Vijf redenen om je histogram te leren lezen

5 mei 2021 04:30
redactiezoomnl

Het histogram van je camera geeft je schatten aan informatie over de belichting van je beeld. Toch wordt het gebruik ervan niet door iedereen op waarde geschat. We geven je vijf redenen waarom je toch eens beter naar je histogram zou moeten gaan kijken.

Het histrogram is een gereedschap in je camera dat misschien niet altijd op waarde wordt geschat. Toch kun je er als fotograaf enorm veel aan hebben. Je kunt - mits je het histogram goed kunt lezen - schatten aan informatie uit halen. In het histogram zie je in één oogopslag hoe het gesteld is met de belichting in je beeld. Van links naar rechts zie je hoeveel pixels er van iedere helderheid in je beeld zitten, van zwart naar wit. Als het goed is ben je op zoek naar een evenwichtige belichting, waarin alle informatie zich binnen die schaal (het histogram) bevindt. Waarom is het goed om toch eens beter naar je histogram te kijken? 

Voorkom overbelichting

Overbelichting is een vervelend probleem, zeker omdat je er achteraf betrekkelijk weinig meer aan kunt doen. Licht en witte plekken in het beeld laten zich moeilijk corrigeren. De sensor van je camera is daarnaast vergevingsgezinder aan de schaduwkant, dus ‘uitgebeten’ witte plekken wil je eigenlijk altijd voorkomen. Je histrogram helpt je daarbij, want daarop kun je snel en eenvoudig zien of dat er gedeeltes van je beeld aan de rechterkant van het histogram ‘uit het beeld vallen’. Zorg ervoor dat alle beeldinformatie zich binnenin het historgram bevindt, dan ben je veilig. 

Voorkom onderbelichting

Onderbelichting betekent dat je beeld te donker belicht is en dat er wellicht gedeeltes van je beeld helemaal zwart of ‘dichtgelopen’ zijn. Dat wil je liever voorkomen, want dat betekent meestal veel nabewerking achteraf. Vaak heeft je sensor relatief veel marge in de schaduwen om daar toch nog beeldinformatie in terug te vinden als je in RAW fotografeert, maar het is eigenlijk altijd het beste om tijdens het maken van je beeld te gaan voor een optimale belichting waarbij de beeldinformatie netjes binnen je historgram valt en er geen onderbelichting optreedt. 

Houd genoeg marge over

Doordat je camerasensor een boel reserves heeft als je in RAW fotografeert, kun je ervoor zorgen dat je altijd genoeg marge over hebt om de belichting in je beelden achteraf te veranderen of aan te passen. Als je het histogram goed gebruikt zit er nog voldoende ruimte aan zowel de hooglicht- als de schaduwkant en kun je daar achteraf nog allerlei kanten mee op. 

Kom niet voor verrassingen te staan

Een goed voorbereid fotograaf telt voor twee, dat mag duidelijk zijn. Je histogram is dé manier om er zeker van te zijn dat je geen grote fouten maakt qua belichting. Daardoor zorgt dat histogram er dus voor dat je nooit voor verrassingen komt te staan als je achteraf naar je beelden gaat kijken. Dit is met name interessant voor fotografen met een wat oudere camera die uitgerust is met een sensor waarmee je niet zo veel marge hebt als dat het geval is met de meest recente digitale camera’s. Toch is het ook in het geval dat je wel een moderne camera om je nek hebt hangen uiteraard een verstandig plan om regelmatig een blik op me histogram te werpen.