Review - Nikon Z 8

15 augustus 2023 07:26
redactiezoomnl

Veel fotografen hebben met smart gewacht op de Nikon Z 8. Tussen de Z 7 II en de Z 9 gaapte namelijk een fors gat. Dat wachten is nu beloond met een high-end-camera met indrukwekkende specificaties. Is dit inderdaad het ‘kleine broertje’ van de Z 9?

Om te beginnen is de Z 8 niet echt klein. Hij heeft het formaat van een klassieke professionele digitale spiegelreflex en weegt bijna net zoveel. De handligging is daardoor wel uitstekend: je hele hand past om de grip. De zoeker is zeer overzichtelijk (ook met bril) en de bediening is logisch: alle knoppen zitten waar je die verwacht.

De technische specificaties van de Z 8 en de Z 9 zijn grotendeels identiek. Beeldsensor en processor zijn hetzelfde, net als de elektronische sluiter. Van de ruim 52 megapixels zijn er 45,7 effectief bruikbaar: de rest wordt gebruikt voor de vijfassige beeldstabilisatie. De Z 8 wijkt echter op punten af: de gps en de vast aangebouwde verticale grip van de Z 9 ontbreken en er is één CFexpress/XQD- plus één SD-geheugenkaartslot in plaats van tweemaal CFexpress/XQD. Qua accu is gekozen voor de allround EN-EL15c. Helaas heeft die in de Z 8 een gebruiksduur van slechts zo’n 340 opnamen, wat je min of meer dwingt om direct een of meer reserveaccu’s aan te schaffen. Wie de prijs kan betalen, doet daar wellicht niet moeilijk over, maar toch ... Het kost een puntje bij de score voor ergonomie, want te vaak accu’s wisselen is onhandig.

Topkwaliteit

De sensor levert in combinatie met de processor beeld van topkwaliteit. Materiaalweergave en detaillering zijn uitstekend en de ruiswaarden in raw zijn keurig tot en met een zeer bruikbare iso 12800: geen storende pixels of rare kleurvlekken. Daarboven wordt langzaam kleurruis waarneembaar in donkere delen. De jpeg-opnamen zien er ook strak uit tot iso 25600, hoewel de ruisreductie in de hoogste regionen wel wat scherpte kost. De elektronische sluiter heeft ‘flikkerreductie’ om rare lichteffecten te voorkomen. Binnen fotograferen met kunstlicht is dus geen probleem.

De autofocus maakt gebruik van 493 AF-fasedetectiepunten over het gehele sensoroppervlak, te kiezen met de joystick of via het touchscreen. De AF heeft AI met ‘deep learning’ en een goed werkende onderwerpherkenning. Met focus tracking en lock-on houdt de camera je onderwerp onder (praktisch) alle omstandigheden vast over het gehele beeld. De AF is uiterst snel en naar smaak afstelbaar. Hierdoor is de camera geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Conclusie

De Z 8 is wat je ervan verwacht: robuust, compleet qua functionaliteit en van professionele kwaliteit qua AF en beeldprestaties. Ideaal voor de veeleisende (beroeps)fotograaf die maximale prestaties wenst. De beperkte accuduur is een minpunt, maar verder is dit een ‘kleine Z 9’, zodat de zeer stevige prijs toch te rechtvaardigen is.