Tips - Vuurwerk fotograferen!

27 december 2023 09:54
redactiezoomnl

Ga jij tijdens oudejaarsavond op pad om vuurwerk te fotograferen? Met deze tips kom je met de mooiste foto’s thuis!

1. Handmatig scherpstellen

In het donker heeft je camera waarschijnlijk wat moeite om scherp te stellen. Kies daarom liever voor een handmatige scherpstelling en kies voor de stand oneindig.

(foto: lucsevriens)

2. Compositie

Houd altijd iets op de voorgrond in beeld om diepte aan je foto te geven, zoals een gebouw of water van een rivier of meer. Het is verstandig om afstand te nemen van het vuurwerk; je kunt bijvoorbeeld een groothoek gebruiken, zodat je zeker weet dat dat het vuurwerk binnen het beeld blijft. Dit kun je later nog altijd aanpassen tot een spannende en krappere uitsnede.

3. Experimenteer

Maak véél foto’s. Waarschijnlijk is het even zoeken naar de beste instellingen en compositie. Ook wanneer je de juiste instellingen hebt gevonden is het leuk om te blijven experimenteren om verschillende resultaten te creëren.

(foto: showa2008)

4. Geen rook

Houd rekening met de stand van de wind. Zorg dat de wind in je rug of zij waait om te voorkomen dat de kruitdampen de zichtbaarheid van je foto aantasten.

5. Lange sluitertijd

Fotografeer met een langere sluitertijd. Dit kan variëren van 1 seconde tot zo’n 20 seconde. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer vuurwerk en de strepen hiervan zichtbaar worden. Je kunt prima de bulb-stand van je camera voor gebruiken.

(foto: blackscorpion)

6. Belichting

Stel eerst de sluitertijd in en stem hier het diafragma en de iso-waarde op af. Kies het liefst voor een zo laag mogelijk iso-waarde van bijvoorbeeld 100. Een groot diafragma (klein getal) zorgt voor een heldere lucht, terwijl een klein diafragma (groot getal) een meer donker resultaat geeft.

7. Bewegingsonscherpte voorkomen

Maak met een lange sluitertijd gebruik van een statief en gebruik een (draadloze) afstandsbediening of de zelfontspanner om bewegingsonscherpte van de ontspanknop te voorkomen. Ook kan het voordelig zijn om de spiegel alvast op te klappen voor je een foto maakt.

(foto: brassheavy)

8. Extra accu & snelle SD-kaartjes

Als je met lange sluitertijden fotografeert gaat je accu sneller leeg. En de kou zorgt ook dat een accu minder lang mee gaat. Het is raadzaam om een extra accu mee te nemen. Ook kan het verwerken van de foto’s op je SD-kaartje wat langer duren. Ga daarom op zoek naar je snelste geheugenkaartjes om het vuurwerk te fotograferen.

9. Fake it

Heb je veel foto’s gemaakt, maar blijft de lucht toch een beetje saai? Voeg dan eens in Photoshop verschillende lagen vuurwerkfoto’s samen. Verander de laagmodus van de bovenliggende lagen naar bleken (screen) om alleen het vuurwerk zichtbaar te maken. Verplaats deze lagen eventueel naar de gewenste plek voor een spetterend eindresultaat.

(foto: natasjajuist)

10. Veiligheid

Blijf op oudejaarsavond op je eigen veiligheid letten. Overal om je heen wordt vuurwerk afgeschoten, dus let op dat je niet geraakt wordt door een vuurpijl of in een rotje stapt.