Zo werk je met Neural Filters in Photoshop!

26 februari 2024 08:50
redactiezoomnl

Neural Filters hebben enige tijd geleden al hun intrede gedaan als aparte werkruimte binnen Photoshop. De Neural Filters bevatten een aantal filters en bewerkingen, waarmee je zonder al te veel moeite nieuwe creatieve grenzen kunt opzoeken. Zo zet je met vrijwel een enkele druk op de knop een normaal landschap om naar een winterse sfeer of tover je met één muisklik een glimlach op je model.

Of wat te denken van het omzetten van een oude zwart-witfoto naar kleur? Met de Neural Filters is het mogelijk om vrijwel onmogelijke bewerkingen te doen. Photoshop is met de Neural Filters in staat om zelfstandig veranderingen door te voeren in jouw foto en bedenkt daar zelfs ook zelfstandig nieuwe pixels bij. Wie denk dat het inzetten van Neural Filters lastig is, heeft het volledig mis. Het zijn zeer effectieve, maar vooral eenvoudig in te zetten bewerkingen.

Met Neural Filters kun je bijvoorbeeld kleur aanbrengen in een oude zwart-witfoto.

Neural Filters in Photoshop

De Neural Filters in Photoshop zijn bij elkaar gegroepeerd en ondergebracht in één overzicht. Je hoeft dus niet op allerlei verschillende plekken binnen Photoshop te zoeken. De filters zijn te vinden via het hoofdmenu van Photoshop bij Filter / Neural Filters. Als je klikt op Neural Filters opent een nieuw venster met alle beschikbare filters onder elkaar.

De Neural Filters roep je op via het menu Filter / Neural Filters.

In het overzicht met de verschillende filters zie je een aantal dingen. Zo staat er bij sommige filters een wolkje. Dit pictogram geeft aan dat het filter gedownload moet worden, voordat je het kunt gebruiken. Dit hoeft uiteraard maar één keer. Als je op de titel van het filter klikt, kun je ook zien wat de omvang van het te downloaden item is.

Verder zie je bij sommige filters de aanduiding Bèta staan. Dit zijn Neural Filters die al wel werken, maar nog wel fouten kunnen bevatten omdat deze specifieke filters nog voor een deel in ontwikkeling zijn en zich dus nog in een testfase bevinden. Deze filters werken gewoon, maar kunnen soms nog wat in resultaat achterblijven.

In ontwikkeling

Je ziet dus dat je de beschikking hebt over de normale Neural Filters en de bètafilters. Vind je het nu leuk om te zien wat er vermoedelijk in de nabije toekomst nog bijkomt aan filters? Klik dan boven in het overzicht op het tabblad Wachtlijst. Daar zie je welke filters Adobe overweegt toe te voegen. Zo zie je dat er mogelijk een filter komt dat water omzet, waarbij het lijkt of de foto met een lange sluitertijd is gemaakt.

Je kunt zelfs aangeven dat je geïnteresseerd bent in een bepaald filter door op de betreffende knop te klikken. Adobe kijkt op deze manier of een bepaalde functie onder de gebruikers leeft. Op basis van die ‘stemmen’ weet Adobe waar de prioriteit op moeten komen liggen.

Neural Filters die mogelijk binnenkort verschijnen.

Stappenplan Neural Filters gebruiken

Wil jij gebruikmaken van de Neural Filters en je creativiteit naar een hoger plan tillen of simpelweg jezelf wat werk uit laten handen nemen, dan kun je gebruikmaken van de volgende stappen. Welk filter je ook kiest uit de opties, de algehele werking is per filter hetzelfde. Je hoeft dus niet iedere keer een ander aanvliegroute te kiezen. Het enige wat per filter verschillend is, zijn de opties die beschikbaar zijn. Zo zul je bij het filter Slim portret uiteraard andere opties hebben dan bij het filter Landschapsfilter.

Stap 1

Foto openen

Logisch uiteraard. Je zult een geschikte foto nodig hebben, die open staat in Photoshop. Betreft het een raw-beeld dat je opent? Dan kom je binnen Photoshop eerst terecht in Camera Raw, waar we elders een uitgebreide uitleg van uit de doeken hebben gedaan. Doe in dat geval je bewerkingen die je nodig hebt in Camera RAW en klik op Openen om in je basisscherm van Photoshop te komen. Werk je met een jpeg-bestand, dan kom je meteen in het basisscherm.

Stap 2

Filter kiezen en aanzetten

Ga via het menu Filter boven in je scherm naar de optie Neural Filters. Je foto verschijnt in een nieuw venster, waar je alle beschikbare filters onder elkaar ziet staan. Linksboven in je scherm kun je kiezen hoe je je foto wilt zien. Op 100% zoom je je foto in tot op ware grootte. Bij In venster zie je je hele foto, zonder dat er stukken buiten het zichtbare gebied vallen. Kies je voor Scherm opvullen, dan wordt je foto voor een gedeelte getoond, afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is aan de linkerkant van het scherm.

Het scherm met de Neural Filters onder elkaar en je gekozen foto links.

Je kunt nu één van de beschikbare filters kiezen. Klik op het filter van jouw keuze. Zie je een wolkje in de titelbalk, dan moet je het filter eerst nog downloaden. Vervolgens kun je het filter aan- en uitzetten met het schuifje achter de naam van het gekozen Neural Filter.

Stap 3

Neural Filter instellen

Je keuze is gemaakt en je hebt het Neural Filter met het schuifje aangezet. Aan de rechterkant van je scherm verschijnen nu alle parameters, die horen bij jouw gekozen filter. Zo zal je bij Slim portret mogelijkheden zien om bijvoorbeeld een glimlach in te stellen en bij de Landschapsmixer voorinstellingen om je zomerse plaat om te zetten naar de herfst. Ieder filter heeft zijn eigen parameters.

Speel ermee en kijk wat er uitkomt. Aangezien het werken met Neural Filters voornamelijk toegespitst is op jouw eigen creatieve gedachte, is er dus geen richting te geven wat je per filter zou moeten doen. Leef je uit, experimenteer en zoek naar datgene wat je foto nodig heeft. Zodra je met schuiven en instellingen aan de slag gaat, zie je de uitwerking ervan meteen op je foto in de voorstelling links.

Met de parameters aan de rechterzijde pas je je effecten toe.

Iedere schuif doet uiteraard iets. Sommige Neural Filters zijn uitgerust met de schuif Sterkte. Hiermee finetune je eenvoudig de kracht van je creatieve uitspatting. Zo kun je de uitwerking van het filter een beetje blenden met je oorspronkelijke foto.

Finetunen kan met specifieke schuiven, indien beschikbaar.

Stap 4

Alles of .. minder

De effecten die je toepast, worden zichtbaar op je gehele foto. Uiteraard kun je dat later in Photoshop nog aanpassen, omdat je je Neural Filter-bewerking straks kunt omzetten in een nieuwe laag. Maar ook is het mogelijk om direct in dit scherm al delen van je creatieve omzetting uit de afbeelding te halen. Je kunt als het ware stukken weggummen. Dit doe je linksboven in je scherm met de plus en de min.

Wil je dus ergens wat van het gekozen filter weghalen, klik dan op het min-symbool. Stel vervolgens boven in je scherm de grote van je ‘gum’ of penseel in en kies de dekking. Dankzij de min poets je met ingedrukte muisknop het een en ander weg. Wil je juist iets terughalen dat je weg had gehaald? Klik dan op het plus-teken. Wil je helemaal niets van je effecten of creatieve inslag weghalen uit je resultaat en dus het Neural Filter straks toepassen op je hele beeld, sla deze stap dan over.

Met het minteken kun je eventueel delen weghalen.

Stap 5

De uitvoer bepalen

De laatste stap is de uitvoer bepalen. Je bent nog steeds bezig in het scherm dat hoort bij de Neural Filters, maar zo meteen keer je terug naar je basisscherm van Photoshop. Hoe wil je dan dat het toegepaste filter in je bewerking opgenomen wordt? Als nieuwe laag? Met of zonder masker? Of pas je liever het Neural Filter toe als een Slim filter? Maak je keuze. Wij hebben als favoriet Nieuwe laag gemaskeerd. Zodra je dan daarna op Ok klikt, komt je Neural Filter als nieuwe laag in Photoshop te staan, meteen voorzien van een laagmasker.

De keuzes van uitvoer verschillen per Neural Filter. Je hoeft dus niet altijd dezelfde opties te zien staan.

Bepaal de uitvoer die je nodig hebt.

Je hebt na het kiezen van de uitvoer op OK geklikt. Nu kom je weer terug in het standaardvenster van Photoshop. In ons geval is ons Neural Filter toegepast en als nieuwe laag toegevoegd aan onze bewerking. Deze zie je dan ook terugkomen in het Lagenpaneel. Het voordeel dat ons filter als laag beschikbaar is, is dat er nu nog van alles mee gedaan kan worden.

Het Neural Filter is opgenomen als nieuwe laag in onze workflow.

Zoals gezegd, is het werken met Neural Filters niet moeilijk. Je kunt voortdurend hetzelfde proces doorlopen. Het is eenvoudig en snel. Handig dus!

Make-up overdracht

Heb je een foto van iemand met een prachtige visagie, waarbij de make-up tot in de puntjes is verzorgd? Dan kun je die make-upstijl overbrengen naar een andere foto. In de instellingen kun je een referentiefoto uploaden. In die foto zoekt Photoshop naar de gebruikte make-up stijl en kleuren. In een snelle handeling zet je die stijl over naar je te bewerken foto. Het is toch fantastisch?

Breng de make-up van je ene foto over naar de ander.

Landschapsmixer (Bèta)

Landschapsmixer is een echt creatief filter en spitst zich toe op … uiteraard de landschapsfotograaf. Heb je een toffe plaat, maar waren de omstandigheden niet optimaal die dag? Kies dan één van de voorinstellingen of ga zelf aan de slag met de beschikbare schuiven. Voor je het weet, heb je je saaie voorstelling omgetoverd naar het karakter van een zonsondergang of heb je een dagfoto omgezet naar de nacht. Of wellicht verander jij je foto dusdanig dat je hem transformeert naar een totaal ander seizoen.

Tover je landschap om naar een geheel nieuwe dimensie.

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.