Tips - Een tweedehands objectief kopen

17 april 2024 09:25
redactiezoomnl

Behalve nieuw kun je objectieven natuurlijk ook tweedehands kopen. Dé manier om in het bezit te komen van die lichtsterke reportagezoom die anders onbereikbaar zou zijn. Maar wat zijn de valkuilen en waar moet je bij aankoop op letten?

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Camerabeheersing in Zoom Academy. Alles leren over je camera en wil je alle functies optimaal benutten? Bekijk de gehele cursus!

Net als camera’s, vinden ook objectieven hun weg naar de tweedehandsmarkt. De vorige eigenaar wilde bijvoorbeeld liever het nieuwste model of maakte schoon schip bij de overstap van spiegelreflex op systeemcamera.

Op het eerste gezicht is zo’n occasion heel aantrekkelijk. Objectieven verouderen minder snel dan camera’s en zijn ook minder onderhevig aan slijtage. Daardoor blijven ze in de regel veel langer bruikbaar. Toch kleven ook bij objectieven risico’s aan een ‘tweedehandsje’. We zetten de voornaamste daarvan voor je op een rij.

Technische vooruitgang

Objectieven worden voortdurend technisch verder ontwikkeld, al gaan die ontwikkelingen minder snel dan bij camera’s. Daardoor kun je met een ouder objectief niet altijd ten volle van de mogelijkheden van je fonkelnieuwe camerabody profiteren. Soms betreft het detailkwesties, maar het kan ook om meer fundamentele zaken gaan.

Zo is Nikon al jaren geleden afgestapt van de ‘schroevendraaieraandrijving’ van de autofocus. Met oude objectieven zonder eigen ingebouwde AF-motor kunnen sommige Nikon-spiegelreflexbody’s niet eens automatisch scherpstellen, aangezien de body niet over het benodigde motortje voor de aandrijving beschikt. Ook bij de aansturing van het diafragma kan zo’n mismatch tot problemen leiden. Ga dus (via internet) vóór aankoop heel goed na hoe het zit met de compatibiliteit.

Een ander punt is dat veel oudere objectieven stammen uit de tijd dat 10 of 12 megapixels de norm waren, in plaats van 24 of 36 zoals nu. Daardoor tekenen ze nét niet scherp genoeg om maximaal van zo’n moderne sensor te profiteren. Afhankelijk van je eisen én de vraagprijs kan dit wel of niet doorslaggevend zijn.

Goedkopere Nikon-spiegelreflexen zoals deze D3500 beschikken niet over een ‘schroevendraaiertje’ in de bajonetvatting (zie inzet). Daardoor heb je geen automatische scherpstelling met objectieven zonder AF-motor.

Fotozaak of particulier?

Bij een (online) fotowinkel krijg je vrijwel altijd garantie op occasions, zodat je tegen verborgen gebreken bent ingedekt. Bij een particuliere verkoper krijg je die garantie meestal niet. Je zult dus van tevoren moeten checken of alles goed werkt. Als dit geen optie is, omdat je het objectief ongezien overneemt bij een aankoop online, moet je heel duidelijke afspraken maken en die vastleggen per mail. Wees erop bedacht dat op internet oplichters actief zijn, waardoor je in het ergste geval na betaling naar je objectief kunt fluiten! Ook worden weleens gestolen spullen aangeboden. Je kunt voor de zekerheid het serienummer checken op www.stopheling.nl.

Defecten en beschadigingen

Gebruikte objectieven kunnen ook beschadigingen hebben opgelopen. Controleer het objectief goed op krassen en gebruikssporen. Een klein oppervlakkig krasje op de frontlens hoeft geen drama te zijn, maar een flinke barst of een heel ‘spinnenweb’ wel. Kijk ook of er geen rare vlekken of schimmels in het objectief zitten, door het zonder lensdoppen tegen het licht te houden.

Check tot slot of alles goed werkt op je eigen camerabody. Stelt het objectief snel en nauwkeurig scherp, zonder rare bijgeluiden? Blijven de diafragmalamellen niet kleven? Draaien de zoom- en de scherpstelring soepel, en zitten accessoires zoals zonnekap en lensdoppen erbij? Maak als het kan gelijk een paar testfoto’s.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Camerabeheersing in Zoom Academy. Alles leren over je camera en alle functies optimaal benutten? Bekijk de gehele cursus!

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de techniek van je toestel
  • Je kennis te vergroten en mooiere foto’s te maken
  • Het toepassen van de technieken in de praktijk

Bekijk hier de volledige Cursus Camerabeheersing.