Samyang Challenge: Landschap door Vincent Fennis – Stem nu!

20 augustus 2021 07:59
partnerredactie

Voor de Samyang Challenge Landschap, kregen twee Zoomers de opdracht om een landschapsfoto met het thema ‘Nederland, waterland’ te maken. Voor deze opdracht kregen zij het Samyang AF 24mm F1.8 FE objectief toegestuurd om mee te fotograferen. Bekijk nu het resultaat en stem op jouw favoriete foto!

#brandedcontent - In samenwerking met Transcontinenta B.V. – distributeur Samyang Benelux

Stem op jouw favoriete foto!

Vincent is een van de twee deelnemers aan de Samyang Challenge Landschap. Bekijk nu ook de foto en review van Cor van der Waal of ga direct naar de pagina om te stemmen door op de knop hieronder te klikken.

Review: Samyang AF 24mm F1.8 FE objectief

Door: Vincent Fennis

Bij het openen van de verpakking was ik direct aangenaam verrast. De lens zat in een praktische en luxe bewaarhoes van een goede kwaliteit waar je naar mijn idee ook echt iets aan hebt. De lens zelf is erg licht en compact. Toen ik wist dat ik de Samyang 24mm F1.8 toegestuurd zou krijgen, had ik een bepaalde verwachting van het formaat en het gewicht op basis van de Sony 24mm F1.4 GM waar ik een aantal keer mee heb gefotografeerd. Deze is ook al erg compact en licht van gewicht voor zijn doen, maar de Samyang is nog eens bijna de helft lichter en iets compacter. Dat heeft onder andere te maken met het verschil in diafragma en de kunststof behuizing van het Samyang-objectief. De lensmount is van metaal en voelt solide aan, vergrendelt goed aan de camerabody en is ook voorzien van een siliconen membraan wat het stof grotendeels weghoudt van de sensor. Verder is de lens voorzien van een aantal “custom buttons” en een focusring die ook ingesteld kan worden als diafragmaring (één van die custom opties). 

De setup met het Samyang AF 24mm F1.8 FE objectief op de Sony A7R III.

Landschapsfotografie / Astrofotografie 

Voor landschapsfotografie zou een 24mm F1.8-objectief niet direct mijn eerste keuze zijn om te gebruiken. Mijn voorkeur ligt namelijk bij zoomlenzen vanwege hun enorme veelzijdigheid en flexibiliteit. De andere kant van de medaille is dan wel dat je met een prime lens in de regel wel meer scherpte krijgt dan met een zoomlens (al zijn de verschillen tegenwoordig wel een stuk kleiner geworden). Voor astrofotografie daarentegen denk ik dat deze lens (groothoek met een groot diafragma) wel een zeer interessante optie zou kunnen zijn. Het allerliefste had ik deze lens dan ook getest met het fotograferen van de sterrenhemel en de Melkweg. Maar helaas, het fotograferen van de Melkweg is in Nederland al een uitdaging op zich en sterk afhankelijk van de weercondities en de stand van de maan. In de relatief korte tijd dat ik de lens mocht testen is er geen nacht geweest waarin dit mogelijk was. Jammer, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken om de lens te gebruiken en te testen op andere locaties, zoals in Rotterdam en op het strand. 

Skyline Rotterdam. Een van de andere beelden die Vincent maakte tijdens het fotograferen voor de Samyang Challenge.

Sony A7R III – ISO 125 – 30 SEC – F 9.0 - 24 MM

In de praktijk 

De eerste keer dat ik de lens op mijn camera had en foto’s wilde maken, merkte ik dat ik mijn diafragma niet in kon stellen zoals ik dat normaal gesproken doe. Na enkele minuten kwam ik erachter dat je op de lens de custom switch van M2 naar M1 moest schuiven om het diafragma weer met de camera in te kunnen stellen. Ik wist toen nog niet dat je, met wat normaal gesproken de focusring is, ook het diafragma kunt instellen en dat dit afhankelijk is van de instelling van de custom switch. Afhankelijk van je stijl van fotograferen vind ik het zeker een mooie toevoeging om deze keuze te hebben.

Verder presteert de lens naar verwachting erg goed. De autofocus (AF) reageert in principe direct en is accuraat. Het is niet de snelste AF en ook zeker niet de langzaamste maar zit er mooi tussenin. Tijdens het fotograferen controleer ik regelmatig de foto’s op een aantal punten en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was van de scherpte. Dat beloofde dus veel goeds voor wanneer ik de foto’s op het grote scherm kon bekijken. 

Beeldkwaliteit 

Ik ben erg tevreden met de foto’s die deze lens produceert. Ze zijn scherp, hebben een goed contrast en mooie kleuren. Op het strand heb ik grotendeels tegen de zon in gefotografeerd. Voor veel lenzen is dit een grote uitdaging vanwege de lensflare, maar dit was erg goed onder controle. Chromatische Aberratie vond ik wel sterk aanwezig langs de randen met veel contrast, echter is dit in Lightroom gemakkelijk te verhelpen. Omdat de lens nog maar net op de markt is, is er in Lightroom (ten tijde van deze review) ook nog geen lensprofiel beschikbaar om eventuele vervorming en vignettering te corrigeren maar dat is slechts een kwestie van tijd. 

Conclusie 

Er valt eigenlijk weinig op deze lens aan te merken, zeker als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Heel veel goeds voor een relatief laag kostenplaatje in vergelijking met de competitie. Zoals ik al eerder aangaf vind ik het jammer dat ik de lens niet heb kunnen testen tijdens een nachtje sterren en Melkweg fotograferen, want ik denk dat vooral daar zijn grote kracht ligt. Dus hopelijk krijg ik nog eens de kans om dit te doen. 

Zonsondergang. Het resultaat en tevens officiële inzending van Vincent voor de Samyang Challenge Landschap.

Sony A7R III – ISO 100 - 1/80 SEC - F8.0 - 24mm

Challenge: Nederland, waterland 

Voor deze challenge had ik een aantal ideeën maar luisterde het wel erg nauw met de weercondities. Zo wilde ik eerst een foto maken van de Rotterdamse skyline met de rivier de Maas die dwars door de stad heen meandert, alleen kreeg ik helaas niet de condities waarop ik had gehoopt. De foto die ik voor deze challenge heb gekozen is gemaakt tijdens een prachtige en kleurrijke zonsondergang aan het strand (veel water dus). Een mooie wolkenpartij en weinig tot geen wind, wat zorgde voor een prachtige reflectie in het water. Een minimalistisch beeld maar toch krachtig. Hopelijk vinden jullie de foto ook mooi.

Over Vincent Fennis

Het voelt als de dag van gisteren dat ik een camera kocht en begon met fotograferen, maar inmiddels is dat alweer bijna 6 jaar geleden. Het allerliefst fotografeer ik sfeervolle landschappen maar deins ook niet terug voor andere genres. Fotografie is voor mij echt begonnen als een hobby en bezigheid om mijn creativiteit in kwijt te kunnen en om lekker buiten te zijn op plekken, tijden en momenten dat er verder bijna niemand meer is. Een (uit de hand gelopen) hobby is het overigens nog steeds, maar heb inmiddels aardige stappen kunnen zetten om mijn foto’s als prints te verkopen. Ik vind het nog steeds een bijzondere en mooie gedachte dat mijn foto’s uiteindelijk een weg weten te vinden naar iemands huiskamer, slaapkamer of kantoor.  

Meedoen

Wil jij ook meedoen aan een van de volgende Samyang Challenges en kans maken op een gloednieuw Samyang objectief? Er komen nog drie Challenges met verschillende thema’s aan, dus meld je snel aan!

Bekijk hier de andere Samyang Challenges: