Tips voor een goede workflow in Lightroom

15 april 2024 08:56
redactiezoomnl

Een optimale workflow verschilt van persoon tot persoon. Zo kun je je voorstellen dat iemand die professioneel meerdere huwelijksvoltrekkingen per week vastlegt, een andere workflow omarmt dan de typische vakantiefotograaf. Daarom wat algemene tips en wenken.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze Cursusbundel over Lightroom! 

Maar eerst: wat is nu eigenlijk een workflow? In feite niets anders dan een stappenplan dat een heel proces omvat. Bij het werken met Lightroom Classic omvat een volledige workflow alle noodzakelijke stappen die ons van a tot z door Lightroom voeren, van het importeren van de ruwe beelden tot het afleveren van de ontwikkelde foto’s. Die stappen moeten logisch en behapbaar zijn. Wie zo’n stappenplan keer op keer doorloopt, mag spreken van een goede workflow.

Wil jij werken aan een logisch en behapbaar stappenplan, zodat het gekozen systeem als maatwerk bij jouw werkwijze past? Breng dan voor jezelf in kaart wat de vaakst voorkomende handelingen zijn bij het werken met jouw foto’s. De stappen waar je je workflow op kunt baseren, zijn in elk geval de volgende.

Je workflow begint bij het importeren van de foto’s en eindigt met het eindproduct.

Fotograferen

Een deel van je workflow begint feitelijk al bij het fotograferen. En dan met name bij de keuze voor de manier waarop jij de gemaakte foto’s wegschrijft. Werk je met één geheugenkaart, of gebruik je er meerdere op een dag? Of maak je speciaal mappen aan op je geheugenkaart, zodat je op die manier makkelijker je foto’s kunt terugvinden, direct op je camera? Hierbij bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’. Simpelweg een middag paddenstoelen fotograferen kan prima op één kaart. Een huwelijksfotograaf daarentegen werkt wellicht met meerdere kaarten om bijvoorbeeld de ceremonie los van het avondfeest vast te leggen.

Kopiëren

Na het fotograferen is het zaak je foto’s naar je computer over te zetten. Opnieuw zijn er opties in overvloed, waarbij jij voor jezelf moet kiezen wat je handig vindt. Wellicht start je meteen Lightroom Classic op om de foto’s rechtstreeks van de geheugenkaart te importeren. Maar je zult zeker niet de enige zijn die er bewust voor kiest eerst de foto’s te kopiëren naar een map op de computer, om van daaruit te importeren.

Importeren en organiseren

Het importeren en met name het organiseren moet een automatisme worden. Je moet een systeem vinden dat werkt voor jou. Ga je werken met een mappenstructuur, of ben je juist meer van het toepassen van verzamelingen? Maak de juiste afweging, zodat je ook vele jaren later eenvoudig je foto’s kunt terugvinden. Daar helpen trefwoorden en kenmerken je zeker bij, maar ook de opbouw van je bibliotheek is een belangrijke keuze. Structuur is het toverwoord.

Een voorbeeld van een mappenstructuur op basis van jaartallen.

Ontwikkelen

In het ontwikkelen en bewerken van je foto’s gaat een hoop tijd zitten. Wat doe jij? Ontwikkel je al je foto’s, of alleen de allerbeste? Doe je alles handmatig of neem je ook voorinstellingen op in je workflow? Ook in deze fase zijn vele keuzes te maken.

Exporteren

Lightroom Classic omvat een volledig proces. De laatste stap is het exporteren van je foto’s. Exporteer jij alleen een foto als je deze ergens voor nodig hebt? Of exporteer je standaard je ontwikkelde foto’s en sla je die geëxporteerde jpeg-bestanden elders op, zodat je een soort back-up hebt?

Je ziet het: een workflow opbouwen kan allerlei vragen oproepen. Vooraf je strategie bepalen kan uiterst handig zijn, met name als het om de ordening van je beelden gaat. Een eenmaal gehanteerde organisatiestructuur laat zich niet zomaar meer wijzigen. Heb jij je ideale workflow gevonden? Dan zul je jezelf veel tijd besparen en haal je het maximale uit Lightroom Classic!

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!