De beste tips voor festivalfotografie + de leukste festivals!

21 mei 2024 08:14
TessMutsters

Het festivalseizoen gaat beginnen! Festivals zijn natuurlijk hartstikke leuk om naartoe te gaan én om te fotograferen. Wanneer krijg je anders de kans om artiesten en gave shows in een dergelijke setting te fotograferen? Bij festivalfotografie komt best wat kijken. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips voor festivalfotografie!

Foto: gkuper

Festivals zijn niet de makkelijkste evenementen om te fotograferen, er zitten namelijk vaak strenge regels aan verbonden. Toch zijn er manieren waarop je toch met een camera toegang kunt krijgen en prachtige foto’s kunt maken. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Lente.

Regels voor festivalfotografie

Ieder festival heeft zijn eigen regels, het is daarom slim om even goed na te gaan welke regels gelden voor het festival waar jij graag naartoe wil. Over het algemeen geldt dat niet-professionele apparatuur meegenomen mag worden. Onder niet-professionele apparatuur worden telefoons, maar ook camera’s zonder verwisselbare lenzen verstaan. GoPro’s mogen echter vaak niet mee naar binnen. Een camera zonder verwisselbare lens mag dus meestal mee naar binnen en daarmee kun je al prima aan de slag voor festivalfotografie. Wil je wel graag je professionele camera meenemen? Dan zul je van tevoren contact op moeten nemen met de organisatie en eventueel een perspas moeten aanvragen.

festivalfotografie
Foto: EusDriessen

Vermijd de flitser

Op een podium is het, zeker in de avonduren, vaak behoorlijk donker. De felle lichten zorgen dan voor hoge contrasten. Je bent dan misschien al snel geneigd om je flitser te gebruiken, maar doe dat niet! Bij festivalfotografie draait het juist om het gebruik maken van het aanwezige licht, dat maakt je beeld vaak erg bijzonder. Daarbij bereikt het licht van je flitser je onderwerp waarschijnlijk niet eens, omdat je een eind verderop staat. Zeker als je geen perspas hebt en gewoon in het publiek staat.

festivalfotografie
Foto: johVer - ISO 1000 · ƒ/2.8 · 1/400s · 70mm

Omgaan met beweging en moeilijk licht

Afhankelijk van de artiest, wordt er vaak best veel bewogen op het podium. Die bewegingen, in combinatie met een lastig standpunt en uitdagende lichtomstandigheden maken het maken van een goede foto een flinke uitdaging. Stel je camera bewust in en probeer verschillende dingen uit. Zet je sluitertijd niet te laag, dan krijg je waarschijnlijk te maken met bewegingsonscherpte. De kans is groot dat je je iso (flink) op kunt schroeven. Kijk wat gaat, zonder dat de kwaliteit van je foto er te veel op achteruit gaat. Observeer, zoek naar mooie standpunten en leer de bewegingen van de artiest en het licht een beetje kennen. Zo kun je beter inschatten wanneer je een mooi beeld kunt maken.

festivalfotografie
Foto: ErikEsterFotografie - ISO 320 · ƒ/5 · 1/1000s · 200mm

Vang de emotie

Artiesten zingen en spelen met emotie, het is dan ook het mooist als je die weet vast te leggen. Focus op de houding, bewegingen of het gezicht. Zo breng je ook sfeer en emotie in je foto. Heeft de artiest een gaaf decor of een mooie lichtshow, dan is het ook de moeite waard om eens uit te zoomen en het podium in zijn geheel te fotograferen. Dan vang je die spectaculaire show en een deel van het publiek dat daarop reageert.

festivalfotografie
Foto: deanXphotography - ISO 1250 · ƒ/2.8 · 1/320s · 47mm

De leukste gratis festivals voor festivalfotografie

Festivals kunnen behoorlijk prijzig zijn om te bezoeken. Wil je graag oefenen met fotograferen, dan ligt dat bedrag al snel te hoog. Gelukkig zijn er ook een aantal leuke gratis festivals die je kunt bezoeken en waar je goed kunt oefenen met festivalfotografie. Hieronder sommen we onze top 3 voor je op.

1. Appelpop

Appelpop is misschien wel het bekendste gratis festival van Nederland en dit festival mag dan ook niet ontbreken in dit korte lijstje! Het festival vindt dit jaar op vrijdag 13 september en zaterdag 14 september plaats. In de line-up staan namen zoals de Jeugd van Tegenwoordig, Di-Rect, Roxy Dekker, Froukje en The Indien. 

festivalfotografie
Foto: miss_bleu

2. Zomerparkfeest

Van 8 tot 11 augustus vindt het Zomerparkfeest in Venlo plaats. Dit vierdaagse festival staat in het teken van muziek en cultuur en is ieder jaar weer druk bezocht. Het programma en de line-up moeten nog bekendgemaakt worden, maar jaarlijks komen er flink wat artiesten op af. Zeker iets om in de gaten te houden dus!

festivalfotografie
Foto: JoostB - ISO 800 · ƒ/2.8 · 1/250s · 50mm

3. Breda Barst

Ook het popfestival Breda Barst is een populair en gratis festival. Vrijdag 6 en zaterdag 7 september kun je hier terecht voor fijne muziek en gezelligheid midden in het stadscentrum. Omdat het nog vroeg in het jaar is, is ook hiervoor de line-up nog niet bekend, maar ook hier belooft het weer een mooie line-up te worden.

festivalfotografie
Foto: MelissaScharroo