Vijf redenen om vanaf nu in de M-stand te fotograferen

13 december 2022 10:35
redactiezoomnl

Er zijn zoveel mensen die een dure spiegelreflexcamera kopen, een goede set objectieven erbij aanschaffen en vervolgens alleen maar op de automaat fotograferen. Hartstikke zonde, want je kan zoveel meer uit je camera halen als je die goed beheerst! Vandaar dat we je vijf tips geven om voortaan op de m-stand te fotograferen.

Weg met de automatische stand! Wil je alles leren over fotograferen in de M-stand? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen in de M-stand!

De camera weet niet hoe jouw perfecte foto eruitziet

Als je op de automaat fotografeert dan gaat je camera op zoek naar scherpte in het midden, een gelijkmatige belichting en neutrale kleuren. De foto’s pakken meestal dus gewoonweg saai uit. Als je wilt experimenteren met creatieve composities, low- of highkey opnamen, grote contrastverschillen of extreme scherptedieptes, dan zal je die dus handmatig moeten instellen. Bovendien weet jij precies wat je achteraf nog wilt aanpassen in de nabewerking en kan je daar, door zelf de instellingen te bepalen, tijdens het fotograferen al op inspelen.

kariver

Soms heeft de camera wat hulp nodig

Naast het feit dat je relatief saaie standaard foto’s krijgt als je de camera de instellingen laat bepalen, zijn er ook situaties waarbij de camera helemaal de kluts kwijtraakt. Tegenlicht is zo’n situatie, waarbij de camera automatisch kiest voor silhouetvorming, omdat het beeld anders overbelicht raakt. Als je meer doortekening in je onderwerpen wilt, zal je dus echt handmatig je foto moeten belichten. Ook nachtfotografie, concertfotografie en lightpainting zijn onderwerpen die je echt zelf zal moeten instellen, omdat de camera daar waarschijnlijk de fout ingaat.

De m-stand dwingt je om na te denken

Waarom kies je voor de M-stand en niet voor een van de vele andere opties op het pasm-wieltje? Soms heb je bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur voor een heel klein diafragma. Je zou dit kunnen instellen via de A (aperture)-stand, waarna de camera automatisch er een langere sluitertijd bij kiest om de foto uiteindelijk gelijkmatig te belichten. Als je zou kiezen voor de m-stand, word je gedwongen om zelf na te denken over een geschikte sluitertijd en wat voor impact die keuze heeft op je foto. Misschien pakt een klein diafragma samen met een korte sluitertijd wel veel beter uit. Je weet dan dat je je iso-waarde daarop aan moet passen, of moet zorgen voor meer licht. De m-stand dwingt je dus om na te denken over alle instellingen.

henk-laverman

Soms pakken technische fouten goed uit

Soms zet je je camera aan om direct een foto te maken, waarna direct blijkt dat je nog met de manuele instellingen van de dag ervoor staat te fotograferen. In 99% van de gevallen heb je dan een mislukte foto, maar soms geeft het je een totaal andere kijk op de situatie. Het helpt om veel creatiever na te denken over het soort foto’s dat je kan maken en voorkomt dat je direct zelf een toevlucht zoekt naar de meest voor de hand liggende opties. Onscherp, onderbelicht of bewogen is namelijk niet altijd fout.

watikziefotografie

Je leert zoveel beter te fotograferen!

Door het gebruiken van de m-stand ga je veel beter na denken over alle technische aspecten van je camera en hoe deze van invloed zijn op je eindresultaat. Je leert hierdoor dus technisch steeds beter te fotograferen! In het begin is het misschien wat onwennig en duurt het te lang om alles in te stellen, maar als je tijd investeert in het onder de knie krijgen van je camera, zal je op de langere termijn echt een betere fotograaf worden!

moleneind