Samyang Challenge Portret door Manon Cosaro-Möller – Stem nu!

30 juni 2021 12:11
partnerredactie

Voor de eerste Samyang Challenge met het thema Portret, kregen twee Zoomers de opdracht om een portret te maken waarbij de persoon duidelijk in beeld is, maar waarbij de omgeving ook een rol speelt in het beeld. Voor deze opdracht kregen zij het Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief toegestuurd om mee te fotograferen. Bekijk nu het resultaat en stem op jouw favoriete foto!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Transcontinenta B.V. – distributeur Samyang

Stem op jouw favoriete foto!

Manon is een van de twee deelnemers aan de Samyang Challenge Portret. Bekijk nu ook de foto en review van Brenda Roos of ga direct naar de pagina om te stemmen door op de knop hieronder te klikken.

Review: Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief

Door: Manon Cosaro-Möller

Manon, wil jij de Samyang 75mm F1.8 testen? Natuurlijk! Was meteen mijn antwoord. Wat vond ik het leuk om dit objectief te testen, zo kon ik meteen beoordelen of het bij mijn verzameling objectieven past. 75mm vind ik namelijk de perfecte brandpuntafstand om een portret te maken. Weinig vervorming, eigenlijk gelijk qua verhoudingen aan de werkelijkheid en je staat niet te ver of juist te dichtbij je model.

Licht en Compact

Daarnaast is het een licht en compact objectief, wat ideaal is om mee te nemen naar locatie. Hij zat mooi verpakt in een beschermhoesje en de zonnekap zit er omgekeerd op vast gedraaid. Of je hem nou in je camera tas stopt of aan je harnas laat hangen, het is geen zwaar objectief. Prima objectief dus om een dag mee op stap te nemen. Heel fijn!

De studiotest

Ik ben begonnen met het testen van het objectief in mijn studio, tijdens het maken van een fine-art portret. Normaliter schiet ik deze portretten met een diafragma van F 8,0 ongeveer, F 1,8 was hierom wat onwennig voor mij. Ik dacht dat het diafragma te verstellen was maar dit lukte mij in eerste instantie niet. De fine-art portretten werden mooi maar was niet helemaal wat ik gewend ben van mezelf, zodoende heb ik besloten om de lens buiten verder te gaan testen. 

De eerste test van Manon met het Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief in de studio. Model: Madelief Smalbil.

Sony A7III met Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief · 1/160 sec · F1,8 · ISO50 · 75mm

Tarweveld

Samen met mijn zoontje en zijn vriendinnetje ben ik naar een tarweveld gegaan, bij ondergaande zon. Prachtige sfeer hing daar al! En voor mij de test of ik ermee tegen de zon in kan fotograferen. Sommige objectieven geven namelijk een lelijke flare in de foto, daar houd ik absoluut niet van. Ik kan je vertellen, dat was met de Samyang 75mm F1.8 niet het geval, daarmee kun je prima tegen de zon in fotograferen.

Diafragma instellen

Ook ontdekte ik wat grappigs: het diafragma was inderdaad niet via de camera te bedienen maar wel op een andere manier! Je kunt namelijk aan je objectief draaien, zo pakt hij direct een ander diafragma. Nu heb ik dus alsnog met verschillende instellingen kunnen werken. Omdat ik de locatie perfect vond voor een kleine scherptediepte, heb ik toch besloten ook deze foto met diafragma F 1,8 te schieten. Met deze prachtige, sfeervolle foto als resultaat. Scherptediepte zoals ik het in gedachte had en de kleuren komen er mooi uit met het tegenlicht. Tevens een scherpe foto, wat ook niet geheel onbelangrijk is. 

Het resultaat en tevens officiële inzending van Manon voor de Samyang Challenge Portret. Model: Vano Cosaro.

Sony A7III met Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief · 1/1800 sec · F1,8 · ISO50 · 75mm

Autofocus en scherpstelafstand 

Er zit een schuifknopje op het objectief met mode 1 & mode 2. Als je deze op mode 2 zet, krijg je het punt waar je op scherpstelt vergroot in beeld. Best handig om je scherpte mee te controleren als je op F 1,8 fotografeert. Toch had voor mij de voorkeur om in mode 1 te fotograferen, zo had ik het complete plaatje in mijn scherm, om op die manier mijn compositie juist te krijgen. De autofocus in dit objectief werkt stabiel en snel, wat ik belangrijk vind bij het fotograferen van bewegende beelden. Zo heb ik prima kinderen kunnen fotograferen maar bijvoorbeeld ook een aantal prachtige foto’s van libelle's gemaakt.

Ook niet geheel onbelangrijk is de scherpstelafstand. Voor mijn gevoel is deze kort, ik kan dicht bij mijn onderwerp komen zonder dat het problemen oplevert met scherpstellen. 

Conclusie

Toen ik het objectief uitpakte was ik wat sceptisch, het objectief was veel kleiner dan ik had verwacht. Toch zegt de grootte niet alles ;)

Het objectief heeft mij verbaasd met de resultaten, de snelheid en de scherpte. Dit zou zeker een aanvulling zijn op mijn verzameling objectieven. Achteraf gezien ook perfect te gebruiken voor mijn fine-art portretten in de studio, nu ik weet hoe je het diafragma kunt veranderen. Ja, ik ben overtuigd van de kracht van dit objectief. Fijn dat ik hem mocht testen.

Wie is Manon Cosaro-Möller (33)?

Ik ben een van de velen die kan zeggen dat ik een droombaan heb. Fotograferen is mijn lust en mijn leven (naast mijn gezin). Trots moeder van drie zoons en getrouwd met de liefde van mijn leven. Ik werk onder de naam Manon Moller Fotografie, gevestigd in Hengelo. Ik maak graag fine-art portretten, waarin ik ook workshops geef aan andere fotografen. Daarnaast doe ik familieshoots, zakelijke portretten, bruiloften en ben ik actief als zorgfotograaf. Mijn jarenlange zorgervaring kan ik daarin goed toepassen. Ik werk graag met mensen, zit vol met creatieve ideeën en ondernemen is helemaal voor mij weggelegd. De afwisseling maakt dat ik erg veel plezier heb in mijn werk. 

Meedoen

Wil jij ook meedoen aan een van de volgende Samyang Challenges en kans maken op een gloednieuw Samyang objectief? Er komen nog vier Challenges met verschillende thema’s aan, dus meld je snel aan!

Bekijk hier de andere Samyang Challenges: