Fotografie Dilemma: fotograferen in RAW of JPG

31 maart 2022 11:09
TessMutsters

Fotograferen kun je grofweg gezien in twee bestandstypen doen; RAW of JPG. Door fotografen wordt vaak geroepen dat RAW het beste bestandstype is, maar zo zwart-wit is het niet. Er zitten immers ook wat voordelen aan JPG en sommige fotografen kiezen er juist heel bewust voor om in JPG te fotograferen. In Fotografie Dilemma bespreken we de twee bestandsvormen aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum. Zo zorgen we ervoor dat jij precies weet waar je je camera op in moet stellen.

In het artikel hieronder gaan we aan de hand van het Zoom.nl Forum in op de voor- en nadelen van JPG en RAW. Op die manier helpen we je met het maken van een weloverwogen keuze. Benieuwd naar de andere artikelen die verschenen in Fotografie Dilemma? Je kunt ze hier vinden.

Wil je meer leren over fotograferen in RAW? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in RAW.

De vraag

Het topic werd begonnen door forumlid starthier, met onderstaande vraag:

‘De vaak gestelde vraag: heb je een voorkeur om in RAW te fotograferen of JPG, of allebeide. Ik maak gebruik van RAW bestanden (meer speelruimte in de bewerking), maar ook JPG (snel en makkelijk)’

Op de vraag kwamen al snel een hoop antwoorden. Wij vatten ze even voor je samen.

Fotograferen in RAW

Veruit de meeste mensen in op het Forum maken gebruik van RAW, zo ook moderator ko3ntje. ‘Vanaf het moment dat ik ben gaan leren dat een camera ook een M-stand heeft 😉 ben ik ook overgestapt naar RAW haha. zeker meer mogelijkheden.

Maar ook afhankelijk van het doel en waar ik foto's maak of moet inleveren zeker ook nog wel eens JPG.’

Als reactie op ko3ntje schrijft Forumlid hjhvanbussel: ‘Hier kan ik mij helemaal bij aansluiten. Eerst altijd jpg. Maar vanaf het meer serieus bezig zijn met fotografie RAW en nog maar zeer zelden jpg.’

Ko3ntje en hjhvanbussel zijn niet de enigen, er zijn nog meer forumleden die fotograferen in RAW. Dat valt te verklaren, RAW geeft je namelijk veel meer mogelijkheden in de nabewerking. Hoe dat komt? Een RAW bestand is een erg groot bestand waar álle gegevens van de foto nog in zitten. Wanneer je vervolgens de foto in Lightroom bekijkt, lijkt deze een beetje plat, omdat er nog geen bewerking op toe is gepast en de kleuren en contrasten nog niet zijn versterkt. Een RAW bestand moet je dan ook altijd bewerken, zonder bewerking is de foto simpelweg gewoon niet op zijn best. Omdat een RAW bestand alle gegevens van een foto bevat, is dit ook een veel groter en zwaarder bestand. Nog een groot voordeel van fotograferen in RAW: in de nabewerking kun je de witbalans nog volledig aanpassen. Zat je daar dus niet goed mee, dan kun je dat nog helemaal oplossen.

Fotograferen in JPG

Waar een RAW bestand de echte originele versie is van een foto, is een JPG bestand dat niet. Wanneer je in JPG fotografeert, maakt je camera al een kleine voorselectie van de belangrijkste eigenschappen en bewaart en versterkt alleen die. Dat betekent dus eigenlijk dat een JPG foto al een beetje is voorbewerkt en dat een hele hoop gegevens van de foto al weggegooid zijn.

In tegenstelling tot een RAW foto, kun je JPG wel direct gebruiken en hoef je de foto niet per se meer na te bewerken. Dat kan handig zijn in verschillende gevallen, een van de meest gebruikte voorbeelden: sportfoto’s. Forumlid Lenjan doet dit ook: ‘Sportfoto's nog wel eens in jpeg. Anders altijd RAW.’ Professionele fotografen schieten, wanneer ze bij een belangrijk nieuwsevenement zijn bijvoorbeeld ook vaak in JPG. Dat kan een grote sportwedstrijd zijn, of bijvoorbeeld een persconferentie. Omdat JPG niet bewerkt hoeft te worden, kan de foto direct na het schieten via de camera naar de laptop en vervolgens naar de redactie. Dat is vaak nodig, omdat artikelen bijvoorbeeld zo snel mogelijk online moeten.

Ook wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, kan JPG een fijn formaat zijn. Zo hoef je niet al die vakantiefoto’s stuk voor stuk nog te bewerken en kun je ze wel direct gebruiken in bijvoorbeeld het fotoboek. Forumlid andstr doet hetzelfde: ‘Op reis gebruik in JPEG Fijn en ben daar tevreden over.’ Heb je een paar foto’s die je toch wel graag wilt bewerken, dan kun je altijd in JPG + RAW fotograferen, de foto’s die je dan wel net even wat meer wilt benadrukken kun je dan vanuit RAW bewerken.

RAW of JPG: doe mee met de poll!

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd welke bestandsvorm jij dan gebruikt. Laat het ons weten en vul de poll hieronder in!

Hoe stel je RAW of JPG in?

Als je gaat fotograferen, heb je eigenlijk drie opties: je kunt ervoor kiezen om te schieten in alleen RAW of alleen JPG, maar je kunt ook kiezen om in beide formaten te schieten. Later heb je dan de keuze uit een RAW en een JPG bestand en je kunt dan dus zelf kiezen of je de JPG foto wilt gebruiken, of toch liever de foto zelf wilt bewerken en het RAW bestand wilt gebruiken. Het instellen van dit formaat is voor iedere camera anders, maar de optie is vaak gemakkelijk onder het menu te vinden.

Kies je voor RAW of JPG?

Je vraagt je misschien af voor welk bestandsformaat je nu moet kiezen, maar dat kunnen wij je natuurlijk niet vertellen. Wanneer je net begint met fotograferen en nog niet veel bezig bent met de nabewerking, is JPG een prima formaat. Wil je wel veel kunnen bewerken en vind je het niet erg dat je daar dan wat tijd aan kwijt bent, dan kun je voor RAW kiezen. Kies je ervoor om in beide formaten te schieten, dan is je SD-kaartje wel wat sneller vol, maar dan kun je later nog beslissen voor welk formaat je kiest. Hoewel er genoeg professionele fotografen zijn die in JPG fotograferen, fotografeert het merendeel toch wel echt in RAW. RAW heeft dan ook een stuk meer mogelijkheden ten opzichte van JPG. Toch is de keuze echt aan jou en moet je voor jezelf bepalen welk formaat jij het fijnste vind.

De voor- en nadelen van RAW en JPG

Goed, we hebben al een hoop voor- en nadelen van RAW en JPG voor je opgesomd en we zijn zelfs al tot een conclusie gekomen. Toch vind je het misschien handig om alle voor en nadelen even duidelijk voor jezelf op een rijtje te hebben. Zo zorgen we ervoor dat je precies weet wat de verschillende punten zijn.

raw of jpg