Viltrox AF 56mm F1.7 XF/Z

12 april 2024 09:55
redactiezoomnl

Naast de bekende merken brengen steeds meer nieuwe fabrikanten uit Zuid-Korea en vooral China niet-originele AF-objectieven uit voor een concurrerende prijs. Zo’n nieuwkomer die op dit vlak flink aan de weg timmert, is Viltrox.

Aan goed glas hangt meestal een stevig prijskaartje. Zeker wanneer het afkomstig is van je camerafabrikant. Er waren al goedkopere ‘vreemdmerk’-alternatieven op de markt, maar daarmee moest je doorgaans handmatig scherpstellen. Steeds meer budgetmerken ontwikkelen echter ook versies met automatische scherpstelling en andere elektronische functies, al verschilt het aanbod sterk per vatting.

Ideale portretlens

De gloednieuwe Viltrox AF 56mm F1.7 wordt geleverd voor aps-c-systeemcamera’s van Nikon en Fujifilm. Door de cropfactor komt de brandpuntsafstand omgerekend naar fullframe op 85 mm uit, de ideale ‘portretlens’. Behalve over inwendige automatische scherpstelling door middel van een snelle en stille stappenmotor is ook in andere moderne verworvenheden voorzien, zoals compatibiliteit met eventuele beeldstabilisatie in de camerabody. Ook gezichtsherkenning en oog-AF worden ondersteund, net als exif-overdracht. Handmatig scherpstellen via een brede ring kan desgewenst ook, maar een (bij Fujifilm gangbare) diafragmaring ontbreekt.

Op papier ogen de specificaties best imposant. De optische constructie bestaat uit 11 elementen in 9 groepen, waaronder vier ED-lenzen en drie met een hoge brekingsindex. Het diafragma telt negen lamellen voor een fraaie onscherpteweergave, en de frontlens is voorzien van een weerbestendige en vuilwerende coating. Bij de behuizing is zo te zien niet bespaard op kunststof, maar de bajonet is in elk geval van metaal. Deze bevat zelfs een usb-c-poort voor firmware-updates. De kortste instelafstand is 55 centimeter, terwijl de filtermaat 52 mm bedraagt. Het compacte objectief weegt slechts 171 gram in de Fujifilm-uitvoering; de Nikon-versie is iets groter en zwaarder.

Prijs en beschikbaarheid

De Viltrox AF 56mm F1.7 met Fujifilm- of Nikon-vatting moet rond deze tijd leverbaar worden voor een adviesprijs van € 199,-: de helft van wat de F1.4-versie in het assortiment kost.

www.disnet.nl