Je eigen thuisstudio voor een laag budget: zo begin je

17 mei 2021 08:23
redactiezoomnl

Ben je krap behuisd, heb je alleen zo nu en dan een thuisstudio nodig, is jouw budget klein of wil je liever eerst wat ervaring opdoen om te zien of een thuisstudio echt iets voor jou is? In dat geval zet je met een budget van slechts 100 euro een prima basisopstelling in elkaar.

Plekje zoeken

Om van start te gaan, hoef je niet meteen een complete kamer te ontruimen. Je hebt alleen maar een plek nodig die je makkelijk even kunt vrijmaken. Dat mag overal in huis zijn, of in een garage of ruime schuur. Gaat het om portretfoto’s, let er dan op dat je voldoende afstand kunt nemen en jouw model comfortabel kan zitten of staan.

Voor zoiets als productfotografie heb je vaak wel genoeg aan een bescheiden hoekje. Het kan dan zelfs aan de keukentafel. Let ongeacht wat je fotografeert op achtergrond of ondergrond. Een egale kleur, interessante structuur of mooi patroon werkt altijd erg goed. Voor wat meer mogelijkheden én afwisseling koop je wat stukken stof, rollen behang of een stel planken met mooie houtnerf. Met een paar tientjes kom je al ver.

Behang kan een mooie achtergrond vormen, die niet eens duur hoeft te zijn. Een paar platen hout en je kunt variëren. (Model: Sarinah Leezer)

Sanne Van Bergenhenegouwen
Nikon D750 · ISO 100 · F 20 · 1/125 SEC · 68 MM

Licht

Werk je graag met daglicht? Kies dan een plek in de buurt van een groot raam. In andere gevallen heb je enige vorm van verlichting nodig. Plaats dan één of meer lampen op zo’n manier dat het onderwerp goed uitgelicht wordt. Gebruik wel altijd verlichting van hetzelfde soort, bijvoorbeeld allemaal daglichtlampen of ledlampen, want anders ontstaan er kleurzwemen. Je hebt vast wel een paar lampen in huis die je kunt inzetten, en anders koop je voor weinig één of twee budgetarmaturen met wat ledlampen.

In veel studio’s kom je piepschuimplaten tegen, of eigenlijk tempex. Dit zijn ideale reflectieschermen die zelfs als achtergrond kunnen dienen. Verf je één kant zwart (we ontkomen niet helemaal aan wat geknutsel), dan heb je een reflectiescherm en een lichtblokker in één keer. Een pak kost ongeveer een tientje. Wat ook kan, is de platen piepschuim vervangen door foamboard, waar veel beursstands mee gemaakt worden. Dit is wat steviger en zelfs te koop met een zwarte en een witte zijde.

Verder is een poseerstoel handig voor wie portretten wil schieten. Dit is een rond krukje dat in hoogte verstelbaar is en ook weer een paar tientjes kost. Voor productfotografie volstaat een eenvoudig (klap)tafeltje. Zolang je met eigen ondergronden werkt, krijg je hem toch niet in beeld te zien. Misschien heb je al een krukje of tafel in huis, dat scheelt je weer een uitgave.

Foamboard is in allerlei formaten verkrijgbaar en te gebruiken als reflectiescherm. De grotere varianten kun je zelfs als achtergrond inzetten.