Werken met Photoshop - Van zwart naar wit

14 februari 2024 09:09
redactiezoomnl

In dit artikel lieten we zien hoe je van een witte blouse en blauwe blouse maakt. In deze Quickstart doen we het omgekeerde, maar dan nog met een stapje extra. We maken van een zwart truitje een wit truitje.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Voor
Na

Zwart is geen kleur

Net zoals we in de Quickstart 'Van wit naar blauw' zeiden dat wit geen kleur is, geldt dat voor zwart ook. Als je van een zwart truitje een blauw truitje wilt maken, kan dat niet simpelweg door de kleurtoon te veranderen, maar moet je die kleur als een laag boven het truitje toevoegen. Het basisprincipe is hetzelfde als bij die andere Quickstart, dus lees die eerst als je dat nog niet gedaan hebt. Toch zijn er ook verschillen. Uiteraard zal je een andere Overvloeimodus moeten gebruiken. Lineair licht blijkt in de praktijk het beste bruikbaar. Daarnaast zal je zien dat de kleur die je selecteert in de Kleurzoeker niet overeenkomt met de kleur die het truitje krijgt. Er is een fors verschil in verzadiging, dus het is iets meer zoeken.

Een zwart truitje een blauwe kleur geven is een kwestie van het truitje selecteren, een 'Effen kleur' opvullaag toevoegen, de Overvloeimodus op 'Lineair licht' en dan de gewenste kleur kiezen. Het kost wel iets meer zoeken, omdat de kleurenzoeker niet overeenkomt met het resultaat.

Van zwart naar wit

Laten we nu een stapje verder gaan, en proberen om het truitje wit te maken. Geen enkele kleurstof is 100% wit, dus kies een kleur net onder de linker bovenhoek. Dit levert al een behoorlijk goed resultaat op, maar de schaduwen in het truitje blijven erg licht, dus dat gaan we weer met een Curven aanpassingslaag doen, en we willen daarom weer dat het masker op beide lagen werkt. Voeg de Curven aanpassingslaag toe, selecteer beide lagen en druk op Ctrl-G (Windows) of Cmd-G Mac) om er een groep van te maken. Open de groep, en sleep nu het masker van de Opvullaag op de groep. Zo wordt het weer een masker voor de hele groep. Omdat we nu de schaduwen donkerder moeten maken, moeten we een curve gebruiken die links naar binnen is geduwd zodat alle grijze tinten donkerder worden. Het hele truitje wordt grijs, maar dat lossen we zo op.

Door de beide lagen in een groep te zetten, kan je het masker van de opvullaag naar de groep slepen, zodat het een masker wordt voor de hele groep.

Overvloeien als...

Dubbelklik in het lege deel van de Curven laag om het Laagstijl venster op te roepen. In dit venster ga je naar Overvloeien als en trek je het rechter schuifje van de Onderliggende laag een klein stukje naar links binnen. Dan oud je de Alt (Windows) of Optie (Mac) toets ingedrukt, en trek je de linkerhelft van het schuifje een flink stuk verder naar links. Je zult zien dat het op een gegeven moment niets meer uitmaakt of je het nog verder door gaat, dat is het punt waar je wilt zijn. Met de rechterhelft kan je nog iets 'fine tunen' als dat nodig mocht zijn. Let ook op dat je hiermee de textuur in het truitje kunt versterken of verminderen. Bij een wit truitje is een beetje textuur heel belangrijk. Soms zie je een klein beetje een kleurzweem ontstaan bij deze methode. Mocht dat het geval zijn, voeg dan nog een Kleurtoon/Verzadiging aanpassingslaag toe en zetde Verzadiging op -100. Wit is immers geen kleur...

Ben je benieuwd naar de verschillende overvloeimodi? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Met 'Overvloeien als' zorgen we ervoor dat de Curven laag alleen de schaduwen en de textuur in het truitje versterkt.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 03 2024 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we de kleur van zwart naar wit aanpassen in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.