4 fotolocaties voor het fotograferen van de zeearend

9 juli 2021 08:56
TessMutsters

Sinds 2006 is de zeearend weer in Nederland te vinden en inmiddels lijkt deze prachtige, grote vogelsoort zich helemaal op zijn gemak te voelen in ons land. De zeearend is dan ook een must om als nederlandse vogelfotograaf eens vast te leggen. In dit artikel vertellen we je wat over de zeearend, vind je een kaartje met locaties en geven we je wat tips over het fotograferen van dit prachtdier.

Eerst even dit: als je op pad gaat om de natuur te fotograferen, is het belangrijk dat je de natuur met respect behandeld. Laat geen afval achter (houd je mondkapjes bij!), maak niets kapot en stoor de dieren in de natuur niet.

In het artikel hieronder geven we je eerst wat informatie over de zeearend. Vervolgens beschrijven we een paar locaties waar de zeearend veel gespot wordt en voegen we een kaartje in. Als laatste geven we je een aantal tips voor het fotograferen van vogels.

De zeearend in het kort

Ze zeearend is een hele flinke roofvogel met een spanwijdte van 193 cm tot 244 cm. Je kunt de vogel herkennen aan zijn gevingerde vleugels, ver uitstekende kop en wigvormige staart. Bij volwassen exemplaren is de staart wit en de kop lichtgekleurd. De zeearend leeft van vis, kleinere watervogels en soms ook van aas.

Als je op zoek gaat naar de zeearend, zoek je voornamelijk in bosrijke gebieden met veel water met vis. Moerasgebieden, loofbossen bij grote meren en delta’s met eilanden zijn de perfecte gebieden voor deze vogel. De zeearend blijft het hele jaar door op dezelfde plek, alleen jongen en exemplaren uit het uiterste noorden gaan vaak op trek. De roep van de zeearend klinkt haast als een meeuw, maar is wel herkenbaar. De roep en meer informatie over deze vogel vind je hier.

Er zijn twee soorten zeearenden: de Europese zeearend en de Amerikaanse zeearend. De Amerikaanse zeearend heeft de kenmerkende witte kop en een erg donker verendek. De Europese zeearend is wat egaler, heeft een lichtbruine kop en een donkerbruin verendek.

zeearend
Foto: lindabakker84 - ISO 500 · ƒ/5 · 1/1600s · 135mm

Locaties om de zeearend te spotten

De zeearend broedt inmiddels op flink wat plekken in Nederland en is dan ook op behoorlijk wat locaties tegen te komen. Hieronder sommen we een aantal van de beste locaties voor je op. Wil je precies waar in het gebied je de zeearend kunt vinden? Neem dan bijvoorbeeld eens contact op met de boswachter. Verder kun je met veel geduld en goed zoeken vaak ook een hoop bereiken.

1. Nationaal Park de Biesbosch

Dé plek om de zeearend te spotten in Nederland is Nationaal Park de Biesbosch. Het bosrijke landschap vol visrijk water maakt dit de perfecte leefomgeving voor de zeearend. Het hele jaar door kun je hier meerdere volwassen en jonge vogels spotten. De Biesbosch heeft zelfs een handig kaartje gemaakt waar je de hotspots om de zeearend te spotten op kunt vinden. Dat kaartje kun je hier vinden.

zeearend
Foto: bm-photo - ISO 400 · ƒ/8 · 1/320s · 600mm

2. De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een gebied van groot wild. Je kunt hier het Konikpaard, edelherten, heckrunderen en dus ook de zeearend vinden. Niet iedereen heeft het door, maar de Oostvaardersplassen zijn sowieso een erg geschikte locatie voor het spotten en fotograferen van verschillende vogelsoorten. Het waterrijke gebied maakt dat er veel te zien is.

zeearend
Foto: wimbrink - ISO 360 · ƒ/9 · 1/1250s · 500mm

3. Nationaal Park het Lauwersmeer

Nationaal Park het Lauwersmeer is hét natuurgebied voor de vogelspotters. Je kunt hier enorm veel prachtige vogelsoorten vinden, waaronder de zeearend. Aan het Lauwersmeer ligt kijkhut Jaap Deensgat en vanuit deze locatie heb je een prachtig zicht op het natuurgebied en zijn bewoners. 

zeearend
Foto: jannes_zoom - ISO 320 · ƒ/8 · 1/500s · 500mm

4. Hellegatsplaten

Het natuurgebied Hellegatsplaten bevat ongeveer 50 hectare aan water en een flink bosrijk gebied, wat maakt dat ook dit gebied uiterst geschikt is voor de zeearend. Er groeien enorm veel verschillende soorten planten en leven veel verschillende soorten dieren, waardoor het gebied is uitgeroepen voor beschermd natuurgebied.

zeearend
Foto: Jan-Binnekamp - ISO 2000 · ƒ/4.4 · 1/4000s · 132mm

De locaties om de zeearend te fotograferen op de kaart

Op het kaartje hieronder hebben we alle fotolocaties om de zeearend te fotograferen voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om een route naar de locatie op te stellen. Veel foto's in dit artikel zijn ter illustratie en niet op de locaties gemaakt. Een groot deel van de foto's is bijvoorbeeld bij DeValk Roofvogels in Lunteren gemaakt, waar je een vogelshow kunt bekijken, of een dagdeel in de vogelhut door kunt brengen.

Tips voor het fotograferen van de zeearend

Het vinden van de zeearend is natuurlijk één ding, maar het fotograferen van dit dier is iets heel anders. Om ervoor te zorgen dat je helemaal voorbereid op pad gaat, geven wij je een aantal tips. Wil je je echt verdiepen in het fotograferen van vogels? Volg dan de Zoom Academy cursus Vogels spotten en fotograferen.

Neem een telelens mee

Aangezien het vaak niet lukt om vogels zoals de zeearend van dichtbij te benaderen, is een objectief met een flinke brandpuntsafstand een must. Een brandpuntsafstand van minimaal 400 mm is echt wel aan te raden, omdat je je onderwerp zo heerlijk dichtbij kunt halen. Verder kan een zoomlens ook erg van pas komen, denk bijvoorbeeld aan een 80-400 mm. Zo kun je je onderwerp gemakkelijk volgen.

zeearend
Foto: AGDBeukhof - ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/1600s · 250mm

Check je instellingen

Je instellingen zijn natuurlijk enorm belangrijk. Wanneer je gebruik maakt van zo’n grote brandpuntsafstand, is een snelle sluitertijd belangrijk. Zo voorkom je namelijk bewegingsonscherpte van jouw kant. Daarbij heb je een snelle sluitertijd nodig omdat vogels vaak snel kunnen bewegen.

Fotografeer in diafragmavoorkeur (kies voor A of AV) en let daarbij goed op je sluitertijd. Als een vogel stil zit, kun je voor een sluitertijd van 1/80 tot 1/250 kiezen. Vliegt de vogel, ga dan voor een sluitertijd van 1/500 tot 1/2000. Je diafragma en iso pas je vervolgens op je sluitertijd aan. Je hebt misschien de neiging je iso zo laag mogelijk te houden en je foto daarmee wat onder te belichten, maar doe dat niet. Je krijgt dan namelijk veel ruis en grauwe foto’s. Het is veel beter om voor een iets hogere iso en levendige foto’s te kiezen.

zeearend
Foto: Bianca Schmidt - ISO 1000 · ƒ/8 · 1/2500s · 105mm

Camouflage en geduld

Bij wildfotografie geld eigenlijk altijd: het dier ziet jou meestal eerder dan jij het dier. Om dat enigszins te voorkomen, kun je camouflage kleding aantrekken. Denk aan donkere kleding in aardse tinten. Verder kun je natuurlijk ook gebruik maken van kijkhutten die in veel natuurgebieden staan.

Waar je ook naartoe gaat en hoe je het ook aanpakt, wat je vooral nodig zult hebben, is geduld. De kans is heel groot dat de zeearend niet zomaar op je zit te wachten en dat jij zelf even moet wachten tot hij tevoorschijn komt. Zorg er dus voor dat je comfortabele kleding aan hebt, naar de wc bent geweest en eventueel wat te drinken.

Wil je meer tips lezen over het fotograferen van vogels? Lees dan ‘Beginnerstips om roofvogels te fotograferen’.

zeearend
Foto: GeertjeG - ISO 3200 · ƒ/6.3 · 1/2500s · 200mm

Bekijk de galerij

Ga je binnenkort op pad om de zeearend te spotten, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de galerij Zeearenden. Klik op de galerijtitel, of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

zeearend
Klik op de foto om naar de galerij te gaan