Terugblik SIGMA Talent Quest en prijsuitreiking

10 december 2019 15:34
31 december 2019 12:16
Partnerredactie

Terugblik SIGMA Talent Quest en prijsuitreiking

Door: partnerredactie | 10 december 2019 15:34
stq, sigma, talent, quest, prijsuitreiking, slot zuylen
De Zoom-community bevat zoveel talent! In de eerste helft van 2019 deden we een oproep voor de SIGMA Talent Quest, waarop we bijzonder veel én bijzonder veelbelovende aanmeldingen ontvingen. Het hele traject is een feestje van talent geweest, waar we graag met jullie op terugblikken vanuit het sprookjesachtige Slot Zuylen. Nieuwsgierig wie de winnaar is...? Lees verder en bekijk de video!Dit is een samenwerking met Sigma. Lees hier wat dit betekent.

Het doel van de SIGMA Talent Quest is het vinden van een nieuwe SIGMA-ambassadeur. Een goede ambassadeur is niet alleen een getalenteerd fotograaf; ook de persoonlijkheid en het vermogen om kennis en passie aan anderen over te brengen zijn belangrijke eigenschappen. Om de juiste persoon te vinden, zijn verschillende onderdelen bedacht voor de kandidaten om te doorlopen.

Pitchen

Als eerste heeft de jury uit alle aanmeldingen tien kandidaten gekozen met een sterk portfolio en een interessante motivatie. Zij zijn uitgenodigd om voor de jury te pitchen, waarbij zij zichzelf presenteren en vertellen waarom zij denken een goede ambassadeur te kunnen zijn en wat voor workshop zij willen geven als ze doorgaan. De kandidaten zijn stuk voor stuk gepassioneerde en getalenteerde fotografen, met uiteenlopende specialismen: van landschaps- tot fashionfotografie en van portret- tot onderwaterfotografie en alles ertussenin. Uit dit tiental zijn drie zeer verschillende finalisten gekozen die verder met elkaar de strijd aangaan.


De drie finalisten voor de prijsuitreiking in Slot Zuylen. V.l.n.r. Thirsa Nijwening, Robert Smits en Jolien Kramer

Workshop onderwaterfotografie door Robert Smits

De volgende uitdaging voor de drie finalisten is het geven van een fotoworkshop aan een kleine groep Zoomers over een zelfgekozen onderwerp. Robert Smits is gepassioneerd onderwaterfotograaf en neemt de deelnemers aan zijn workshop mee naar België. Daar bevindt zich een indrukwekkend duikbassin vol tropische vissen, autowrakken en andere avontuurlijke objecten. Alle deelnemers zijn reeds in het bezit van een duikbrevet en duiken samen met Robert in de bijzondere wereld van de onderwaterfotografie. Na een uitgebreide theoriesessie worden zij uitgerust met een indrukwekkend onderwaterhuis met verstelbare flitsarmen, met daarin een spiegelreflexcamera met een SIGMA-objectief. Tijdens de eerste duik fotograferen zij met een groothoekobjectief, en bij de tweede duik met een 105mm-macro-objectief van SIGMA. Zo krijgen de deelnemers in één dag een goed beeld van deze bijzondere fotografievorm.


Foto: Tim van Dongen

SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | Art

ISO 3200 • F 13 • 1/100 SEC • 14 MM

Workshop portretfotografie door Thirsa Nijwening

Thirsa Nijwening is portretfotograaf en retoucher. Het liefste werkt zij met natuurlijk licht, waarbij ze altijd probeert een zo egaal mogelijke verlichting van het model te creëren. Tijdens haar workshop in een prachtige industriële locatie met hoge ramen laat zij de deelnemers zien hoe ze dit aanpakt. Onder andere door de modellen secuur in het mooiste licht te plaatsen en reflectieschermen te gebruiken. Maar ook de juiste communicatie met de modellen, styling en visagie zijn van belang bij het maken van het perfecte beeld.


Foto: Arjen Nouta

SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art

ISO 100 • F 2,2 • 1/320 SEC • 85 MM

Workshop Jolien Kramer op Urk

Als conceptueel fotograaf heeft Jolien Kramer het bijzondere plan gepitcht om tijdens haar workshop afval in beeld te brengen. Door middel van dat onderwerp leert zij de deelnemers om anders te kijken naar de dingen waar je normaal achteloos aan voorbijloopt. Hiervoor gaan we met vijf Zoomers naar haar thuisbasis Urk. De uitdaging is om een artistieke en verhalende serie te maken van afgedankte voorwerpen en vergane glorie. De deelnemers werken daarbij met SIGMA-prime-objectieven en worden uitgedaagd om hun beeld direct goed te kadreren en niet achteraf bij te snijden. Zo leren zij heel bewust te kijken en te fotograferen.


Foto: Hans J de Vries

SIGMA 40mm F1.4 DG HSM | Art

ISO 125 • F 4 • 1/640 SEC • 40 MM

Foto-opdracht met een bijzonder thema

Na het geven van de workshops krijgen de finalisten ook nog een bijzondere foto-opdracht. Hiervoor krijgen zij drie hoogwaardige SIGMA-objectieven ter beschikking: de 14-24mm F2.8 en 24-70mm F2.8 uit de Art-serie en de 70-200mm F2.8 uit de Sports-serie. De opdracht is om een serie van drie foto's te maken en daarvoor alle drie de objectieven te gebruiken. Hierbij krijgen zij een bijzonder thema mee. Omdat de finalisten strijden om het ambassadeurschap voor het Japanse merk SIGMA, is gekozen om dicht bij die identiteit te blijven en het Japanse begrip 'wabi-sabi' als thema mee te geven. Wabi-sabi kun je omschrijven als imperfecte schoonheid en natuurlijke eenvoud. Het omarmt de cyclus van groei en verval, en de patronen en structuren uit de natuur. Een redelijk abstract thema, maar daardoor vrij te interpreteren door alle drie de finalisten binnen hun eigen discipline.

Jolien gaat voor haar serie naar de voormalige Bijlmerbajes, waar ze de abstracte eenvoud van de voormalige gevangenis in beeld brengt in combinatie met het ruwe beton en de stalen tralies. Ook speelt licht een bijzondere rol in haar serie. Bekijk hier de hele serie van Jolien.


Een van de foto's uit de serie van Jolien

Voor Thirsa is Japan al langer een fascinatie. Zij neemt de objectieven mee naar Tokyo, waar ze een model in een handgeschilderde kimono fotografeert. Die handgeschilderde kimono staat voor de imperfecte schoonheid uit het wabi-sabi-principe, en het model vertegenwoordigt de ingetogen schoonheid en subtiele elegantie die eveneens aspecten zijn van dit principe. Bekijk hier de hele serie van Thirsa.


Een van de foto's uit de serie van Thirsa

Robert neemt de objectieven mee op reis naar het noorden van de Verenigde Staten, tijdens de zogenoemde 'Indian Summer'. In die periode zijn de bomen in dat gebied spectaculair gekleurd. Hij geeft invulling aan het thema door de cyclus van groei en verval in beeld te brengen, door de ruwe structuren van de natuur en door de perfecte imperfectie in de vorm van een kleine rimpeling in een verder spiegelgladde weerspiegeling op het water. Bekijk hier de hele serie van Robert.


Een van de foto's uit de serie van Robert

Er kan maar één winnaar zijn

Nadat alle onderdelen zijn afgerond, is het tijd voor de bekendmaking van de winnaar. Deze vindt plaats in het prachtige decor van het sprookjesachtige Slot Zuylen. Van iedere finalist staat een fotoafdruk uit hun serie op een standaard te pronken. Te midden van hun vrienden en familie nemen wij nog een keer alle hoogtepunten van de afgelopen maanden met de finalisten door.

De keuze voor de winnaar is een lastige geweest. Iedere finalist heeft zijn of haar sterke en minder sterke kanten. De een heeft een sterkere fotoserie; de ander is beter in het overbrengen van kennis en passie tijdens het geven van een workshop. Maar ook de manier van samenwerken tijdens het hele traject is een factor bij het bepalen wie de nieuwe SIGMA-ambassadeur wordt. Na een goed overleg van de jury, bestaande uit Jan-Willem Verschuuren en Marlow Wijnhoud van SIGMA en Zoom.nl-hoofdredacteur Maarten Jacobi, is de knoop doorgehakt. Met trots maken wij bekend dat de winnaar van de SIGMA Talent Quest is geworden: Robert Smits! Wij wensen hem veel succes met zijn ambassadeurschap.


De jury met de drie finalisten. V.l.n.r.: Marlow Wijnhoud - SIGMA, Thirsa Nijwening - 2e prijs, Robert Smits - winnaar, Jolien Kramer - 3e prijs, daarachter Maarten Jacobi - Zoom.nl en rechts Jan-Willem Verschuuren - SIGMA.

Met dank aan:

- Alle deelnemers en de drie finalisten in het bijzonder.

- Locatie: Slot Zuylen

STQ logo


Alle onderdelen van de SIGMA Talent Quest bekijken?

Ga naar ZOOM.NL/STQ voor een mooi overzicht van het hele traject.