Zo maak je een bijzondere wildlife foto in Nederland - Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 9

9 december 2021 13:35
redactiezoomnl

We zijn alweer in week 9 van het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. "Maak een bijzondere wildlife foto in Nederland", luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Leer je onderwerp kennen en anticipeer

Natuurfotografen zullen erkennen dat het kennen van je camera zeker een must is, maar dat het kennen van je onderwerp minstens zo belangrijk is, zodat je kunt anticiperen op wat komen gaat. De basis is het juist hebben van je sluitertijd, de beste autofocus-instellingen en een keuze voor de burstmodus. Maar dan nog zullen geslaagde actiefoto’s afhankelijk zijn van elementen waar je camera niets aan kan doen: jouw kennis van de natuur.

Zo heeft het geen zin bijvoorbeeld om dichter bij een biddende torenvalk proberen te komen. Kom jij dichterbij, dan schuift zij een stukje op. Beter is het om te wachten: dan komt het valkje wellicht een stukje naar jou toe. Vogels kennen ook bepaalde vliegbewegingen. Zo zal de ene vogel in een rechte streep vliegen en een ander soort een golvende vliegbeweging maken. Als je dit soort elementen kent, is het makkelijker mee te bewegen en te anticiperen. Wil je nog meer tips? In dit artikel delen we tips voor het verbeteren van je wildlife fotografie.

Foto: ingridvangulick · EXIF onbekend

Ga met geschikte apparatuur op pad

Neem een camera mee op pad die zowel qua techniek als bouw opgewassen is tegen gebruik in de natuur en onvoorspelbare weersomstandigheden. Zorg er daarnaast voor dat je camera snel genoeg is. Tegenwoordig kun je camera’s vinden die tientallen beelden per seconde kunnen maken. Dat klinkt als een luxe die je niet nodig hebt, maar bij wildlife-fotografie is elk beeld dat je kunt maken van een wild dier weer een extra kans op een geslaagd beeld. Dieren zijn snel en kunnen zo weer uit je vizier verdwijnen, dus een snelle camera is zeker een groot voordeel in dat soort situaties.

Neem geschikte objectieven mee op pad. Idealiter is dat in ieder geval een tele-objectief met een flink bereik. Zo kun je dieren die zich ver van je camera bevinden toch goed op de foto zetten. Dit kan zowel een objectief met een vaste brandpuntsafstand zijn als een zoom-objectief. Met een zoom-objectief heb je natuurlijk wat meer flexibiliteit. Als je enkel een 600mm bij je hebt moet je maar net geluk hebben dat het dier zich op de goede afstand bevindt. Staat het dier toch dichtbij de camera, dan wordt een goede foto maken een uitdaging. Heb je een of meerdere zoom-objectieven op zak, dan lukt dat veel beter. Mits je snel genoeg bent met wisselen van objectief natuurlijk. Wil je dit soort missers liever voorkomen dan is het een goed idee om met twee camera’s op pad te gaan. Eentje met een tele-objectief en eentje waar een zoom-objectief op is bevestigd.

Nog een tip: een goed en stevig statief is nooit overbodig, zeker niet als je op pad gaat met lange en zware tele-objectieven. Op zoek naar meer tips over de juiste apparatuur voor wildlife fotografie? In dit artikel delen we welke apparatuur onmisbaar is als je wildlife gaat fotograferen.

Foto: tom kruissink · ISO 800 · ƒ/8 · 1/1000s · 500mm

Scherpstellen

Bij de verschillende scherpstelgebieden die instelbaar zijn in je camera kun je een keuze maken uit een volledig vlak, een deelgebied met minder scherpstelpunten of een enkelvoudig scherpstelpunt. De meeste precisie haal je door gebruik te maken van een enkelvoudig scherpstelpunt. De camera kan dan immers alleen nog scherpstellen op die plek waar jij je scherpstelpunt op richt.

De moeilijkheid bij actiefotografie is om het enkelvoudige scherpstelpunt voortdurend op je bewegende onderwerp te houden, met name als je niet weet hoe je onderwerp zich beweegt. Een dier wil nog weleens wat onverwachte wendingen maken. Juist dan is het lastig om dat scherpstelpunt op het dier te houden. En toch is dat wel een vereiste. Werk je in de C-AF-stand en houd je je AF-punt niet op het betreffende dier, dan kan het zomaar zijn dat je camera plots op de omgeving erachter focust, omdat je daar per ongeluk je focuspunt hebt. Het volgen van en het meebewegen met je onderwerp is dus belangrijk.

Gelukkig hebben sommige camera’s een zeer geavanceerd autofocussysteem. Ze kennen naast de AF-S en AF-C vaak ook een AF-trackingsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het onderwerp in de zoeker gevolgd wordt. Ook al beweegt het dier plots van links naar rechts en kun jij als fotograaf daar niet snel genoeg op anticiperen, dan zal de AF-tracking deze wending vanzelf door hebben en je focuspunt(en) mee verplaatsen met het wendbare dier. AF-tracking is fantastisch voor onderwerpen die een onvoorspelbare actie-richting kennen. En dat zijn er veel.

AF Tracking is dus zeker een welkome instelling voor iedereen die actie wil fotograferen. Niet alle camera’s beschikken hierover, maar de recente camera van de afgelopen jaren zeker. De benaming van de AF-Tracking functie heet bij iedere merk anders. Enkele voorbeelden:

  • Olympus: AF Tracking
  • Panasonic: AF Tracking
  • Sony: Tracking of Lock-ON AF
  • Nikon: 3D Focus Tracking
  • Fujifilm: Tracking
  • Canon: Ai Servo AF Tracking

Foto: AndyvdSteen · ISO 2500 · ƒ/4 · 1/60s · 400mm

Locaties

Natuurlijk moet je weten waar je wildlife in Nederland kunt vinden. Aangezien het al december is, kan het zijn dat bepaalde dieren nu minder makkelijk te vinden zijn in de natuur, houd hier dus rekening mee mocht je deze week op pad gaan. Daarnaast kun je ook een dierentuin bezoeken om daar te fotograferen. Daarover hebben we al eerder een artikel geschreven met tips voor het fotograferen van wildlife in de dierentuin.

Hieronder delen we een lijst met locaties voor het fotograferen van wildlife.

Dierentuinen:

Wildlife locaties:

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Volg dan onze cursus Vogels spotten en fotograferen of de cursus Beweging en actie op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!

Foto: Gertj123 · EXIF onbekend