Werken met Lightroom: selecties en maskers (deel 2)

8 december 2021 13:03
redactiezoomnl

In dit tweede deel over de nieuwe selectiegereedschappen in Lightroom Classic gaan we slim gebruikmaken van de mogelijkheid om maskers samen te stellen uit meerdere lagen. We gebruiken daarbij ook het nieuwe Onderwerp selecteren. Benieuwd naar de nieuwe selecties en maskers in Lightroom? Lees dan hier deel 1 van deze serie.
Voor
Na

Jurkje bijkleuren

Stel dat we achteraf toch niet zo tevreden zijn met de donkere kleur van het jurkje van dit model. Dat willen we liever een frisse groene kleur geven. Vroeger zou je dat waarschijnlijk in Photoshop hebben gedaan, maar nu kan dit prima in Lightroom Classic. We selecteren het Masker-gereedschap en kiezen in eerste instantie voor Onderwerp selecteren. Lightroom maakt nu een prima selectie van het jurkje, maar natuurlijk óók van de rest van het model. Om goed te kunnen zien wat wel en niet geselecteerd/gemaskerd is, vinken we Overlay tonen aan. Onderin kun je kiezen hoe Lightroom het masker weergeeft. Kleuroverlay op zwart-wit is een mooie methode. Dan wordt het masker rood, terwijl wat niet gemaskerd is, in zwart-wit wordt getoond, zodat eventuele rode kleuren in de foto je niet op het verkeerde been kunnen zetten. 

Met het nieuwe Onderwerp selecteren kunnen we snel een (selectie)masker van het model maken. Als je Overlay tonen aanvinkt, geeft Lightroom dat masker weer met een rode kleur.

Verfijnen met Kleurbereik

We willen natuurlijk niet het hele model maskeren, maar alleen het jurkje. Dat kunnen we doen door op Verwijderen te klikken en dan voor Kleurbereik te kiezen. Als we met het pipetje de kleur van het jurkje aanklikken, zou Lightroom dus juist die kleur uit het masker verwijderen. Dat willen we echter niet: we willen het omgekeerde. Daarom vinken we Omkeren aan, zodat Lightroom nu alle kleuren behalve de kleur van het jurkje uit het masker verwijdert. Met het Verfijnen-schuifje kunnen we instellen hoe kritisch Lightroom naar die kleur kijkt, maar er blijft nog wel een restje van de arm en een flink deel van het hoofd geselecteerd. Dat kunnen we echter gemakkelijk met een Penseel verwijderen.

Door Verwijderen en dan Kleurbereik te kiezen, verwijder je een bepaalde kleur uit het masker. Vink je Omkeren aan, dan verwijder je juist alle kleuren behalve deze geselecteerde kleur, en dat is precies wat we willen!

Kleur veranderen

Nadat we de restantjes met het Penseel verwijderd hebben, gaan we de kleur van het jurkje aanpassen. Je zou hiervoor Kleurtoon kunnen gebruiken, maar wij gebruiken een verrassende andere methode. We willen dat het jurkje een veel lichtere kleur krijgt, dus verhogen we eerst de Belichting naar (+)1,00. Daarna willen we de groene kleur aanbrengen met een Kleur-overlay onder in het paneel. Maar als we dat doen, leggen we groen over de oorspronkelijke kleur van het jurkje heen, en krijgen we dus een mengkleur. Daarom doen we iets onverwachts: zet het Verzadiging-schuifje helemaal op -100 om de oorspronkelijke kleur te verwijderen. Nu geeft een groene Kleur-overlay ook echt die groene kleur aan het jurkje.

Om de groene Kleur-overlay niet te laten vermengen met de oorspronkelijke kleur, zetten we de Verzadiging op -100. De helderheid van de kleur hebben we verhoogd door Belichting naar 1,00 te schuiven.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Meer over de nieuwe functies in Lightroom

Dit artikel was deel 2 van de Quickstart over de nieuwe selecties en maskers in Lightroom Classic. Lees ook deel een van het artikel, waarin we de nieuwe selecties en maskers in Lightroom uitleggen.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.