Tips voor het fotograferen van jonge dieren

16 april 2024 11:33
TessMutsters

Het is dé tijd voor jonge dieren! Of het nu gaat om huisdieren, of wilde dieren, de meeste dieren krijgen rond deze periode jongen. Niet zo gek ook, dat je opeens overal schattige foto’s ziet verschijnen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het fotograferen van jonge dieren.

Jonge dieren hebben vaak een soort aantrekkingskracht. Niet zo gek ook, meestal vinden we ze hartstikke schattig. Je wil ze dan natuurlijk ook mooi op de foto zetten. Hoe je dat precies doet, leggen we je in dit artikel uit. Daarbij maken we onderscheid tussen wilde en tamme dieren. Daar zit namelijk best wat verschil tussen. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Wilde jonge dieren fotograferen

Ga je wilde jonge dieren fotograferen, dan kun je ervan uitgaan dat alles onvoorspelbaar is. Je weet niet hoe het weer zal zijn, maar je weet ook niet hoe het dier zich zal gedragen. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat en een plan maakt.

Reekalfjes fotograferen

Een van de populairste wilde jonge dieren om te fotograferen zijn reekalfjes. Sowieso zijn hertachtigen enorm geliefd onder fotografen. Reekalfjes worden meestal vanaf half april tot eind juni geboren. De geboortepiek ligt in de maand mei. Wil je reekalfjes fotograferen, dan zul je goed moeten zoeken, ze zijn namelijk een kei in verstoppen. Blijf tijdens het zoeken altijd op de gebaande paden en stap niet van het pad af het bos of een weideveld in, de kans is groot dat je dan meer schade aandoet dan je door hebt. Ga tijdens zonsondergang of zonsopkomst op pad, dan is je kans het grootst.

Rond dezelfde periode kun je overigens ook vossenjongen en wild zwijn jongen spotten.

Neem een telelens mee

Heb je eenmaal een jonge ree gespot, dan zul je niet dichtbij kunnen komen (en dat moet je ook niet willen). Neem dus een goede telelens mee, waarmee je je onderwerp zo dichtbij mogelijk kunt halen. Zo kun je toch een mooie foto van het dier maken, zonder dat je het stoort.

jonge dieren
Foto: AndyvdSteen - ISO 320 · ƒ/4 · 1/800s · 400mm

Houd je stil

Je wil natuurlijk dat het reekalf (en zijn moeder) niet doorhebben dat jij er bent. Zodra ze jou hebben gezien, is de kans groot dat ze er vandoor gaan. Wees daarom zo stil mogelijk. Loop tegen de wind in, zodat de dieren je niet ruiken en draag camouflerende kleding.

Belangrijk! Houd afstand en raak het dier niet aan!

Mocht je een echt jong reekalfje tegen het lijf lopen, dan is de kans groot dat het blijft liggen. Dat komt omdat een kalfje erg afhankelijk is van zijn moeder. Het beestje blijft op dezelfde plek liggen, zodat zijn moeder hem gemakkelijk kan vinden. Omdat een reekalf vrijwel geurloos geboren wordt, vertrouwt het op zijn camouflage en blijft het liggen. Heb je zo’n kalfje gespot, houd dan dus afstand en raak het zeker niet aan! Geur van bijvoorbeeld een mens kan ervoor zorgen dat het reekalfje verstoten wordt door zijn moeder. 

jonge dieren
Foto: IlonaDeLange - ISO 160 · ƒ/2.8 · 1/1600s · 150mm

Tamme jonge dieren fotograferen

Bij tamme jonge dieren kom je vaak voor heel andere uitdagingen te staan. Hier mag je natuurlijk een stuk dichter bij het dier komen, maar dat maakt het niet per definitie makkelijker om ze te fotograferen. 

Heb geduld

Jonge dieren, zoals bijvoorbeeld puppy’s, doen meestal niet echt wat je wil. Het is dan ook belangrijk dat je geduld hebt en echt de tijd neemt voor het maken van je foto’s. Ga je haasten, of aandringen, dan is de kans groot dat je foto’s enkel chaotisch worden en dat wil je natuurlijk niet. Neem je tijd en kijk hoe het dier zich gedraagt en voelt.

jonge dieren
Foto: JustinSinner - ISO 1250 · ƒ/9 · 1/640s · 569mm

Laat het dier bewegen

Jonge dieren zijn vaak enthousiast, springerig en beweeglijk. Ga dan ook niet enkel voor statische portretten, maar laat het dier zichzelf zijn. Wat is er nu leuker dan bijvoorbeeld een lammetje dat springend door de weide rent, of een puppy die zich helemaal verliest in een nieuw speeltje? Zo zorg je er niet alleen voor dat het dier zich op zijn gemak voelt tijdens de shoot, maar ook dat het karakter van het dier naar voren komt in de foto!

Zorg ervoor dat het dier zich comfortabel voelt

We schreven al dat je voor het fotograferen van jonge dieren geduld moet hebben. Jonge dieren hebben ook een veel minder grote aandachtsspanne dan volwassen dieren. Voor een jong dier is het dus moeilijk om een langere periode mooi rechtop te zitten of stil te staan. Daarbij zijn jonge dieren veel sneller moe en gestresst. Houd hier rekening mee tijdens het fotograferen, houd regelmatig pauze en stop op tijd. Zo blijft het fotograferen een positieve ervaring voor het dier.

jonge dieren
Foto: IlonaDeLange