Op Zoom.nl komen we dagelijks tal van waanzinnige foto’s tegen. Sommige springen er zó uit, dat we daar even wat dieper in willen duiken. Zo kwamen we deze waanzinnige actiefoto van Bob Ensink tegen. In deze How It’s Made duiken we samen in de wereld van natuurfotografie in actie.
Het fotograferen van vogels is helemaal niet zo makkelijk, zeker niet in vlucht. Je moet immers de perfecte timing en de juiste instellingen hebben. Toch is het Bob Ensink bij deze foto perfect gelukt. Hij heeft dan ook veel ervaring met het fotograferen van wildlife.
Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus How It’s Made!
Ken je omgeving
Bob fotografeert vaak bij hem in de buurt. Daardoor kent hij de omgeving goed en weet hij ook ongeveer waar hij welke dieren kan verwachten. Bij wildlife fotografie is het kennen van je omgeving erg belangrijk. Zo leer je immers waar welke dieren bijvoorbeeld graag jagen of naar eten zoeken, of waar sommige dieren nestelen.
Voor zijn meeste foto’s gaat Bob vroeg op pad, maar toen hij deze foto van een torenvalk maakte, vertrok hij juist wat later. In de ochtend sneeuwde het namelijk nog en was het nog erg donker. Later op de dag werd het echter wat lichter en was er sprake van prachtig, zacht licht dat je ook in de foto terug ziet komen.
Foto: BobEnsink - ISO 2000 · ƒ/6.3 · 1/1600s · 840mm
De juiste sluitertijd en instellingen
Voor het maken van deze foto heeft Bob een behoorlijk hoge sluitertijd gebruikt (1/1600). Dat is wel nodig ook, want vogels in vlucht, en zeker een torenvalk, zijn ontzettend snel. Daarbij fotografeer je vaak met een flinke brandpuntsafstand. Met een lagere sluitertijd krijg je daardoor al snel te maken met bewegingsonscherpte. Wil je net als Bob de beweging van de vogel op de foto volledig bevriezen, dan is een hoge sluitertijd echt onmisbaar. Aan de hand van die sluitertijd kies je vervolgens de rest van je instellingen. De iso zal zo waarschijnlijk een flink tandje omhoog moeten.
Een goed objectief
Tijdens het fotograferen gebruikt Bob een Canon EOS R7. Deze camera is snel en bij wildlifefotografie is dat erg belangrijk. Daarnaast heeft de camera een cropfactor, waardoor je de dieren nog een stukje groter in beeld brengt. Om de dieren zo goed mogelijk in beeld te krijgen, fotografeert Bob verder met een 150-600mm objectief. Verder gebruikt hij ook nog een tussenring van 1.4 om echt het uiterste uit de lens te kunnen halen.