Expertcursus glamourfotografie - gemaakte perfectie

5 december 2023 14:26
redactiezoomnl

Bij glamourfotografie denk je vaak aan mooie vrouwen, perfecte visagie en styling, goede belichting en foutloze nabewerking. Niet weggelegd voor een beginnende fotograaf? Natuurlijk wel! Wij laten zien dat je met beperkte middelen ook prachtige glamourfoto’s kunt maken.

Wat is glamourfotografie nu precies? 

Een glamourfoto heeft vaak een sensuele uitstraling, maar is geen naaktfoto. De modellen dragen losjes mooie kleding of verzorgde lingerie. Het laat het model op haar allervoordeligst zien, dus de belichting en nabewerking zijn erg belangrijk in deze tak van fotografie. Het model is ook mooi opgemaakt, wat scheelt in de nabewerking. Verder is de foto vaak gemaakt in een mooie of luxe setting. Omdat je met glamourfotografie zoveel kanten op kunt, is het belangrijk om te weten welke kant jij op wilt. Maak van tevoren al een idee wat voor foto je zou willen maken. Heb je nog geen idee? Koop dan in de winkel een stapel glamourbladen en doe inspiratie op. Ook op het internet bij bijvoorbeeld Pinterest kun je prachtig inspiratie opdoen. 

Model

In welke setting je jouw model ook fotografeert, de hoofdrol is uiteraard voor de persoon vóór je camera. Het model hoeft niet super knap te zijn maar ze moet de camera kunnen verleiden. Vooral opvallende ogen doen het altijd goed bij glamourfoto’s. Omdat er bij glamourfotografie zo’n belangrijke rol is weggelegd voor je model, is het belangrijk dat je een model zoekt dat echt past bij je idee. Dus niet direct voor je blonde buurvrouw kiezen omdat die nou eenmaal mooie foto’s van zichzelf wil. Als in jouw idee een kortharige brunette de hoofdrol speelt, zoek dan verder. Tegenwoordig zijn beginnende modellen nogal eens bereid om voor de uitbreiding van hun portfoliomap een paar uur gratis te poseren. ‘Time for Portfolio' heet dat principe. Fotograaf en model stoppen tijd en energie in de shoot en delen de resultaten op cd of dvd zonder de portemonnee te trekken. Op de Facebookpagina Modellen, Fotografen en Visagisten kun je een oproep plaatsen als je nog een model zoekt. Belangrijk wel is dat je een moodboard plaatst, zodat de modellen en eventuele visagisten weet wat je wilt fotograferen. 

Foto: Squeeck

Styling en visagie

Een belangrijke ondersteunde rol bij glamourfotografie is voor de kleding en visagie. Waarschijnlijk zul je zelf niet de goede kleding in de juiste maat hebben, dus vraag het model een ruime selectie kleding naar de set mee te nemen. In het voortraject kun je ook vragen of het model aan de hand van jouw moodboard een paar setjes fotografeert, zodat je weet wat ze meeneemt. Dit kun je ook laten zien aan de visagist, die daar haar make-up aan kan passen. Zorg voor een plek waar het model zich ongestoord kan omkleden. Bij voorkeur is dat een goedverlichte ruimte met een spiegel.

We hebben de visagist al genoemd, want visagie is één van de belangrijkste ingrediënten van een glamourshoot. Er komt heel wat meer kijken dan bij de make-up voor een avondje uit. Visagisten kunnen goed de sterke kanten van een gezicht, zoals een sterke kaaklijn bij een man of mooie jukbeenderen bij een vrouw, extra benadrukken. Pukkeltjes, rode vlekken en moedervlekken laten ze verdwijnen. Met een goede visagist ontstaat het perfecte model, zodat je niet meer zo veel hoeft te retoucheren in Photoshop. Ook beginnende visagisten werken soms gratis (‘Time for Portfolio’) om aan goed fotomateriaal voor hun eigen website willen komen. 

Foto: Sannevanbergenh

Eigen visagist

Soms wil je een shoot intiem houden of kun je geen goede visagist vinden. Met deze basistips kun je ook altijd zelf aan de slag. Je begint bij de basis en bouwt de make-up langzaam op. De basis van elke visagie is dagcrème. Dagcrème zorgt voor hydratatie, bescherming en voeding. Een te droge huid kan velletjes geven als je er foundation op aanbrengt. Na de dagcrème gebruik je een primer. Hiermee blijft je make-up beter en langer zitten, hij verzacht de huid en maakt de poriën minder zichtbaar.

De derde laag die je aanbrengt, is de foundation. Die is in eerste instantie bedoeld om de huid te egaliseren, niet om een kleur te geven. De beste kleur voor de foundation is de basiskleur van de huid. Kies nooit een kleur die donkerder is dan de huidskleur, dat maakt het gezicht ouder. Opbrengen van de foundation kun je het beste doen met een grote kwast, spons of met je vingers. Ga niet vegen, dan krijg je strepen, maar klop de foundation tapgewijs in de huid. Zorg ervoor dat je niet abrupt stopt bij de kaaklijn en laat de foundation langzaam doorlopen in de nek.

Daarna wordt het tijd voor de concealer. Die is bedoeld om harde oneffenheden als kringen en pukkeltjes te maskeren. Dit doe je met een kleur tegengesteld aan de kleur die je wilt maskeren. Groene concealer is ideaal bij rode vlekjes of adertjes. Hier is met de vingers deppen wederom de beste optie. Zorg er ook bij de concealer voor dat de randen niet abrupt eindigen, maar mooi langzaam overlopen. Daarmee zijn de onregelmatigheden in de huid weg en valt de maskering van de concealer niet meer op.

Door delen van je model lichter en donker te maken (‘highlighten/shapen’) krijgt het gezicht meer diepte en expressie. Opgelichte delen komen naar voren, terwijl de delen die je donkerder maakt meer naar achteren verdwijnen. Zo krijgt een relatief vlak gezicht opeens een heel sprekende en aantrekkelijke look. Zelfs zonder spannend licht!

Afhankelijk van de gewenste look kun je nu nog oogschaduw, eyeliner en lippenstift aanbrengen. Als finishing touch breng je een laagje kleurloos mat poeder aan. Dat zorgt ervoor dat er geen glimmende plekken ontstaan en het fixeert de foundation.

Locatie

We stoppen natuurlijk niet bij de voorgrond, maar zoeken er meteen de ideale achtergrond bij. Bij glamourfotografie begin je eigenlijk altijd binnen, omdat je dan controle hebt over het licht. Het simpelst is de achtergrond egaal houden. Daarvoor bestaan handige papieren achtergrondrollen in alle kleuren van de regenboog. Deze rollen zijn of 138, 275 of 355 cm breed en maar liefst 11 meter lang. Je hangt de rollen op aan beugels aan de muur of klemt ze via een handig systeem aan twee statieven. Met een slim kettingsysteem rol je het papier snel op en af. Of kies je snel een andere achtergrondkleur. Zo’n systeem is best betaalbaar. Maar als je een ruime keus in kleuren wilt, zou je de kosten kunnen delen met een groep enthousiastelingen. Dat is vooral handig als je al een plek hebt waar jullie geregeld samenkomen.

Als je wat meer ervaring hebt, kun je ook op locatie gaan fotograferen. Een mooie luxe kamer werkt bij glamouropnames altijd goed. Net als natuurlijke locaties als een strand of bos. Je kunt ook de tegenstelling opzoeken. Glamour tegen een achtergrond van industrieterrein of vuilnisbelt geeft verrassende resultaten. 

Foto: Sannevanbergenh

Instellingen

Je camera presteert het beste bij lage iso-waardes. Zo houd je ruis buiten de deur en behaal je de hoogste scherpte in je opnames. Je ideale diafragma in je studio is afhankelijk van wat je fotografeert. Als je een close portret schiet kun je bijvoorbeeld voor een beperkte scherptediepte kiezen. Met een vrij open diafragma zoals F 4 zijn alleen ogen en neus scherp. Wil je iemand compleet fotograferen en de luxe omgeving ook goed in beeld, dan knijp je het diafragma dicht naar F 8 of F 11. Je zult dan wel flitsvermogen in moeten zetten om een korte sluitertijd te houden. Met het flitslicht kun je je model ook mooi uitlichten. Dat leggen we hierna uit. Een van de voordelen van een spiegelreflex is dat je onbeperkt objectieven kunt wisselen. Zo kun je heel creatief omspringen met je compositie. Met een licht teleobjectief (85 à 100 mm) houd je wat meer afstand van je model en sla je een paar vliegen in één klap. Het perspectief oogt natuurlijk, zonder de vertekende lichaamsdelen die je krijgt met een groothoek.

De magie van licht

Hoe mooi je model ook is en hoe sprankelend de achtergrond, je licht maakt uiteindelijk het grote verschil. In dit genre boek je met één soort licht altijd heel goede resultaten: het boterzachte zijlicht. Waar het harde licht elke porie en rimpel genadeloos en onbarmhartig vastlegt, omspoelt het zachte licht van een softbox je model. Hoe groter je lichtbron, des te zachter de verlichting. Of dat nu een softbox is of een bedekte wolkenlucht die je model uitlicht. Om de schaduwen in je opnames wat op te lichten, zijn er de populaire opvouwbare oplichtschermen. Je hebt ze in verschillende kleuren en formaten. De exemplaren met een doorsnee van 80 cm zijn erg praktisch voor een glamourportret. Als je jouw model van top tot teen in beeld wilt brengen, zijn er levensgrote oplichtschermen te koop. Je kunt ook kiezen voor een opvullicht om de schaduwen op te heffen. Het invullicht moet minder licht geven dan het hoofdlicht. Anders verandert het invullicht in hoofdlicht en andersom, en dat wil je niet. Probeer wel altijd voor een lichtje in de ogen van je model te zorgen. Dat geeft een indringende twinkeling mee, waardoor je foto’s meer opvallen. 

Foto: Stephanie Verhart

Flits

Met de komst van betaalbare (Chinese) flitssetjes is een thuisstudio opeens heel erg bereikbaar geworden. Waar je vroeger vele duizenden euro’s voor één flitskop moest neerleggen, heb je nu een setje van twee, compleet met softboxen en statieven voor nog geen driehonderd euro. Verwacht geen professionele sets. Een prof zeker weten dat elke flits exact dezelfde lichtintensiteit heeft. Daarbij verlangt hij een heel korte oplaad- en flitstijd. In je thuisstudio is dat veel minder van belang en kun je voor relatief weinig geld in de wereld van de studiofotografie stappen. Normaliter hang het gewenste vermogen van je flitser af van de (studio)ruimte, het onderwerp en de type gewenste foto. Maar steeds vaker ook van het merk flitser. Hoe hoogwaardiger de componenten van je flitsset zijn, hoe consistenter je lichtbron is. Als je glamourfoto’s in je thuis omgeving wilt maken is 100 wattseconde vaak meer dan genoeg. Ga je met grotere softboxen werken is 300 wattseconde aan te raden. Heb je echt grote indirecte softboxen (van een diameter van 190 cm) kijk je eerder naar een vermogen naar 500 wattseconde. Een flitsset met hoogwaardige condensatoren, dus consistent licht is bijvoorbeeld de Elinchrom D-Lite. Voor deze consistentie betaal je dan ook iets meer.

Een flitskop heeft een flitsbuis waaruit in een fractie van een seconde een enorme lichtexplosie wordt geperst. Veel te snel om de lichtval goed te kunnen beoordelen. Om goed te kunnen zien hoe jij je model hebt verlicht, zit er ook in een flitskop een instellamp ingebouwd. De 60 watt van sommige flitsers is wat aan de krappe kant. Met 150 watt kun je heel precies je set uitlichten.

Nabewerking

Zonder nabewerking verschijnt er geen foto meer in een glamourblad. Modellen worden slanker en slanker, beroemdheden krijgen een steeds mooiere huid en rimpels en oneffenheden bestaan niet. Glamourfoto’s zijn opnames die een model op z’n allervoordeligst laten zien. Logisch dat je niet alleen je beste beentje voorzet als je de lampen neerzet en de ideale compositie bepaalt. Ook tijdens het bewerken kun je de opnames net dat extra stukje glitter en glamour geven. Zo extreem als in de glamourbladen hoeven jouw foto’s niet nabewerkt. Met het retoucheerpenseel of kloongereedschap kun je heel gemakkelijk pukkeltjes of ongewenste plooien wegwerken. Wie iets verder wil gaan, trekt de digitale Photoshop trukendoos open en importeert het rawbestand twee keer.

Foto: Bulderwm

Lagen

Werken in lagen heeft als voordeel dat je heel veel aanpassingen kunt maken, terwijl je snel heen en weer kunt schakelen. Zo kun je aanpassingslagen maken voor de helderheid, contrast, curves en kleurtemperatuur. De veranderingen kun je vervolgens heel gemakkelijk weer aan- en uit klikken. Op die manier zie je snel wat het mooiste resultaat geeft.

Als je je model snel een mooie zachte huid wilt geven, open je het raw-bestand dus twee keer. De eerste keer zet je de Helderheidschuif op de standaardwaarde 0. Dan open je het bestand opnieuw, maar nu met de schuif op -40. Hierdoor verminder je het contrast van de middentinten en worden de huidtinten erg zacht. Kopieer deze laag en plak die bovenop de onbewerkte foto. Selecteer nu het gummetje en gom de delen die je wel scherp wilt langzaam weg. Vooral de ogen, wenkbrauwen, mond, neus en het haar zijn onderdelen van het gezicht die we graag scherp zien. Gebruik een redelijk grote gum met zachte randen, zodat de overgangen niet opvallen.

Als je niet in raw werkt, kun je een andere veelgebruikte methode inzetten. Kopieer je portret naar een tweede laag en vervaag die laag flink. Nu creëer je op die bovenste laag een zwart masker, waardoor de onscherpe bovenste laag ogenschijnlijk verdwijnt. Vul met een flinke brush met zachte randen dat masker plaatselijk met wit. Doe dat in stapjes door de brush in te stellen op een helderheid van 20%. Zo komt langzaam maar zeker op de plekken waar jij dat wilt, de glamourhuid tevoorschijn. Let wel op dat je de bewerking niet te ver doorvoert. Het doel is immers om het model er zo mooi mogelijk uit te laten zien, niet een look-a-like van Barbie te maken.

Vertrouwen

Neem ruim de tijd voor de opnames. Een onervaren model zul je eerst op zijn of haar gemak moeten stellen. Vertrouwen in de fotograaf maakt je model sterker en dat vertaalt zich in een mooiere uitstraling. Vaak helpt het om voor de shoot samen te kijken naar soortgelijke opnames die je eerder geschoten hebt. Bespreek wat je mooi vind maar ook vooral wat je graag in de nieuwe sessie anders zou zien. Je model weet dan meteen wat je op fotografisch gebied kan en begrijpt beter wat je van haar verwacht.

Studio huren

Niet iedereen heeft toegang tot een permanente studio. Je kunt daarom ook een studio huren voor een paar uur, een dag of week. Voordeel is dat je veel minder kosten hoeft te maken. Vaak is een degelijke lichtset inbegrepen in de huurprijs. Veel fotografen verhuren hun eigen studio, omdat die niet elke dag bezet is. Maar op internet zijn er ook talloze bedrijven te vinden die studioruimte verhuren, van piepklein tot formaatje filmstudio. De prijzen verschillen nogal, dus zoek dit van tevoren goed uit.

Zoom Academy

Wil je beter worden in het werken met modellen? Dan kun je dat het beste oefenen in een thuisstudio. Zo heb je alle controle en kun je altijd oefenen! Wil je nou weten hoe je het beste een thuisstudio kunt maken en wat je hier allemaal voor nodig hebt? Bekijk dan eens onze Zoom Academy Cursus Fotograferen in een Thuisstudio