Handige tips en locaties om paddenstoelen te fotograferen

6 oktober 2023 08:26
TessMutsters

Het is er weer tijd voor, paddenstoelen springen overal uit de grond! Deze kleine organismen zijn hartstikke leuk om te fotograferen en ze zijn dan ook hét macro-onderwerp van de herfst. In dit artikel geven we je handige tips om paddenstoelen te fotograferen, vertellen we je meer over paddenstoelen en geven we je wat handige fotolocaties.

Paddenstoelen zijn een echt symbool van herfst. Je ziet ze overal verschijnen en ze zijn er in enorm veel verschillende vormen en maten. Niet zo gek dan ook dat ze zo’n populair onderwerp zijn voor macrofotografie. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

Wat zijn paddenstoelen?

De meeste mensen weten wel dat een paddenstoel een deel van een schimmel is. Om precies te zijn is een paddenstoel het vruchtlichaam van een schimmel. Het is als het ware de bloem ervan. De schimmel zelf leeft ondergronds en vormt een enorm netwerk van schimmeldraden door de grond heen. Daar heb je weinig aan in de fotografie, wat wel leuk is om te weten is dat er ongeveer 5250 verschillende soorten paddenstoelen voorkomen in Nederland. Wil je ze dus allemaal op de foto zetten, dan ben je wel even bezig. De meeste paddenstoelen hebben lamellen, dat zijn de flinterdunne lijntjes aan de onderkant van de kap. Deze zijn vaak erg mooi om te fotograferen, bijvoorbeeld voor een detailfoto. Let er dus goed op als je aan de slag gaat!

1. Fotografeer van een laag standpunt

Wij mensen kijken meestal van een erg hoog standpunt naar paddenstoelen. Ze groeien immers meestal op de grond. Wil je een paddenstoel mooi en evenwichtig in beeld brengen, dan kun je het beste dezelfde hoogte als de paddenstoel aannemen. Dat betekent dus vaak: ga op de grond liggen! Zorg er dan ook altijd voor dat je een grote plastic zak meeneemt, zodat je niet direct in de vochtige, soms modderige aarde hoeft te liggen. Een kersenpittenzak of ander steuntje kan ook handig zijn. Zo kun je je camera stabiel wegzetten.

paddenstoelen
Foto: marielledevalk

2. Fotografeer paddenstoelen van onderen

Soms groeien paddenstoelen niet op de grond. De porseleinzwam groeit bijvoorbeeld aan boomstammen, waardoor je ze goed van onderen kunt fotograferen. De paddenstoel lijkt zo veel langer en groter, daarbij krijg je op deze manier een mooi beeld van de onderkant van de kap en die prachtige lamellen.

paddenstoelen
Foto: SerDavos

3. Scherpstellen op de paddenstoelen

Als je erg laag bij de grond fotografeert, kan het lastig zijn om door je zoeker goed scherp te stellen en een compositie te bepalen. Soms kan liveview dan een uitkomst bieden. Zo kun je via liveview inzoomen op de paddenstoel en handmatig scherpstellen. Dat kan handig zijn als de paddenstoel bijvoorbeeld erg klein zijn en je niet goed kunt zien of ze scherp zijn.

paddenstoelen
Foto: Hennievv - ISO 800 · ƒ/1.8 · 1/30s · 50mm

4. De juiste instellingen om paddenstoelen te fotograferen

Als je paddenstoelen gaat fotograferen, is het diafragma waarschijnlijk de belangrijkste instelling. Meestal fotografeer je paddenstoelen met een zo laag mogelijk diafragmagetal. Zo zorg je ervoor dat de achtergrond mooi onscherp wordt en alle nadruk op de paddenstoel ligt. Kies je voor een hoger diafragmagetal, dan wordt de omgeving al snel te druk. Verder is het vaak wat donkerder op plekken waar je paddenstoelen fotografeert, bijvoorbeeld in het bos. Je kunt dan voor een wat langere sluitertijd kiezen, zodat je de iso laag kunt houden, een steuntje, zoals die kersenpittenzak van tip 1, kan dan ook weer erg van pas komen.

paddenstoelen
Foto: gtiemens - ISO 640 · ƒ/2.8 · 1/125s · 100mm

5. Probeer dingen uit!

Je kunt een hoop leuke dingen uitproberen tijdens het fotograferen van paddenstoelen. Speel bijvoorbeeld eens met de witbalans, een koelere of juist warmere tint kan je foto echt de sfeer geven waar je naar op zoek bent. Verder is het leuk om bijvoorbeeld met tegenlicht te werken. Het is ook leuk om op pad te gaan als het regent en de druppels die op de paddenstoel vallen te fotograferen. Wil je zelf niet nat worden? Dan kun je dit effect ook nabootsen door met een plantenspuit of klein gietertje te werken.

Lichtgevende paddenstoelen door lightpainting

Wil je écht een leuk experiment aangaan, dan kun je aan de slag met lightpainting. Dit is in de basis heel simpel. Er zijn meerdere technieken om een lightpaintingfoto met paddenstoelen te maken, wij leggen er één uit.

Allereerst zoek je natuurlijk een goede paddenstoel uit en stel je je camera op. Het is belangrijk dat je je camera ergens op kunt zetten of weg kunt leggen, waardoor deze langer op dezelfde plek kan blijven staan. Je houdt hem dus niet vast. Richt je camera zó dat je de onderkant van de paddenstoel goed ziet. Allereerst maak je nu een onderbelichte foto, waardoor de paddenstoel en ook de omgeving erg donker overkomen. Vervolgens kies je voor een wat langere sluitertijd en maak je de foto nog een keer. Dit keer schijn je echter met een zaklampje op de bovenkant van de paddenstoel. Het licht komt zo door het kapje heen. Vervolgens voeg je later in Photoshop de twee foto’s samen, waardoor je een donkere omgeving en een mooi, belichte paddenstoel krijgt. Het lijkt zo dan net alsof de paddenstoel licht geeft!

paddenstoelen
Foto: Rudolfodalamicio - ISO 500 · ƒ/4 · 1/160s · 70mm

Locaties om paddenstoelen te fotograferen

Paddenstoelen kun je natuurlijk vrijwel overal fotograferen. Je hoeft alleen maar naar het bos te gaan, of in een groene berm te kijken om er een paar te vinden. Er zijn echter een paar locaties die echt aan te raden zijn om te bezoeken als het gaat om paddenstoelen. We sommen ze voor je op! Nog meer fotolocaties voor paddenstoelen kun je hier vinden.

Buitenplaats Elswout

Buitenplaats Elswout is meer dan 400 jaar oud en een van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. Dit gebied staat bekend om verschillende dingen, waaronder een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. In dit gebied komen namelijk vaak meer dan 450 soorten paddenstoelen voor, waarvan er een aantal behoorlijk zeldzaam zijn. Wil je alle paddenstoelen in Nederland spotten, dan is dit dus een erg goede plek om te beginnen!

paddenstoelen
Foto: franspelzer - ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/10s · 100mm

Waterloopbos

Het Waterloopbos in Flevoland wordt door Natuurmonumenten een waar Walhalla voor paddenstoelliefhebbers genoemd. Er zijn dan ook verschillende routes uitgezet speciaal voor het spotten van zo veel mogelijk paddenstoelen. Zeker de moeite om eens langs te gaan dus!

paddenstoelen
Foto: Nverbij - ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/60s · 100mm

Voorsterbos

Wie paddenstoelen wil zien, kan eigenlijk niet om het Voorsterbos heen. Dit is namelijk het enige paddenstoelenreservaat van Nederland. Je vindt hier enorm veel verschillende soorten paddenstoelen, namelijk zo’n 800 soorten! Het paddenstoelenreservaat is ook nog vol in ontwikkeling, het is namelijk in 2016 aangelegd. Daarom zijn er ieder jaar weer nieuwe paddenstoelensoorten te ontdekken.

Check de video!

Ben je op zoek naar nog meer tips en informatie over het fotograferen van paddenstoelen? Check dan de video hieronder!