Tips om kikkers en padden te fotograferen

19 april 2024 14:37
TessMutsters

Het is tijd voor kikkers en padden! De meeste kikkers en padden zijn rond deze tijd van het jaar weer actief en daarom kun je ze vanaf nu dus ook weer goed fotograferen. Pak dus je macrolens en ga op zoek naar deze leuke beestjes. Nog op zoek naar wat handige tips? Geen zorgen, wij hebben er een paar voor je opgeschreven.

Kikkers en padden worden vaak een beetje ondergesneeuwd door insecten zoals libellen en vlinders als het gaat om macrofotografie. Toch zijn dit prachtige beesten en zijn ze geweldig om te fotograferen. We besloten er dan ook een heel artikel aan te wijden. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Winterslaap

Wist je dat kikkers en padden een winterslaap houden? Omdat padden en kikkers koudbloedige dieren zijn, moeten ze wel. Ze hebben namelijk warmte nodig om te kunnen bewegen en in de winter is er niet genoeg warmte voor ze. Voor hun winterslaap kruipen padden onder een hoop bladeren of verschuilen zich in een holletje. Sommige padden graven zichzelf onder in losse grond. Kikkers kunnen dat niet, maar verschuilen zich in plaats daarvan op de bodem van bijvoorbeeld een vijver. In het voorjaar, soms al vanaf eind februari, komen kikkers en padden weer uit hun winterslaap. Ze gaan dan op zoek naar een vijver, poel of sloot om zichzelf voort te planten.

kikkers
Foto: PVCanon90d - ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/800s · 105mm

Kikkers en padden spotten

Kikkers kun je ook goed overdag spotten, bij padden is dat echter iets ingewikkelder. Padden zijn namelijk eigenlijk nachtdieren. Ze leven graag in donkere, beschutte en natte plekjes. Wil je padden spotten dan kun je het best op een sombere dag, of tijdens de schemer op pad gaan.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kikkers en padden. In Nederland leven er zes soorten inheemse kikkers: de bruine kikker, de bastaardkikker (dit is de meest voorkomende), de poelkikker, de meerkikker (dit is de grootste), de heikikker en de boomkikker.

Kijken we naar de padden, dan leven er in Nederland vijf inheemse soorten: de gewone pad (dit is de meest voorkomende), de rugstreeppad, de geelbuikvuurpad, de knoflookpad en de vroedmeesterpad.

Niet iedereen vindt het makkelijk om padden en kikkers uit elkaar te houden. Toch zijn er een paar makkelijke punten die je als houvast kunt gebruiken. Zo hebben padden een droge en wrattige huid, waar kikkers een gladde huid hebben. Daarbij hebben kikkers een slank lichaam, terwijl padden een veel zwaarder lichaam hebben. Als laatste hebben kikkers langere achterpoten met zwemvliezen en springen ze meestal, terwijl padden kortere achterpoten hebben en lopen.

kikkers
Foto: marijke58 - ISO 400 · ƒ/3.2 · 1/30s · 105mm

Een laag standpunt

Ga je kikkers of padden fotograferen, dan het het mooist als je dat vanaf ooghoogte doet. De kans is dus groot dat je door je knieën moet of zelfs op de grond moet gaan liggen. Het is dan ook slim om bijvoorbeeld een plastic zak mee te nemen, zodat je niet direct op de natte grond ligt.

kikkers
Foto: renedevries

Een macro- of zoomlens

Padden zijn een stuk trager dan kikkers. Doe je rustig aan, dan heb je best een grote kans dat een pad gewoon blijft zitten wanneer je deze op de foto wil zetten. Kikkers springen al snel weg, of duiken onder water. Soms zul je dus gebruik kunnen maken van een macrolens, maar het kan ook zijn dat je beter een zoomlens kunt gebruiken, omdat je anders niet dichtbij genoeg kunt komen.

kikkers
Foto: cookiemonster71

Kikkers en padden naar je tuin trekken

Wil je kikkers en padden naar je tuin trekken? Dat is heel gemakkelijk! Met een minivijver maak je je tuin een stuk aantrekkelijker voor deze amfibieën. Een minivijver kun je gemakkelijk aanleggen, het kost je slechts ongeveer twee uurtjes en het neemt niet veel ruimte in beslag. Daarbij is het niet alleen goed voor kikkers en padden, maar ook voor vrijwel al het andere leven in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan vogels of insecten. Zo maak je je tuin een waar walhalla voor fotografen. Wil je een kleine, ecologische vijver aanleggen? Op de website van Natuurpunt kun je hier alles over vinden.

kikkers
Foto: laiktaik

Let op het welzijn

Ook het welzijn van de dieren blijft belangrijk. Ga altijd met respect voor (wilde) dieren om en houd rekening met de natuur om je heen. Gooi bijvoorbeeld geen afval weg en ga niet buiten de gebaande paden, zodat je de omgeving niet beschadigt. Verder dien je rekening te houden met de volgende regels:

  • Verplaats dieren niet naar een meer fotogenieke plek. Een bekend voorbeeld is de kikker op een paddenstoel.
  • Jaag dieren nooit op.
  • Leg beweeglijke insecten niet in de koelkast of vriezer om hen vervolgens te fotograferen.

kikkers
Foto: MvMeurs - ISO 800 · ƒ/5.3 · 1/1000s · 165mm