal mogelijk in beeld te brengen. Je vindt mijn werk op mijn Zoom.nl-profiel en op mijn Instagram-profiel @fotografiecor.nl.

Meedoen

Wil jij ook meedoen aan een van de volgende Samyang Challenges en kans maken op een gloednieuw Samyang objectief? Er komen nog drie Challenges met verschillende thema’s aan, dus meld je snel aan!

Bekijk hier de andere Samyang Challenges: