Samyang Challenge Portret door Brenda Roos – Stem nu!

30 juni 2021 12:09
partnerredactie

Voor de eerste Samyang Challenge met het thema Portret, kregen twee Zoomers de opdracht om een portret te maken waarbij de persoon duidelijk in beeld is, maar waarbij de omgeving ook een rol speelt in het beeld. Voor deze opdracht kregen zij het Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief toegestuurd om mee te fotograferen. Bekijk nu het resultaat en stem op jouw favoriete foto!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Transcontinenta B.V. – distributeur Samyang

Stem op jouw favoriete foto!

Brenda is een van de twee deelnemers aan de Samyang Challenge Portret. Bekijk nu ook de foto en review van Manon Cosaro-Möller of ga direct naar de pagina om te stemmen door op de knop hieronder te klikken.

Review: Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief - door Brenda Roos

Eerste indruk

Het objectief voelt na het uitpakken van de doos heel licht aan. Het zit erg mooi verpakt in een slanke en stevige beschermhoes, afsluitbaar met een rits. Veel beter verpakt dan menig ander objectief in mijn bezit. Het gewicht en omvang van het objectief is prima in balans met mijn lichte camera, een Sony A7 III. De combinatie camera en objectief ligt erg lekker in de hand en ziet er goed uit. Hier kun je een hele dag mee fotograferen zonder last te krijgen van je armen, handen of schouders; echt fijn!

Gouden uurtje

Het liefst fotografeer ik natuurlijke portretten, zonder poespas. De omgeving is voor mij belangrijk; hoe zijn de kleuren? Hoe is het licht? Hoe gebruik ik die om mijn portret zo goed mogelijk uit te laten komen? De sfeer van het gouden uurtje is waar ik, net als veel andere fotografen, helemaal voor val. Ik pas het zoveel mogelijk toe. En dan ook nog zoveel mogelijk met tegenlicht. Al het mooie komt dan samen; je model wordt mooi zacht belicht, de bokeh, het haarlicht en af en toe wat haze of lensflare; allemaal superfijn voor een mooie sfeer in het portret.

De eerste test van Brenda met de Samyang 75mm F1.8 tijdens het gouden uurtje. Model: Noortje.

Sony A7III met Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief · 1/640 sec · F1,8 · ISO100 · 75mm

Dat is dan ook precies wat ik voornamelijk wilde testen met dit Samyang objectief; hoe gaat dit objectief om met moeilijke lichtsituaties en hoe goed kan ik een portret dan schieten op F 1,8? En nog belangrijker, hoe zien de foto’s er achteraf uit? Als model heb ik mijn dochter gekozen waarmee ik ’s avonds makkelijk last minute de deur uit kon als het zonnetje scheen. Voor een review in Zoom.nl magazine kon ik haar wel porren om dat te doen. En zo kreeg ik weer eens een paar mooie portretten van mijn dochter. De Samyang 75mm F1.8 had geen enkel probleem met het laatste licht van de dag. 

Pluspunten

Als de situatie het toelaat fotografeer ik zoveel mogelijk met diafragma F 1,8. Ik hou van de onscherpte in de achtergrond die je ermee creëert. Het bokeh is op de gemaakte foto’s helemaal naar mijn zin. Dit belooft nog wat! Heel benieuwd ben ik altijd naar de Eye-AF prestaties bij een nieuw objectief. Deze werkt perfect, ik merk amper tot geen verschil met mijn andere objectieven. De scherpte is echt prima en de reactie lekker vlot. De autofocus is snel, stil en precies. Het objectief laat me met zijn 75mm ook lekker dicht bij mijn model komen. Het beeld vervormt niet. 

De “custom switch” is ook erg handig. Je wisselt de aangrenzende scherpstelring makkelijk naar diafragmaring. De ring verschoof wel vaak per ongeluk. In plaats van F 1,8 heb ik daarom ook foto’s gemaakt met F 2,2. Misschien is dat een kwestie van wennen. Op mijn eigen Sony 135mm objectief gebruik ik de ring ook als diafragmaring en daar heb ik minder last van het “per ongeluk draaien” dan bij deze Samyang. Echt hinderlijk vind ik dat niet, het zorgt ervoor dat ik beter blijf letten op mijn instellingen. Verder zijn er geen minpunten te vinden. Oké, jammer dat het objectief niet stof- en spatwaterdicht is. Maar is dat iets om wakker van te liggen?

Het resultaat en tevens officiële inzending van Brenda voor de Samyang Challenge Portret. Model: Noortje.

Sony A7III met Samyang 75mm F1.8 AF Sony FE objectief · 1/400 sec · F1,8 · ISO100 · 75mm

De gekozen foto

Bij het selecteren en bewerken van de gemaakte foto’s ben ik nog meer verrast dan bij het fotograferen. Heerlijke kleuren, heldere en scherpe beelden. Het model is goed van de achtergrond geïsoleerd en de omgeving laat nog genoeg detail zien om een verhaal te vertellen. Ik heb gekozen voor dit close-up portret waarbij je goed kunt zien dat het gezicht en zelfs de handen scherp zijn bij F 1,8; niet gek op zo’n korte afstand tot het model. Het kleurrijke bushokje waarin ze zit maakt de foto een beetje urban en passend bij een puber.

Topper

Dit objectief is zo compact en licht dat je hem altijd wel mee kunt nemen, dat is een groot pluspunt. Voor fotografen die wat dichter bij hun model willen komen is dit objectief fijn in gebruik. Voor mij zou het mijn nieuwe “Plastic Fantastic” kunnen zijn. De hoge kwaliteit en het gebruiksgemak tegenover een zeer schappelijke aanschafprijs maakt dit objectief echt een aanrader voor velen.

Wie is Brenda Roos?

Dagelijks ben ik met fotografie bezig. Is het niet met mijn ‘echte’ camera dan is het wel met mijn telefoon. Ik maak veel foto’s, van het dagelijks leven om mij heen. Gewoon om mooie herinneringen vast te leggen. Ik ben nu ook 6 jaar fulltime (portret)fotograaf en ik geniet er volop van. Het is bijzonder fijn om als beroep anderen blij te kunnen maken met een mooi portret van zichzelf of het gezin.

Meedoen

Wil jij ook meedoen aan een van de volgende Samyang Challenges en kans maken op een gloednieuw Samyang objectief? Er komen nog vier Challenges met verschillende thema’s aan, dus meld je snel aan!

Bekijk hier de andere Samyang Challenges: