Werken met Lightroom: een workflow uitgelegd van A tot Z

16 januari 2022 09:28
redactiezoomnl

Wat voor de een de meest logische workflow is, is voor een ander een wirwar aan onnodige stappen. Het belangrijkste blijft dat de workflow die jij omarmt het hele proces systematiseert op een manier die past bij jouw werkwijze en voldoet aan jouw wensen en behoeften. Jouw workflow kan dus radicaal verschillen van die van iemand anders.

Aangezien velen het lastig vinden om zo’n systeem op te bouwen, schotelen we je in dit artikel de voorbeeld-workflow voor van de auteur, Tom Reuvers. Hijzelf werkt voortdurend op de beschreven manier, maar zoals gezegd kan een workflow voor iedereen anders zijn. Zie het dus als een handvat en niet als een keurslijf, en geef er je eigen draai aan!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

Foto's kopiëren

In deze workflow importeren we de foto’s niet rechtstreeks van de geheugenkaart, maar kopiëren we ze eerst naar de computer. Zo bouwen we een kleine extra veiligheidsmarge in. Straks gaan we de foto’s kopiëren naar de bibliotheek van Lightroom, waarbij ze dus ook op de oorspronkelijke locatie blijven staan. Maar je kúnt foto’s ook verplaatsen, waarbij ze van de geheugenkaart zouden verdwijnen – zonder de tussenstap die we hier eerst nemen.

De eerste stap is dus eenvoudig. Sluit je camera aan op je computer of plaats je geheugenkaart in je kaartlezer en kopieer de foto’s naar je computer. Zelf geven we de voorkeur aan een map op het Bureaublad. Deze map is slechts tijdelijk, want later in de workflow zullen we in Lightroom nog het een en ander verplaatsen. Maar daarover later meer. Wij kopiëren de foto’s naar een map die we aanmaken met de naam Tijdelijk.

De foto’s worden van de geheugenkaart naar een map op het Bureaublad gekopieerd.

Importeren

Nadat de foto’s gekopieerd zijn naar deze map, starten we Lightroom Classic. De geheugenkaart hebben we niet meer nodig. Die kunnen we verwijderen. De plaats waar onze foto’s nu te vinden zijn, is de map waar je ze zojuist naartoe hebt gekopieerd. In deze workflow kiezen we ervoor om nú te importeren. Klik in de module Bibliotheek linksonder op Importeren om het importvenster te openen. Klik bovenin op Kopiëren. Kies als Bron de map waarin je foto’s staan. Verder kun je alle opties langsgaan die je eerder hebt leren gebruiken.

Als bron kiezen we de map Tijdelijk en we laten alle vinkjes staan.

Een belangrijke overweging voor velen is het maken van een selectie van te importeren foto’s. Zo kun je, zoals bekend, met de vinkjes bij de miniaturen midden op je scherm aangeven welke foto’s je wel en welke je niet wilt importeren. Wij kiezen ervoor om Alle foto’s te importeren, of ze nu goed zijn of mislukt. Boven in je scherm kies je voor Toevoegen. Het uitzoeken doen we pas later.

Wel gaan we al aan de slag met Trefwoorden. Deze voeren we, zoals eveneens al bekend is, in aan de rechterzijde van je scherm. We voeren hier trefwoorden in die op alle foto’s van toepassing zijn, hier bijvoorbeeld een jaartal en een maand. Klik vervolgens rechtsonder op Importeren om de foto’s in Lightroom Classic te laden.

Begin met het invoeren van trefwoorden die van toepassing zijn op alle te importeren foto’s.

Uitzoeken en verwijderen

Na het importeren kom je terug in de Bibliotheek. De volgende stap in onze workflow is het uitzoeken van de foto’s. We voorzien de gelukte foto’s van een witte vlag en de mislukte van een zwarte vlag ( Geweigerd). Iedere foto valt in een van beide categorieën. Zo brengen we de treffers en missers in kaart.

De miniaturen laten telkens in de linkerbovenhoek de gekozen vlagaanduiding zien.

Na dit uitzoeken voegen we direct de daad bij het woord. De mislukte foto’s worden verwijderd uit Lightroom Classic en ook meteen naar de prullenbak verbannen. Niet iedereen kiest hiervoor. Sommige gebruikers willen alle foto’s bewaren, dus ook de mislukte. Wil je rigoureus je mislukte exemplaren verwijderen? Kies dan in het menu Foto voor Geweigerde foto’s verwijderen, waarna automatisch alle foto’s met een zwarte vlag worden geselecteerd. In het vervolgvenster kun je kiezen om de foto’s alleen uit Lightroom te verwijderen of meteen ook van je harde schijf. Klik in dat geval op Verwijderen van schijf.

Het verwijderen van alle foto’s met zwarte vlag.

Na het verwijderen zijn al je gelukte foto’s in beeld. In dit artikel kun je lezen hoe je foto's voorziet van trefwoorden, kleuraanduidingen en classificaties. Hoe je dit oppakt, bepaal je uiteraard zelf, maar een consequente toevoeging van de juiste trefwoorden vergemakkelijkt het zoeken in de toekomst. Breng dus trefwoorden aan. Ga ook aan de slag met Classificatie door je foto’s het gewenste aantal sterren mee te geven. Zo haal je later met één druk op de knop je allerbeste foto’s naar voren.

Voorzie al je foto’s van sterren, trefwoorden en eventueel kleurlabels.

Ontwikkelen

Na het importeren en de toekenning van trefwoorden, classificaties en kleuraanduidingen is het uiteraard tijd om je foto’s te ontwikkelen en te verbeteren. Waar kies jij voor? Ga je aan de slag met iedere foto of bewerk je alleen je ‘vijfsterrenfoto’s’? Zelf kiezen we voor dat laatste. De mindere foto’s worden meestal toch nooit gepubliceerd, maar blijven wel in de Bibliotheek als archiefmateriaal.

Exporteren.. of niet?

Heb je je foto’s ontwikkeld? Dan is Exporteren de volgende logische stap. Veel gebruikers doen dit standaard en exporteren alle foto’s als een jpeg-bestand. Deze bestanden worden ergens opgeslagen voor direct of later gebruik. Hoewel deze stap logisch lijkt, doen wij het niet. Dit spaart geheugenruimte. Daarnaast hebben al die geëxporteerde jpeg-bestanden ook niet direct een functie. Je kunt immers gewoon je foto’s in Lightroom bekijken. Hoewel alles exporteren niet ‘fout’ is, kun je ook besluiten om alleen te exporteren wanneer dat nodig is. Wil je één specifieke foto plaatsen op Instagram? Exporteer dan die ene foto. Geplaatst? Gooi die geëxporteerde jpeg-foto dan weg! Opnieuw nodig? Exporteer ‘m opnieuw. Zo voorkom je een wirwar aan doublures en ‘spookmappen’ met allerlei jpeg-bestanden.

Foto's verplaatsen

De geïmporteerde foto’s staan nog steeds in de map waar jij ze naartoe had gekopieerd, in ons voorbeeld op het Bureaublad in de map Tijdelijk. Dat is natuurlijk niet de beste plek om je foto’s te bewaren. In onze eigen workflow verplaatsen we daarom deze foto’s in de slotfase naar mappen waar de betreffende foto’s thuishoren. Zo gaan de vogelfoto’s naar de map 2021 - Vogels, paddenstoelen naar de map 2021 – Paddenstoelen en andere foto’s naar de map 2021 - Overig. Iedere foto uit de oorspronkelijke map krijgt een definitieve locatie.

Iedere foto wordt verplaatst naar een uiteindelijke bestemming.

Uiteindelijk is de oorspronkelijke map met de naam Tijdelijk dus leeg nadat alle foto’s verplaatst zijn. De laatste stap is dan om die lege map uit Lightroom te verwijderen. Ga hiervoor op deze map staan, klik met je rechtermuisknop en kies voor Verwijderen.

Op deze manier zijn alle foto’s systematisch aan bod gekomen en hebben we een proces van begin tot eind doorlopen. Een typisch voorbeeld dus van een eenvoudige, maar doeltreffende workflow voor het werken met Lightroom Classic.

De lege map Tijdelijk mag verdwijnen uit Lightroom.

Zoom Academy

Wil je nog meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.