Gebouwen rechtzetten in Photoshop met adaptief groothoek

6 september 2023 12:17
redactiezoomnl

Als je met een supergroothoek- of fisheyelens fotografeert, heeft Photoshop een verrassend filter om de gebogen lijnen te corrigeren. Het voordeel van dit filter is dat je eventueel alleen de verticale lijnen kunt aanpakken.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Voor
Na

Gebogen en ‘vallende’ lijnen

Als je met een supergroothoeklens fotografeert, zul je vaak zien dat lijnen aan de zijkanten van het beeld niet recht zijn, maar iets buigen. Bij een fisheyelens is dat natuurlijk extreem het geval. Daarnaast heb je heel snel ‘vallende lijnen’: het effect alsof gebouwen of bomen achterover hellen. Je kunt dit corrigeren met een lensprofiel en perspectiefcorrectie, maar dan snijd je een flink deel van het beeld weg. Met het Adaptief groothoek-filter kun je die correcties handmatig doen. Zo kun je beslissen wat je wel en niet corrigeert (bijvoorbeeld alleen de verticale lijnen). Zet de foto via een rechtsklik om in een slim object en kies dan Filter, Adaptief groothoek. Kies achter Correctie voor Automatisch of Visoog bij een fisheyelens en trek een lijn langs zo’n gebogen lijn in het beeld. De lijn zal automatisch meebuigen en het beeld rechttrekken zodra je de muisknop loslaat. Houd de Shift-toets ingedrukt als je de lijn ook meteen perfect verticaal wilt hebben.

Benieuwd naar een andere mogelijkheid om gebouwen recht te zetten in Photoshop? In dit artikel behandelen we de optie 'vrije transformatie'.

Met het Adaptief groothoek-filter kun je handmatige lens- en perspectiefcorrecties uitvoeren.

Selecteren en vullen

Heb je Visoog geselecteerd, dan kun je de buiging van de lijn nog handmatig aanpassen als dat nodig is. Verder werkt dit filter eigenlijk heel eenvoudig. Je trekt gewoon net zoveel verticale lijnen als nodig is om het beeld perfect horizontaal te corrigeren. Houd steeds de Shift-toets ingedrukt om de lijnen niet alleen recht, maar ook perfect verticaal te krijgen. Het gemakkelijkste is om eerst alleen het deel te trekken waar je goed kunt zien hoe de lijn loopt, en dan daarna de lijn boven en onder door te trekken door het hele beeld. Horizontale lijnen kun je gewoon ongecorrigeerd laten om niet te veel beeld te verliezen. Of je maakt bijvoorbeeld alleen de dakrand van een gebouw recht (nu zonder de Shift-toets), zonder de lijn verder door te trekken.

Als je de horizontale correcties beperkt tot de belangrijkste dakranden, wordt het beeld in die richting niet zo sterk vervormd. Je verliest daar dus veel minder beeld dan bij een volledige correctie via een profiel.

Verfijning

Nu is het een kwestie van het Uitsnijden-gereedschap gebruiken om de sterkst vervormde randen weg te snijden. Snijd de lege hoeken in de lucht niet volledig af, want dat kost je veel beeld. En misschien valt de bovenkant van sommige gebouwen er dan ook af. Je kunt die lege hoeken gemakkelijk opvullen met het Kloonstempel of (Snel) Retoucheerpenseel. Het enige probleem is dat die gereedschappen niet direct in een slim object kunnen werken. Dus je moet eerst een nieuwe laag boven het slimme object aanbrengen en het vullen dan daarin doen. Vergeet niet om Monster van alle lagen aan te vinken (of Alle lagen achter Monster te kiezen), want het gereedschap moet natuurlijk wél het slimme object als voorbeeld kunnen gebruiken!

Op zoek naar meer informatie over het retoucheerpenseel? In dit artikel behandelen we het retoucheerpenseel in Photoshop.

De lege hoeken vul je op met het Retoucheerpenseel of het Kloonstempel. Je moet dat wel in een nieuwe laag doen, want in een slim object kun je niet klonen of retoucheren.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Wil je meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.