Sony A9 III - Alpha goes global

1 november 2023 11:06
redactiezoomnl

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de trendsettende A(lpha)-serie fullframe-systeemcamera’s introduceert Sony de A9 III, die met zijn Global Shutter-beeldsensor een nieuw tijdperk inluidt.

Deze techniek, waarbij het hele sensorbeeld op exact hetzelfde moment wordt uitgelezen en vastgelegd, stelt fotografen en filmers in staat om zonder vervorming (‘rolling-shutter-effect’) of black-outs tot 120 beelden per seconde vast te leggen. Daarnaast is het mogelijk om te flitsen met sluitertijden tot een duizelingwekkende 1/80.000 seconde. Zonder dat je aan flitskracht inboet, zoals bij reguliere kortetijdensynchronisatie. De fullframe-sensor met 24,6 megapixel wordt ondersteund door AI-gestuurde autofocus met oogherkenning en vijfassige in-body-beeldstabilisatie (winst maximaal acht stops). Dit zorgt voor scherpe en onvervormde beelden onder alle omstandigheden.

Een snelle zoekerbeeldverversing, een ultrahoge burstrate met Pre-Capture-optie ondersteund door twee voor zowel SD- (UHS-II) als CFexpress-kaarten (type A) geschikte geheugenkaartsleuven en de eerdergenoemde kortste sluitertijd van 1/80.000 seconde (1/16.000 seconde bij continu-opnamen) maken van de A9 III een snelheidsmonster, zonder in te boeten op precisie. Een verbeterde handgreep en de optionele verticale grip zorgen voor comfort, terwijl het meervoudig verstelbare aanraakscherm en de elektronische zoeker met bijna 9,5 miljoen beeldpunten de bediening en controle vereenvoudigen. 

Voor videografen biedt de A9 III 4K/120p-opnamen zonder crop en 4K/60p-video met 6K-oversampling. S-Cinetone zorgt voor filmische huidtinten en natuurlijke kleuren. Met functies voor snelle dataoverdracht en compatibiliteit met verschillende kaartformaten sluit de A9 III goed aan bij een snelle workflow. Een afspeelfilter bij het terugkijken van je foto’s maakt het mogelijk om een groot aantal beelden te selecteren. Sony kijkt ook vooruit met de belofte van firmware-updates en nieuwe ondersteunende apps en tools voor remote shooting. Tot slot is de duurzame body voorzien van verbeterde afdichtingen tegen vocht en stof voor gebruik onder de meest veeleisende omstandigheden. 

De Sony A9 III moet inmiddels (vooruit) te bestellen zijn voor een bodyprijs van plusminus € 7.000,-.

www.sony.nl