Statief getest: Waterdicht, superplat en andere handige snufjes

9 augustus 2022 09:07
partnerredactie

Er bestaan allerlei fotosituaties waarin een statief bijzonder goed van pas komt en als fotograaf kun je dan ook eigenlijk niet zonder dit accessoire. Belangrijk is dan wel dat je er goed mee uit de voeten kunt en er volledig op kunt vertrouwen. Voldoende reden om de Sirui ST-124 Superb Travel Tripod Carbon eens flink aan de tand te voelen.

#advertorial - Dit is een advertorial van onze partner TSE Imaging.

Wat meteen opvalt zodra we dit lichte statief oppakken, is hoe compact de Sirui ST-124 zich laat opvouwen. Dat komt vooral door de unieke driekantige middenkolom. Die zorgt ervoor dat de drie poten lekker dicht tegen het middelpunt aan komen te liggen. Het geheel is daardoor flink platter dan een statief met traditionele ronde middenkolom: ingeklapt zakt de diameter van ongeveer twaalf naar slechts zeven centimeter, dat is bijna de helft! Los van het feit dat je de ST-124 hierdoor een stuk makkelijker kunt opbergen en vervoeren, merken we de fijne grip op. Je kun er gerust een tijdlang mee rondlopen zonder kramp in de vingers krijgen. Het ligt prima in de hand.

Het gebruik van carbon is niet alleen fijn omdat het materiaal licht is, het is ook duurzaam. Een klein deukje zorgt bij aluminum statief poten dat deze niet meer in- of uit- schuiven. Carbon deukt weer uit en door het uitblijven van permanente schade blijft het statief fijn werken. Ideaal dus voor op reis, omdat het goed tegen een stootje kan! 

Vastgenageld

Wat transport betreft is het goed om te weten dat er een stevige tas wordt meegeleverd. Niet zomaar een dun hoesje, maar eentje waarin het statief goed beschermd is tegen schokken, stoten en de elementen. Er is een handvat en een afneembare schouderband, kortom draagmogelijkheden genoeg. Achter een rits ontdekken we zelfs een compact vakje, waarin we de meegeleverde inbussleutels opbergen waarmee je de pootweerstand bijstelt en waarin je ook zoiets als een reserve snelkoppelingsplaatje kwijt kunt.

Een goede eerste indruk dus, maar hoe bevalt het statief ‘in het veld’? De heerlijk lichte carbon statiefpoten schuiven soepel naar buiten zodra we de knoppen ongeveer een kwartslag draaien. Door die korte slag verloopt het opzetten van het statief lekker vlot. We beginnen binnenshuis met portretopnamen. Dankzij de rubberen voetjes staat het statief als in beton gegoten en schuift het niet steeds weg op de best wel gladde ondergrond. Door aan de voetjes te draaien komen spikes tevoorschijn, die gebruiken we binnen uiteraard niet. Wel handig om te weten dat je ze altijd en overal bij je hebt en dus ook niet kunt kwijtraken.

Instelbare frictie

We lijnen het geheel uit met het waterpasje in de statiefbasis en plaatsen onze camera via het Arca Swiss-compatibel snelkoppelingsplaatje op de statiefkop, dat is een Sirui A-10R. Dankzij de pan-knop kunnen we de camera soepel opzij draaien om ons model te volgen, zonder dat we elke keer het balhoofd hoeven te ontgrendelen. Dat laatste doen we natuurlijk wel om de camera vrij in elke richting te bewegen. Maar niet voordat we de frictie hebben ingesteld.

Door de wrijving te finetunen, zakt je camera niet pardoes voorover zodra je het balhoofd ontgrendelt, bijvoorbeeld als je met een wat zwaardere (tele)lens werkt. Verder stelt de aanpasbare frictie ons in staat om het toestel extra nauwkeurig te positioneren, omdat je nu niet steeds voorbij het optimale punt schiet. Wat een tijdje later goed van pas komt tijdens het maken van enkele macrofoto’s en productfoto’s. Het balhoofd wordt perfect vastgegrepen. We zien geen enkele creep, het nare verschijnsel dat je camera nog een beetje doorzakt zodra je het balhoofd vastzet.

Meestal hebben compacte reisstatieven een lage werkhoogte, het is niet fijn om voorover gebogen te fotograferen, echter heeft deze een zeer groot bereik zonder gebruik van de center kolom. Mét center kolom uitgeschoven is de werkhoogte, zonder de camera mee te rekenen, zelfs 170cm. Dat is fijn voor de rug tijdens het fotograferen en ook op deze werkhoogte blijft het statief zeer stabiel, mede door de vorm van de center kolom.

Extra ‘handjes’

Tijdens deze review hebben we er nog geen gebruik van gemaakt, maar het is wel handig om te weten dat de Sirui ST-124 een 1/4-inch en een 3/8-inch aansluiting op de statiefschouders heeft. Wat het nut hiervan is? Vaak hebben we één of meer accessoires nodig tijdens het fotograferen en filmen. Denk aan een flitser of ledlamp, een microfoon, of externe monitor. Die kun je dus hierop aansluiten, bijvoorbeeld via een verlengstuk zoals een magicarm. Zo houden we onze handen vrij.

Eenvoudig waterpas

Wat wij misschien nog wel de handigste feature van dit statief vinden, is de tweede pan-functie die bovenop het balhoofd zit, vlak onder de camera. Het lijkt dubbelop, maar het nut hiervan ontdekken wij meteen zodra we met onze fotospullen naar buiten trekken. Soms is het lastig om een statief volledig waterpas te krijgen. Of we plaatsen het expres schuin, bijvoorbeeld als het stormt, of ter bescherming zodra we langs de waterkant of bij een afgrond staan.

In dat geval zet je gewoon het balhoofd rechtop, dat gaat lekker snel en makkelijk. Er is zelfs een extra waterpas voor aanwezig, maar wij controleren het via de digitale waterpasjes van de camera. Het resultaat: ondanks ons behoorlijk ‘scheve statief’ kunnen we alsnog een perfect rondje om onze as draaien. Echt ideaal voor panorama’s of een filmpje van de omgeving. Het stelt ons zelfs in staat om een verticaal panorama te maken, simpelweg door het balhoofd negentig graden te kantelen!

Waterproof

Dat de draaiknoppen van de statiefpoten waterproof zijn komt ons erg goed uit. Want uitgerekend net als we buiten staan valt het eerste buitje sinds tijden. Dus ook als je niet met de statiefpoten in het water denkt te gaan staan, heb je hier wel degelijk wat aan. Denk behalve aan regen en sneeuw ook aan zoiets als miezerig weer, mistige dagen en zelfs condens dat ontstaat bij temperatuurverschillen. De afdichting bij de pootsegmenten zorgen ervoor dat waterdruppels, stof en kleine deeltjes niet naar binnen kunnen dringen. Ook wanneer je gaat fotograferen op het strand is dit statief een uitkomst, aangezien het waterproof zorgt dat er geen zand in de twistlocks terecht komt. Dat komt de levensduur ongetwijfeld ten goede en voorkomt knarsende poten. Daarnaast roest alles onder de schouders niet, dus het statief kan gerust in de zee gebruikt worden. Uiteraard is afspoelen na gebruik wél een goed idee. En helemaal fijn: Sirui heeft een levenslange garantie op het statief, dus geen zorgen voor later!