Tips voor het maken van een low key foto

3 juni 2021 09:05
redactiezoomnl

Typerend aan een low key foto is de egaal zwarte achtergrond. Hier hoef je niet eens voor in een donkere ruimte te staan. Met minimaal één flitser maak je zo’n sfeervolle foto. In dit artikel leggen we uit hoe je een low key foto kunt maken!

Een low key foto maken is niet al te ingewikkeld. Je hebt een camera en minimaal één externe flitser nodig. Een statief is gewenst als je in een verduisterde situatie fotografeert. Bij flitsfotografie is het van belang om eerst de gewenste achtergrondbelichting in te stellen en daarna je voorwerp te verlichten met de flitser. Ga dus eerst aan de slag met de camera-instellingen voor je de flitsers aanzet.

Maak een donkere omgeving

De achtergrond van een low key foto is pikzwart. Het is aan te raden om in een verduisterde omgeving te fotograferen zodat er geen omgevingslicht aanwezig is om jouw belichting te beïnvloeden. Dit is geen must, met één flitser kun je in een verlichte ruimte nog prima een low key foto schieten.

jvriens - ISO 100 · ƒ/13 · 1/2s · 100mm - Typerend voor een low key foto is de pikzwarte achtergrond

Fotografeer in de M-stand

Kies voor handmatige belichting (M-stand) en stel allereerst de sluitertijd in. Let hierbij op dat je deze niet sneller instelt dan de flitssynchronisatietijd. Kies vervolgens de iso-waarde en het diafragma voor de gewenste belichting en scherptediepte. Is je foto nog niet donker genoeg? Zet je iso-waarde lager of verklein je diafragma nog iets meer. Zodra je foto pikzwart is, kun je aan de slag gaan met je flitsers.

Gebruik een lichtbron

Je hebt minimaal één reportage- of studioflitser nodig. De plaatsing en lichtsterkte van de flitser zorgt voor verschillende resultaten. Het onderwerp maak je los van de achtergrond door de flitser hierachter te plaatsen. Dan creëer je strijklicht waarbij de contouren van het onderwerp worden getoond. Met een tweede flitser kun je vervolgens lichtaccenten aan de voorkant toevoegen. Heb je maar één flitser? Dan kun je deze het best schuin achter of naast je onderwerp plaatsen. Dit zorgt voor een verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.

chris.vugts - ISO 100 · ƒ/8 · 1/160s · 55mm - Met een lichtbron aan de zijkant verduister je één helft van de foto

Richt het flitslicht

De truc van low key fotografie is om het flitslicht goed te richten en te variëren met de intensiteit tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De intensiteit mag best hoog gezet worden voor een contrastrijk resultaat. De achtergrond moet zwart blijven, dus zorg dat hier geen licht op schijnt. Schiet er toch wat licht langs je onderwerp? Bundel en richt het licht dan nog beter door een snoot of grids op de flitser te plaatsen.

Stel handmatig scherp

In het donker kan je camera moeite hebben met scherpstellen. In de zoeker is het lastig te zien of je foto scherp is of niet. Een oplossing is handmatig scherp te stellen. Hier heb je wel een statief voor nodig. Maak bij de scherpstelling gebruik van de live view en zoom in om te controleren of je beeld scherp is. Fotografeer je binnen? Dan kun je ook een lamp tijdelijk aanzetten voor het scherpstellen.

wossie - ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/125s · 105mm - Strijklicht toont prachtige contouren

Nabewerking

In de nabewerking kun je de foto nog perfectioneren. Veel low key foto’s zijn omgezet naar zwart-wit. Lees hier hoe je dit in Photoshop doet.

High Key

Naast low key bestaan er ook high key foto’s. Hierbij is de achtergrond egaal wit en bevat het onderwerp weinig contrasten. Voorbeelden vind je in de collectie hier.