Trek de belichting recht in Lightroom!

5 januari 2024 09:24
redactiezoomnl

Na een mooie winterochtend kom je thuis met een prachtige foto, maar de belichting is niet helemaal juist. Geen probleem, want dat lossen we achteraf op in Lightroom Classic!

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden.

Soms lopen door tegenlicht de schaduwen in je foto dicht en dan kan de hele foto vrij kleurloos overkomen. Terwijl dat er echt uitzag toen je er stond! Tijd om de foto dichter bij de werkelijkheid te brengen.

Schaduwen en hooglichten

Importeer de raw-foto in Lightroom Classic. Om onze voorstelling te verbeteren, starten we in de module Ontwikkelen (sneltoets D) in het paneel Standaard. De eerste schuif die we aanpakken is die van de Schaduwen. Deze brengen we naar een waarde van +100, waardoor je meteen de donkere delen in de foto lichter ziet worden.

De slider bij Hooglichten brengen we juist een stuk naar beneden, naar een waarde van -80. Zo krijgt de (te) lichte lucht wat extra doortekening en worden meer details in de lichte delen zichtbaar.

Omdat we de hele foto nog steeds wat te donker vinden, brengen we de totale belichting iets omhoog. Hiervoor verschuiven we de slider bij Belichting subtiel naar +0,15.

Dankzij deze aanpassingen in het paneel ‘Standaard’ verbeteren we de belichting.
Je ziet dat de foto al een stuk beter belicht is.

Goud

De belichting is nu al een stuk verbeterd. De volgende truc is even simpel, maar brengt magie met zich mee! Vooral die foto’s die rond zonsopgang of ’s avonds bij zonsondergang worden gemaakt, voorzie je hiermee van het gouden randje dat het gouden uur in werkelijkheid heeft.

Door namelijk de witbalans aan te passen, brengen we onze foto van een koude, blauwe gloed naar een warme jas van gouden tinten. Ook dit doe je in het paneel Standaard. Helemaal bovenin vind je de schuif Temperatuur, die je in dit voorbeeld op een waarde rond de 4700 zet. Hiermee schuiven we de witbalans naar een warmere tint. Omdat we in het raw-formaat gefotografeerd hebben, kunnen we deze witbalans ongestraft aanpassen.

Met een aanpassing van de witbalans maken we de foto warmer.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met winterse omstandigheden en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Het goed belichten van een winters tafereel
  • Hoe je je witbalans instelt in de winter
  • Jezelf én je camera beschermen tegen de omstandigheden
  • Nog veel meer over de natuur in de winter

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Winter.